Televízory sú súčasťou domácností už dlhú dobu a ich pôvodná funkcia na sledovanie živého televízneho vysielania sa už výrazne rozširuje o ďalšie funkcie.

Sledovanie živého televízneho vysielanie je v skutočnosti funkcia, ktorá je už pri súčasnom využívaní televízorov skôr na ústupe. Televízor dnes treba brať ako all-in-one počítač s veľkým monitorom a vlastným operačným systémom, ktorý má dizajn uspôsobený tak, aby mohol byť pokojne umiestnený do centra miestnosti. A z toho vyplývajú aj ďalšie skutočnosti vrátane bezpečnosti informácií, ktoré sú v televízore uložené, resp. čo všetko je možné cez televízor vykonať.

V ďalšej časti článku sa budeme venovať tomu, ako zaistiť, aby vám televízor dobre slúžil pre vašu zábavu, ale zároveň, aby ste neprišli o vaše peniaze, prípadne nebola ohrozená vaša bezpečnosť. Pri výbere vášho nového televízora si skúste odpovedať na nasledovné otázky:

  1. Používate v televízore platenú službu a máte v ňom uložené údaje o platobných kartách?
  2. Aká jednoduchá je aktualizácia operačného systému a firmvéru v televízore na najnovšiu verziu?
  3. Je možné dostať sa cez televízor do vašej vnútornej siete a prípadne ovládať iné zariadenia?
  4. Ak to bude potrebné, dá sa využiť televízor aj na ochranu vašej domácnosti?
  5. Máte v televízore integrovanú kameru a mikrofón a môžete ich fyzicky odpojiť?

Platené streamovacie služby a uložené platobné údaje

Áno, živé televízne vysielanie postupne vytláčajú platené streamovacie služby – medzinárodné, ako sú Netflix, Disney+, YouTube Premium, Amazon Prime, HBO Max či lokálne, ako napr. VOYO, JOJPlay, SledovanieTV a pod. Všetky tieto služby sú samozrejme osobitne platené a existujú rôzne balíky predplatného.

Ako je to s popularitou takýchto služieb na Slovensku? Podľa výskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Samsung Electronics Czech and Slovak pomocou aplikácie Instant Research agentúry Ipsos na začiatku októbra 2023 na vzorke 1042 osôb starších ako 18 rokov priamo zo Slovenska, si platí viac streamovacích služieb 17,1 % oslovených ľudí. Len jednu streamovaciu službu si predpláca 22,8 % respondentov. Celkovo si teda za streamovaný obsah v televízoroch na Slovensku platí 39,9 % opýtaných, a to je naozaj dosť. Tento podiel bude ďalej rásť.

Moderné televízory majú softvérové prostredie, pomocou ktorého sa k daným službám priamo prihlasujete a následne do formulára zadávate údaje z vašej platobnej karty. Sú to všetky údaje z karty, ktoré je, samozrejme, možné aj zneužiť. K niektorým službám sa môžete prihlásiť aj z iného zariadenia ako je napr. počítač a príslušné údaje zadať tu, ale spôsob zadania platobných údajov priamo v televízore je na vzostupe. Otázka potom je, ako sú tieto údaje chránené a či zvolený typ televízora poskytuje nejakú formu ochrany údajov tak, aby ich nemohol nejaký útočník zneužiť a vybieliť vám účet. Prihlasovacie údaje k službám musia zostať vo vnútri televízora tak, aby ich určite nemohol niekto zneužiť.

Zatiaľ nie je možné do televízora nainštalovať osobitnú antivírusovú službu, je teda nutné sa spoľahnúť na to, čo vám do televízora zabudoval priamo výrobca. Mimochodom, spoločnosť ESET ukázala svoju službu, ktorá je zameraná na televízory s operačným systémom Android TV a zabraňuje ich zneužívaniu pri nepovolenom ťažení bitcoinov. Samsung má výbornú vlastnosť Knox integrovanú okrem telefónov aj do televízorov. Táto technológia presne odpovedá tomu, aby vaše dáta umiestnené v televízore, tam aj zostali.

Aktualizácia operačného systému a bezpečnostného zabezpečenia

Ako sme už uviedli, na televízor dnes treba pozerať ako na počítač alebo aj smartfón s veľkým monitorom, a preto je dôležitá aktualizácia operačného systému a tiež firmvér televízora. Aj tu platí, že ak je už vydaná aktualizácia, ktorá opravuje odhalené chyby a vy ju nemáte nainštalovanú, je to otvorená cesta pre útočníkov, ktorí tieto chyby cielene zneužívajú. Ak teda televízor používate tak, že ho máte pripojený na internet, musí byť zaistená jeho (automatická) aktualizácia.

Aktualizácia operačného systému v televízore
Aktualizácia operačného systému v televízore

Zistite si teda, koľko rokov tzv. veľkých aktualizácií (teda prechod na novú verziu OS) poskytuje výrobca, ale hlavne to, ako je to s aktualizáciami, opravujúcimi bezpečnosť televízora. Mimochodom, prechod na novú verziu operačného systému pre vás znamená skoro niečo aké ako nový televízor. Ak je to každý rok, je to pre vás obyčajne výhoda.

Ovládanie iných zariadení cez televízor

Áno, moderný televízor je dnes centrom inteligentnej domácnosti a naozaj môže slúžiť na ovládanie iných zariadení. Napr. cez televízor môžete spustiť inteligentný robotický vysávač a neskôr dostať na obrazovke televízora správu, že je povysávané. Rovnako to funguje aj s inteligentnou práčkou, klimatizáciou, čističkou vzduchu, elektronickým vrátnikom a pod. Veľkí výrobcovia televízorov dnes zároveň vyrábajú aj inteligentné domáce spotrebiče a takéto prepojenie umožňujú. Z vlastnej praxe potvrdzujeme, že je to príjemné a umožňuje vám to lepšie využiť váš čas.

SmartThings na televízore ako rozhranie na ovládanie pripojených zariadení
SmartThings na televízore ako rozhranie na ovládanie pripojených zariadení

Na druhej strane opäť upozorňujeme na bezpečnosť, ktorú musí televízor splňovať. Napríklad robotický vysávač môže byť vybavený kamerou na efektívne povysávanie miestnosti. Zároveň to ale znamená, že vysávač má prehľad o tom, čo sa v našej domácnosti nachádza a tiež o tom, kto sa v nej nachádza. Bezpečnosť prepojených zariadení tak musí byť opäť dobre zabezpečená.

Využitie televízora na ochranu vašej domácnosti

Tento bod súvisí s predchádzajúcim, ale ide o využitie jeho softvérovej výbavy na špecifický účel. Existujú totiž inteligentné kamery, ktoré sú umiestnené okolo vášho domu a automaticky vyhodnocujú napr. pohyb. Výsledok potom hlásia ako bezpečnostné riziko aj cez televízor. Je veľký predpoklad, že toto hlásenie si všimnete, aj keď oddychujete pri televízore.

Zobrazenie obrazu z bezpečnostných kamier na televízore
Zobrazenie obrazu z bezpečnostných kamier na televízore

Televízor sa tiež dá spojiť s inteligentným vrátnikom a pomocou neho sa viete pozrieť na to, aké osoby naozaj stoja pred vaším domom a snažia sa o vstup. Takto si overíte, či naozaj ide o kuriéra, očakávanú osobu alebo tam stojí aj niekto iný. Priamo cez televízor potom môžete otvoriť vchodové dvere alebo garážovú bránu.

Podstatné pritom je, aby váš televízor umožňoval spoluprácu s produktmi od iných firiem. V prípade elektronického vrátnika ide o špeciálnu výbavu, ktorú obyčajne priamo výrobca televízora nevyrába. Dôležité tak je, aby operačný systém umožňoval aj prepojenie s výrobkami tretích strán, a teda výrobca televízora mal širokú partnerskú základňu.

Kamera a mikrofón priamo v televízore

Bola doba, keď sa televízory dodávali aj s integrovanou kamerou či mikrofónom. Dnes sa to tak nerobí, tieto komponenty sa obyčajne dokupujú osobitne. Dôvodom je aj bezpečnosť, kamera priamo integrovaná v televízore môže byť celkom nebezpečná. Ideálne teda je, aby sa tieto komponenty dali fyzicky odpojiť a aby ste mali možnosť pripojiť ich len vtedy, keď ich budete chcieť používať – napr. pri videomítingoch realizovaných cez televízor. Pri výbere správneho televízora na to myslite.

Odnímateľná kamera na televízore
Odnímateľná kamera na televízore

Mimochodom, sú aj ďalšie zaujímavé funkcie v televízoroch – napr. rozdelenie veľkej plochy displeja na niekoľko samostatných oblastí a zobrazenie rôzneho obsahu v nich. Televízor tiež môže fungovať ako samostatný počítač, ak napr. pracujete s balíkom kancelárskych aplikácií Microsoft Office. A osobitná téma je využitie televízora v špeciálnom režime ako obrovského monitora pri hrách.

V súvislosti s internetovou bezpečnosťou vo vašej domácnosti ešte upozorňujeme na bežný problém – určite si vo vašom routri nenechávajte výrobcom zvolené prihlasovacie údaje (Admin, admin) ale zmeňte ich na vaše jedinečné. Rovnako tak nezabúdajte na aktualizáciu softvéru routra.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.