Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V rámci celoeurópskeho turné na Slovensko zavítala Huawei 5G RoadShow.

Predvádzacie vozidlo bolo vybavené najnovšími inteligentnými 5G technológiami pre spoločnosti, domácnosti a pre zelenú budúcnosť. Spoločnosť Huawei ako jeden z popredných poskytovateľov 5G sietí predstavil konkrétne produkty a technológie na podporu ekonomického rastu, digitálnej transformácie či zníženia uhlíkovej stopy.

5G technológie už nezahŕňajú len vysokorýchlostný internet, predstavujú široké spektrum nových funkcií a systémov. Sú využiteľné v oblastiach akými sú veda a výskum, vývoj nových technológií, médiá a zábava, výroba, verejné služby, národná a regionálna administratíva, fungovanie ekonomiky a sociálne zabezpečenie.

Pre bežného užívateľa poskytne 5G sieť vyššiu rýchlosť a nižšiu latenciu, pre dosiahnutie lepšej kvality počas videohovorov alebo pri sledovaní videa na YouTube či TikTok-u. V telekomunikačnom priemysle mnohí ľudia diskutujú o tom, ako využívanie 5G vyrieši problémy v priemysle, logistike, zdravotníctve, alebo školstve.

Mariana Trstíková, PR manažérka Huawei Technologies Slovensko zhodnotila: „Ak sa pozrieme na krajiny s rozvinutou 5G sieťou, najväčším rozdielom sú inovácie a najmä ich rýchlejšia implementácia a ďalší rozvoj. 5G technológie štandardne pomáhajú aj v zdravotníctve či školstve. Aj Slovensku by prospelo zavedenie stabilnej komunikačnej platformy pre lekárov a medicínskych analytikov, ktorá by prepojila menšie nemocnice s tými väčšími, či s dobre technologicky vybavenými.“ Pokračuje Trstíková: „vyžaduje si to stabilnú sieť 5G, vysokovýkonné kamery, senzory, skenovacie zariadenia. Vo svete sme zrealizovali kvalitné projekty, kde majú špecializovaní lekári prístup k vašim lekárskym záznamom odkiaľkoľvek.“

Digitálna transformácia je jedným zo záväzkov Európskej únie na najbližšie roky. 5G technológie pomáhajú tieto záväzky naplniť. Medzi 5G riešenia pre spoločnosti v logistike patrí aj portálový žeriav na diaľku, ktorý sa v súčasnosti využíva už aj vo výrobnom a logistickom centre v Maďarsku.

Prevádzkovú efektivitu terminálu je možné maximalizovať pomocou technológie 5G, vďaka ktorej bude nákladná doprava rýchlejšia a presnejšia. Prispôsobená súkromná 5G sieť s vysokou bezpečnosťou dát umožňuje bezdrôtové diaľkové ovládanie v reálnom čase v celej oblasti terminálu kontajnera. Vďaka sieti sa výrazne zvýši efektivita a zmenia sa pracovné podmienky. Napríklad vo Fényeslitke nemusia žeriavnici sedieť na žeriave celý deň.

Prenos dát je vďaka lokálnemu cloudu a 5G veľmi rýchly a doba oneskorenia je prakticky nulová. Stredisko zásobovania má základnú sieť a lokálny okrajový výpočtový systém podobný cloudu. Podobne vybavené je aj Európske dodávateľské centrum, kde vďaka 5G riešeniam pomáhajú s logistikou, výrobou a kontrolou kvality autonómne dopravné vozidlá a rozšírená realita, riadené umelou inteligenciou spracovania obrazu. S investíciou sa výrazne zvýšila efektivita logistiky a výrobných procesov, a výrazne vzrástla aj bezpečnosť práce a dát. Huawei taktiež predviedol video technológiu založenú na 5G, vďaka ktorej môžu diváci sledovať športové zápasy z akejkoľvek strany ihriska.

Spoločnosť Huawei predstavila projekty, akými je napríklad Tech4All, ktoré uskutočňuje v rámci zeleného rozvoja a ochrany prírody. Na boj proti strate biodiverzity v rakúskych mokradiach využíva inteligentné technológie AI a na základe výsledkov odvodzuje vhodné ochranné opatrenia. Prostredníctvom umelej inteligencie pomáha zachraňovať lososa atlantického v Nórsku či voľne žijúce živočíchy v Grécku. Zelený rozvoj uskutočňuje aj prostredníctvom vývoja zelených technológií, akými sú napríklad mobilné siete alebo transport.

Značky: