Fajčíte a chcete skoncovať s týmto zlozvykom?

S náročnou úlohou vám môže pomôcť aj váš smartfón. Vybrali sme tie najlepšie aplikácie, ktoré pomôžu odnaučiť od fajčenia.

QuitNow!: Quit smoking

Aplikácií, ako je QuitNow!, nájdete v ponuke obchodov s aplikáciami niekoľko. Všetky majú rovnaký koncept, odlišujú sa však grafickým spracovaním. QuitNow! patrí k najkrajším, čo sa dizajnu týka a jej cieľom je motivovať vás k tomu, aby ste prestali fajčiť. Respektíve, aby ste si toto predsavzatie udržali čo najdlhšie.

Po prvom spustení je potrebné vyplniť niekoľko základných údajov – koľko cigariet denne bežne vyfajčíte, koľko cigariet obsahuje krabička a koľko stojí. Aplikácia vám na základe týchto údajov začne počítať, koľkým cigaretám ste sa úspešne vyhli, koľko ste vďaka tomu ušetrili peňazí a o koľko ste si predĺžili život. Tieto údaje vychádzajú z určitej štatistiky a majú viac-menej len informačný charakter, ale môžu vás motivovať k tomu, aby ste si ďalšiu cigaretu už nezapálili.

Aplikácia obsahuje aj achievementy, ktoré dostanete napr. za to, že ste nevyfajčili 5 cigariet, že ste nefajčili niekoľko dní atď. Poteší aj sekcia Komunita, ktorá obsahuje diskusné fórum. To je dostupné aj v slovenčine, takže si môžete písať a navzájom sa motivovať s ďalšími Slovákmi, ktorí sa rozhodli prestať s fajčením. Posledná sekcia – Zdravie, obsahuje informácie o tom, ako sa mení váš zdravotný stav vďaka tomu, že už nefajčíte.

Treba dodať, že ide o všeobecné informácie a nie je to teda niečo, čo by bolo prispôsobené špeciálne pre váš prípad. V tomto smere treba brať aplikáciu s rezervou, ale myšlienka je zrejmá – motivovať vás k tomu, aby ste si už cigarety nekúpili.

QuitNow!: Quit smoking si môžete stiahnuť zadarmo. K dispozícii je aj prémiová verzia s extra funkciami.

Google Play
App Store

Smoke Free, stop smoking help

Ďalšia aplikácia, ktorá má podobný koncept ako QuitNow!. Smoke Free sme vybrali ako jednu z alternatív, pretože má taktiež efektný dizajn a okrem už spomenutých vlastností ponúka aj ďalšie funkcie. Na úvodnej obrazovke vidíte, ako dlho nefajčíte, koľko ste ušetrili a koľko ušetríte počas jedného roka. Nechýbajú úspechy a medaily a pozitívny vplyv na vaše zdravie. Opäť v teoretickej rovine.

Smoke Free však obsahuje aj zabudovaný diár, do ktorého si môžete písať poznámky a sekciu, do ktorej si budete značiť, keď dostanete chuť na cigarety – či ste jej dokázali odolať, aká silná bola atď. Smoke Free sa snaží motivovať k ukončeniu fajčenia aj sekciou misie, ktorá obsahuje činnosti, ktoré by ste mali v daný deň robiť.

Bezplatná verzia obsahuje zoznam úloh na jeden týždeň, platená pro verzia obsahuje 2-mesačný rozvrh. Misie môžu niekomu uľahčiť proces odnaučenia sa od fajčenia, ale najdôležitejšie je najmä vaše rozhodnutie a aktívna snaha skončiť s týmto zlozvykom.

Google Play
App Store

No More! Quit your Addictions

No More! je veľmi základná aplikácia, ktorá funguje ako počítadlo, koľko dní sa úspešne vyhýbate vášmu zlozvyku alebo závislosti. Niekedy však potrebujeme práve takúto informáciu, aby sme odolali nutkaniu napr. na cigaretu a pokračovali ďalej v odvykaní si.

Aplikácia vás bude motivovať prostredníctvom odznakov a odmien, ktoré dostávate za dosiahnutie konkrétneho počtu dní bez fajčenia alebo inej závislosti. K dispozícii je aj bohatá databáza motivačných citátov.

App Store

HabitHub – Habit & Goal Trackr

Pokiaľ hľadáte komplexnejší nástroj na zaznamenávanie vašich zlozvykov, ale aj cieľov, HabitHub je výborné riešenie. Táto aplikácia umožňuje vytvoriť profil pre rôzne aktivity. Môžete si napr. vytvoriť profil pre cvičenie a druhý profil pre odvykanie od fajčenia a zaznamenávať si, ako sa vám darí dodržiavať váš plán. Do kalendára si môžete okrem úspešných dní zaznamenávať aj neúspechy.

HabitHub ponúka z dlhodobého hľadiska lepší prehľad o tom, ako sa vám darí bojovať so závislosťou v porovnaní s inými aplikáciami, ktoré iba počítajú počet úspešných dní. A táto aplikácia vám dokáže vytvoriť aj veľmi peknú grafickú prezentáciu vašich údajov.

App Store

7 Minút Cvičenia

Cvičenie namiesto fajčenia? Aplikácie s názvom 7 minút cvičenia, resp. 7 Minute Workout sú výborným nástrojom, vďaka ktorému si môžete každý deň zacvičiť aj doma. Potrebovať budete maximálne stoličku. Aplikácie ponúkajú niekoľko tréningových plánov a ak máte každé ráno alebo večer chuť na cigaretu, skúste tento zlozvyk nahradiť napr. krátkym, avšak intenzívnym cvičením. Uvidíte, budete sa cítiť lepšie.

App Store

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit