Nástup prelomových technológií sa nezaobíde bez širokej expertnej diskusie so zapojením všetkých kľúčových partnerov. Také bolo jedno z hlavných posolstiev konferencie Bezpečnosť nie je samozrejmosť, ktorá sa uskutočnila 6. februára v Bratislave.

5G, umelá inteligencia alebo inovatívne cloudové riešenia s istotou zmenia charakter svetovej IT scény. Hrozbou však nevyhnutne byť nemusia. Predpokladá sa, že kapacity súčasných sietí 4G sa pri súčasnom raste dátových požiadaviek používateľov vyčerpajú približne do dvoch rokov.

5G sieť tak nepredstavuje len akési technické „vylepšenie“. Prináša predovšetkým jasnú (a súčasne efektívnu) odpoveď na zvýšené nároky používateľov. Berúc do úvahy takmer desaťnásobnú prenosovú rýchlosť, extrémne nízku mieru latencie (odozvy) a vysokú priepustnosť dát, očakáva sa, že siete piatej generácie výrazne prispejú k rapídnemu rozvoju Internetu vecí. Tento pojem reprezentuje veľké množstvo zariadení pripojených do mobilnej siete, a to aj nad rámec „bežného“ hardvéru ako notebooky či tablety – ide o rozličné senzory, inteligentné snímače a ďalšie inovatívne riešenia.

Rafal Jaczynski, Huawei

Rafal Jaczynski, Huawei

„Dôležité technológie, s ktorými bude 5G pracovať na pozadí, sa využívajú na Slovensku aj dnes. Platí pritom, že cloudové a digitalizačné riešenia budú vďaka 5G fungovať s vyšším výkonom. Výzvy s nimi spojené vieme riešiť už dnes, nepredstavujú nové riziká,“ vysvetľuje Rafal Jaczynski, odborník na kybernetickú bezpečnosť zo spoločnosti Huawei.

„Už v dnešných mobilných sieťach je nasadená veľká časť tej infraštruktúry, ktorá sa využije aj v prvotných fázach budovania moderných 5G sietí,“ ozrejmuje odborník Huawei.

Transparentne a efektívne

Spoločnosť Huawei je už dnes lídrom na globálnom trhu 5G infraštruktúry. V rámci svojich mobilných sietí 5G využíva aj riešenie založené na otvorenej cloudovej platforme OpenStack Juno. Jej zdrojový kód je verejne dostupný. „Funguje na tom celá naša technológia 5G. Ide o otvorený a medzinárodne využívaný nástroj“, dodáva na margo bezpečnosti sietí piatej generácia R. Jaczynski.

5G sieť je dnes v Európe implementovaná na úrovni väčších miest, a to napríklad v Španielsku, Taliansku alebo Fínsku. V roku 2020 sa však očakáva rapídny rozmach sietí piatej generácie aj na úrovni krajín. Spoločnosť Huawei nedávno uzavrela dohodu o účasti na budovaní 5G infraštruktúry vo Veľkej Británii. Na rozhodnutie vlády sa v tejto chvíli čaká aj v Nemecku a vo Francúzsku.

 

Značky: