Kto by nemiloval spánok!?

Avšak s pribúdajúcim vekom pribúdajú aj starosti, zhon, stres, ktoré sa neraz podpisujú na kvalite spánku. V prípade, že aj vy trpíte nespavosťou alebo naopak, každé ráno bojujete s vyzváňajúcim budíkom a neviete sa vyhrabať z postele, nasledujúce aplikácie vám poradia, čo robiť, aby ste sa konečne najbližšiu noc dobre vyspali.

Sleep as Android

Sleep as Android je aplikácia, ktorá slúži na monitorovanie vášho spánku. Používa k tomu gyroskop mobilného telefónu, ktorý v noci zaznamenáva mikrochvenie vášho matraca. Vďaka tomu vie aplikácia vyhodnotiť, v akej fáze spánku sa nachádzate. Pomocou funkcie inteligentného budenia vás aplikácia zobudí v momente, kedy je váš spánok najplytší, takže samotné vstávanie bude o čosi jednoduchšie a najmä bezbolestnejšie.

O príjemnejšie budenie sa postarajú napríklad aj zvuky prírody. To, že ste naozaj hore, si aplikácia patrične overí. Pomocou krátkych matematických príkladov, počítania ovečiek či iných jednoduchých činností, vás preberie natoľko, že vám nehrozí opätovné zaspanie.

V prípade, že počas spánku chrápete alebo rozprávate zo sna, Sleep as Android vás nahrá a nezabudne vás na to upozorniť. Nevýhodou aplikácie je však zvýšená spotreba batérie telefónu, preto sa odporúča, nechať smartfón cez noc v nabíjačke.

App Store

Twilight

Ak aj vy máte vo zvyku pred spaním dlhší čas pozerať do mobilu a surfovať na internete, mali by ste vyskúšať aplikáciu Twilight. Viaceré štúdie totiž potvrdili, že práve modré svetlo vychádzajúce z displejov smartfónov môže stáť za zhoršenou kvalitou spánku, ba až nespavosťou. Totižto na modré svetlo reaguje náš mozog ako na slnečné svetlo, teda zvyšuje bdelosť.

Úlohou aplikácie Twilight je práve toto modré svetlo tlmiť a nahradiť ho teplejšími farbami. V rámci aplikácie si môžete presne nastaviť, v akých časových intervaloch sa má filter zapnúť. Alebo to môžete nechať na východ a západ slnka.

App Store

Sleepo

Správne zvolená hudba pred spaním má veľkú moc. Okrem toho, že vám navodí príjemnú atmosféru, pomôže vám uvoľniť sa, zrelaxovať a následne sladko zaspať. Aplikácia Sleepo prichádza so zbierkou rozličných zvukov, ktoré si podľa vašej aktuálnej nálady viete namixovať samy.  Na výber máte zvuky dažďa – od bubnovania kvapiek na dáždnik, cez šuchot zmáčaných listov, až po vlnobitie.

Ďalej sú tu zvuky prírody, ako šum lesa, zurčanie potôčka, pukot ohňa, ba aj cvrlikanie či kŕkanie žiab. Ak máte rady zvuky mesta, možno oceníte ruchy železnice, letiska či hustej premávky. Ak vás naopak upokojujú monotónne zvuky, objavíte tu aj klepotanie prstov po klávesnici, hučanie práčky alebo ventilátora. Ak patríte skôr ku klasikom, potešia vás meditačné tóny a melódie.

App Store

To bed

V prípade, že patríte do skupiny tých, ktorých netrápi nespavosť, no skôr sa nevedia dostať do postele v správnom čase, je tu aplikácia To bed. V nej si jednoducho na každý deň v týždni nastavíte čas, kedy potrebujete vstávať a následne vám aplikácia vypočíta, kedy by ste si mali ísť ideálne ľahnúť. Aby ste mali dostatok času na vykonanie večernej hygieny, aplikácia vás o blížiacom sa čase na spánok upozorní niekoľko minút vopred.

Google Play

Baby sleep

A nakoniec tu máme jednu aplikáciu pre najmenších. Aj keď v konečnom dôsledku ju ocenia predovšetkým rodičia, ktorých malé ratolesti v noci nevedia zaspať. Namiesto toho, aby ste s vaším dieťaťom v autosedačke prejazdili celé okolie, skúste mu pustiť monotónne zvuky, s ktorými prichádza aplikácia Baby sleep. Smartfón nezabudnite umiestniť v dostatočnej vzdialenosti od dieťaťa. Odporúča sa zapnúť letový režim.

Následne môžete skúšať zvuky, ktoré na bábätko budú pôsobiť upokojujúco. Bude to vzdialený ruch vysávača, šuchot sprchy, hukot motora, pravidelný tlkot srdca alebo zvláštne zvuky, na ktoré bolo ešte zvyknuté v mamičkinom brušku?

App Store

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.