Čo nemôže chýbať v našej letnej výbave na výletoch? Nechajte sa inšpirovať.

ONDREJ

Svietidlo na hlavu

Svetlo Ledlenser NEO10R je mojím výborným spoločníkom pri jazde na bicykli v noci. Hlavne je určené pre bežcov a turistov. Má hmotnosť len 180 gramov vrátane dobíjateľnej batérie a vidíte s ním do diaľky. Nastaviť môžete tri stupne intenzity svetla – najvyšší 600 lúmenov, stredný 250 lúmenov a nízky 10 lúmenov. Pri najvyššom stupni je dĺžka svetelného lúča až 150 metrov. Reflektor so širokým lúčom svetla má podobu uhlopriečky 16 : 9 so zahnutými rohmi a okrem toho, že vy vidíte dobre, dobre vidia aj ostatní účastníci cestnej premávky vás. Doba svietenia pri najsilnejšom stupni je 10 hodín a pri najnižšom až 120 hodín. Súčasťou dodávky je popruh na hruď, predlžovací kábel, nabíjací USB kábel a jedna nabíjateľná batéria (3200 mAh).

FERO

Silná powerbanka so solárnym panelom

Už ste niekedy šli na viac ako jednodňovú túru do hôr? Ak sa ešte len chystáte, nezabudnite že GPS navigáciu a telefón budete stále potrebovať, takže si pribaľte poriadnu powerbanku. XLAYER Powerbank PLUS má úctyhodných 20 000 mAh, pričom obsahuje aj nabíjací solárny panel. Má dva USB porty, takže okrem svojho smartfónu nabijete naraz aj zariadenia kamaráta či partnera. Oba USB výstupy majú 2,1 A, takže nabíjanie je relatívne rýchle. Samotný „solár“ zvládne pri dobrom svetle tempo 250 mAh a pokiaľ banku zavesíte celodenne externe na batoh (je odolná proti dažďu), máte o energiu na večer postarané. Súčasťou 20 x 10 cm tela je aj LED baterka, ktorá si sama o sebe vystačí 140 hodín, ale to by ste už okrem nej nič nenabili. Váha powerbanky je síce až 0,5 kg, ale to sa dá vydržať.

Cena: 55 €

ROMAN

Fľaša na vodu

Pitný režim treba dodržiavať a v lete na výletoch dvojnásobne. Riešením môže byť kúpa vody v obchode, osobne však preferujem používanie špecializovaných fliaš na vodu. Ich výhoda spočíva v tom, že sa dajú opakovane používať a človek má z toho dobrý ekologický pocit. V posledných mesiacoch som vyskúšal niekoľko takýchto fliaš, od sklenených (značka EQUA) až po plastové, ktoré však neobsahujú Bisfenol A (BPA) a sú teda zdravé a určené na opakované používanie (napr. značka Dopper). Cena takýchto fliaš sa štandardne pohybuje od 10 do 20 eur a každá má svoje výhody. Najviac mi chutí voda zo sklenej fľaše, tá je však citeľne ťažšia. Na nosenie na výlety sú praktické plastové fľaše, počas nepoužívania je vhodné ich nechať doma otvorené. V opačnom prípade by sa v nich vytvoril zápach.

MIŠO

Utierky na ruky

Čistá myseľ je fajn, ale pri jedení špinavými rukami vám to veľmi nepomôže 😊. Čistiace obrúsky alebo rôzne antibakteriálne spreje sú dobrý tip aj pre vás. „Umyjete“ si s nimi ruky a môžete sa tak bez obáv zo stafylokokov pustiť do vašej žemle alebo lepeňáku. Netreba byť ani ďaleko v horách, postačí typické cestovanie vlakom alebo lietadlom a osvieženie a prečistenie rúk príde vhod. Každému čo je vhodnejšie, niekto má rad vreckovky, niekto zase gély ale dostať kúpiť aj spreje. V prípade vreckoviek sa netreba obávať, že uschnú. Treba len balíček poriadne zavrieť. Nepreháňajte to s ich použitím, nech si neoslabujete telo prílišnou rozmaznanosťou. Ozaj a viete, prečo sa na baleniach uvádza, že likvidujú 99,9 % baktérií? Lebo tie ostatné ešte neboli objavené a ľudstvo môže objaviť nateraz neznáme druhy.

TOMÁŠ

Google Mapy

Asi vám žiadnu prevratnú letnú novinku neprinesiem. Stále však stretávam na ulici mladých ľudí, ktorí sa ma pýtajú, kde nájdu nejaký obchod či ulicu, pričom v ruke držia drahý telefón. Potom vytiahnem svoj smartfón, zapnem Google Mapy a vyhľadám im to, čo potrebujú. Pozerajú na mňa s otvorenými ústami. Je to zvláštne, no nestalo sa mi to raz. A to sa dnes už pri tejto aplikácii nemôžete vyhovoriť, že nemáte dáta, pretože mapy si môžete stiahnuť aj off-line a používať ich kdekoľvek. Takže ak máte androidový smartfón, Google Mapy máte nainštalované automaticky. Do iPhonu si ich treba nainštalovať. Skúste si na ne v správnom momente spomenúť. Verte mi, pomôžu vám aj vo vašom meste.

MIRO

Kvalitná obuv

Ak nemáte dobré obutie, tak sa jednoducho necítite úplne spokojne na žiadnom mieste. Alebo sa mýlim? Kvalitná obuv je nutným základom, ktorý by mal byť dodržiavaný – či už idete do mesta, do hôr/lesa alebo iba na pláž. Dobre, na pláž radšej naboso 😊. Pojem kvalitná obuv nemusí prioritne znamenať, že musí byť aj drahá, ale často to tak je. To treba uznať. Podstatné je však to, aby ste sa v nej vy cítili komfortne, či stojí 10 alebo 100 eur. Vždy treba dbať na to, aby boli vaše nohy v maximálnom pohodlí a potom zdoláte akúkoľvek prekážku. Z kategórie mestská obuv mám overenú značku Adidas s podrážkou CloudFoam, ktorá je maximálne pohodlná. Posledné týždne „testujem“ aj značku Vans (Old Skool) a zatiaľ som veľmi spokojný. Z bežne dostupnej obuvi na zimu alebo do hôr vrelo odporúčam značku Salomon.