Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Medzi Slovákmi prevažuje pozitívny názor na investície štátu do zabezpečenia informačných systémov. Ukázal to prieskum realizovaný pre Inštitút moderného spotrebiteľa. Odborník zo Žilinskej univerzity poukazuje na fakt, že verejná diskusia u nás nie je dostatočná a prospelo by viac odbornej propagácie v odborných i laických kruhoch.

Veľké investície štátu do IT systémov by nemali opomínať kybernetickú bezpečnosť. Zhodujú sa na tom takmer tri štvrtiny Slovákov, ukázal prieskum NMS Market Research vypracovaný pre Inštitút moderného spotrebiteľa na vzorke 1 037 respondentov.

Za najväčšie riziko pre moderné technológie Slováci považujú chýbajúcu znalosť používateľov (približne 38 % opýtaných). Hneď na druhom mieste sa umiestnili práve „útoky na IT systémy“ (podľa názoru 34 % respondentov). Ďalších 22 % Slovákov vidí potenciál nebezpečia najmä pri chybách v IT systémoch. Zvyšných zhruba 5 % respondentov vyhodnotilo ako najväčšie riziko nedostatočne školený IT personál.

„Ide o zaujímavú spätnú väzbu práve od samotných bežných používateľov, ktorí si podľa všetkého uvedomujú nástrahy súvisiace s neznalosťou moderných technológií,“ zhodnotil prieskum riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa Michal Kardoš.

Ďalšou zaujímavosťou podľa Kardoša je, že väčšina respondentov dôveruje výrobcom softvéru. „Takmer polovica Slovákov (47 % respondentov) si podľa nášho prieskumu pravidelne sťahuje bezpečnostné aktualizácie tak, ako na ne výrobca upozorní,“ doplnil M. Kardoš. Číslo by však bolo potrebné ešte zvýšiť, a to cielenou edukáciou používateľov už od mladého veku.

Cestou je spolupráca s EÚ

Hoci Slováci podporujú investície štátu do kyberbezpečnosti, nedostatkom podľa odborníkov zostáva nízke verejné povedomie o týchto témach.  „Verejná diskusia o kyberbezpečnosti, špeciálne v kontexte sietí 5G, nedosahuje na Slovensku veľkej intenzity a určite by jej prospela propagácia v odborných aj laických kruhoch,“ uviedol Peter Holečko, ktorý pôsobí na Katedre riadiacich a informačných systémov, Fakulty elektrotechniky a informačných technológií, Žilinskej univerzity v Žiline.

Peter Holečko zdôrazňuje, že zohľadniť treba veľkosť slovenského trhu v porovnaní so svetom, čo na konci dňa vplýva aj na vyjednávaciu pozíciu s veľkými dodávateľmi IT či telekomunikačných zariadení. „Ako najefektívnejšia sa javí harmonizácia procesu štandardizácie a certifikácie s Európskou úniou,“ uvádza P. Holečko.

Štát by mal vyberať dodávateľov citlivej IT a „telco“ infraštruktúry na princípe jasných kritérií. Ako dôležitú P. Holečko spomína napríklad verifikáciu procesu výroby hardvéru a softvéru práve z hľadiska kyberbezpečnosti, ale aj evidenciu zraniteľností a ich efektívny manažment. „Tiež je dôležitá garancia servisnej a technickej podpory počas definovanej doby nasadenia zariadení, ako aj softvéru,“ uzatvára P. Holečko.

* Vzorka prieskumu NMS Market Research – 1 037 respondentov

Značky: