Smart domácnosti sú nám blízke. Rôzne smart vychytávky využívajú aj naši redaktori. Tu nájdete výber toho, čo v domácich podmienkach ocenili.

ONDREJ: Z neinteligentného auta inteligentné

Xmarton je systém, ktorý si namontujete do každého dnes predávaného auta a užívate si inteligenciu. Na diaľku z druhého konca sveta zistíte, či ste ho zatvorili a ak nie, zatvoríte ho. Na mape vidíte jeho polohu, máte hotový denník jázd bez toho, aby ste pohli prstom. Zablikáte s ním alebo zatrúbite, aby ste auto našli aj na preplnenom parkovisku. Ak potrebujete auto požičať kamarátovi na jazdu, ide to aj na diaľku a bez toho aby ste mu dali kľúčik. V najnovšej verzii je potom aj možnosť auto si vychladiť alebo vykúriť, aby ste nastúpili do vozidla s čistým výhľadom a príjemnou klímou. A ide to aj pre autá bez automatickej prevodovky.

Cena: jednotka Xmarton Basic 90 €, mesačný poplatok 6 €

Xmarton Basic
Xmarton Basic, Zdroj: Xmarton

FERO: Senzor pre poštovú schránku

Ak sa vraciate domov pravidelne cez garáž, alebo ste tento rok začali pracovať viac z domu, možno vám nejaký ten list alebo malá bublinová obálka sedela zabudnutá v schránke na bránke aj pár dní. Ak vás táto situácia trápi, dá sa to jednoducho vyriešiť pohybovým senzorom, ktorý namontujete na vrátka schránky alebo do jej útrob. Ide o zariadenia ako Alydi mailFi, alebo Smart Mailbox WiFi Chime, ktoré sa pripoja na vašu domácu Wi-Fi a po spárovaní s mobilnou aplikáciou, alebo domácim smart home ekosystémom Googlu či Amazonu, dostanete vždy po prijatí fyzickej pošty upozornenie. Tieto zariadenia sú obvykle energeticky nenáročné a napájajú sa napríklad dvoma AAA batériami, ktoré vydržia zhruba pol roka. Prevádzka je teda nenáročná a lacná.

Cena: v prípade dvoch spomenutých kúskov zhruba 25 €

ROMAN: Robotický vysávač

Mám doma virtuálnych asistentov aj inteligentné svetlá, ale zariadenie, ktoré mi skutočne uľahčilo život, je robotický vysávač. Tieto zariadenia ma vždy lákali a som rád, že som si ho po rekonštrukcii bytu pred dvoma rokmi zaobstaral. Zvolil som model Xiaomi Mi Robot Vacuum, keďže môj byt patrí k tým jednoduchším a menej náročným z hľadiska vysávania robotickými pomocníkmi. Pomocou mobilnej aplikácie som si nastavil, aby mi vysával každý pondelok a štvrtok a spoľahlivo to robí už vyše 100 týždňov. Je to skvelý pomocník, odporúčam.

Cena: 250 €

Xiaomi vysávač
Zdroj: Xiaomi

MIŠO: Zásuvka TP-Link Tapo P100

Niektorí ešte majú ostych, keď sa povie inteligentná domácnosť. Na začiatok a bez veľkých výdavkov môžete vylepšiť vašu domácnosť inteligentnou zásuvkou. Dá sa ovládať cez internet, má simulovanie zapínania a vypínania spotrebičov (napríklad lampy), aby to budilo dojem, že ste doma. Tiež podporuje ovládanie hlasovým asistentom a časovač na automatické vypínanie a zapínanie.

Dobrá voľba napríklad vtedy, ak sa chcete uistiť, že máte vypnuté spotrebiče. Vhodné na použitie s predlžovačkou, no pozor, aby ste ju nepreťažili. Oceníte napríklad vytvorenie udalostí nasledujúcich po sebe – zapni svetlo rybkám, o pol hodinu ventilátor a o hodinu ho vypni. Je to na vás.

Cena: 16,90 €

TP-Link Tapo P100
TP-Link Tapo P100, Zdroj: TP-Link

PEŤO: Multi-room riešenie Sonos

Ako fanúšik hudby si zakladám na kvalitnom zvuku. V prípade moderných technológií sa mi zapáčilo multi-room riešenie od Sonos. Reproduktory Sonos One ma zaujali už dávnejšie, pretože dokážu vytvoriť kvalitný audiosystém so stabilným pripojením a šikovnou správou cez smartfón. Návykové je aj používanie so streamovacou službou Spotify nehovoriac o tom, že v každej miestnosti bytu môžem mať nainštalovaných viacero reproduktorov, ktoré viem ovládať jedným kliknutím. Hneď tak môžem počúvať hudbu, ktorú mám rád a úplne bezdrôtovo.

Cena: 229 €

Multi-room riešenie Sonos
Multi-room riešenie Sonos, Zdroj: Sonos

MIRO: IP kamera (Samsung SmartCam PT)

V našej domácnosti nájdete všetko, od robotického vysávača, cez rôzne senzory, alarmy až po inteligentné LED osvetlenie. No najviac úžitku (občas aj vnútorného pokoja) mi prináša interiérová IP kamera od Samsungu, ktorú mám dlhodobo nainštalovanú v exteriéri. Mám rád veci pod dohľadom, najmä ak ide o vonkajšie priestory kde parkujem autá. Okrem toho mám pod dohľadom aj celý balkón a vchod, čo prispieva k bezpečnosti – ak by sa nedajbože niečo udialo, keď nie sme doma, tak o všetko budem vedieť + budem mať k dispozícii kvalitný videozáznam.

A to aj v noci. Táto IP kamera je plne otočná, ponúka skvelý obraz a pokročilé funkcie. No to v dnešnej dobe nie je nič výnimočné. Dôležité je to, že mám parkovacie miesto, balkón a vchod 24/7 pod dohľadom, a to môžem byť aj na druhom konci zemegule. Kamera ma bude vždy informovať o dianí doma, stačí mi pripojenie na internet.

Cena: už nie je v predaji, ale za približne 70 eur sa dá kúpiť obdobné zariadenie

Samsung SmartCam PT
Samsung SmartCam PT, Zdroj: Samsung

Značky: