Dizajn používateľského zážitku, (User Experience) je momentálne jedna z najhorúcejších tém pre biznisy pôsobiace digitálne.

Vďaka kombinácii výskumu a dizajnu dokážu UX dizajnéri navrhnúť užitočné weby a aplikácie, ktorých ovládanie je intuitívny a príjemný zážitok. Experti z firiem ako Booking, Amazon, Bank N26, Prezi či FIFA stoja za niektorými z najúspešnejších digitálnych projektov sveta, a podelia sa so svojimi skúsenosťami vôbec prvý krát na pôde Slovenska. Za konferenciou stojí najväčšie slovenské UX štúdio – Lighting Beetle.

  • Dátum: 9. až 10. marec
  • Téma konferencie „User experience dizajn a digitálne inovácie“
  • 230 účastníkov, 7 medzinárodných spíkrov, 3 workshopy
  • Web konferencie: exconf.com

O konferencii

“Cieľom konferencie je spojiť nielen dizajnérov, ale aj manažérov, vývojárov, marketérov a kreatívcov z najrôznejších odvetví a otvoriť diskusiu na tému používateľsky orientovaného dizajnu produktov a služieb. Slovensko je v oblasti UX ešte stále trochu pozadu, a to nielen vzhľadom k západu ale dokonca aj v porovnaní s okolitými krajinami.“ hovorí spoluorganizátor konferencie Michal Blažej z Lighting Beetle.

„Touto konferenciou by sme chceli ľuďom zo slovenského biznisu a štátneho sektora priblížiť postupy, vďaka ktorým vznikajú v zahraničí úspešné produkty a služby, ktoré menia svet. Na konferencii vystúpia UX profesionáli z úspešných firiem z celého sveta, a na druhý deň budú prebiehať interaktívne workshopy, na ktorých si účastníci budú môcť pod vedením skúsených lektorov osvojiť tieto UXové techniky aj v praxi“, dodáva Michal.

Zoznam rečníkov:

  • Matt Lee  (New York) — Skúsený UX researcher, pracoval pre firmy ako Booking.com, Amazon či Microsoft
  • Anton Schu­bert  (London)  — Stratég a konzultant, ktorá pracoval 10 rokov pre legendárnu agentúru IDEO (jej  klienti zahŕňajú mená ako Apple, GE či IKEA)
  • Ryan Haney (Zürich) — Veterán UX dizajnu, dlhoročný konzultant a podnikateľ, pracoval napríklad pre organizáciu FIFA
  • Zsuzsa Kovács  (Buda­pest / San Fran­cisco) — Senior UX dizajnérka pracujúca pre maďarský Prezi, ktorý do dotiahol z Budapešti až do Sillicon Valley.
  • Ely­sia Howell (Ber­lín)  — Senior UX/UI dizajnérka z prvej digitálnej banky N26, ktorej sa úspešne darí transformovať bankový sektor po celom svete
  • Alex Potri­vaev  (Dub­lin) — Produktový dizajnér vo firme Intercom, expert na dizajn a implementáciu chatbotov
  • Eszter Konczol (Budapest) – Produktový dizajnér s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti Healthcare služieb

Jednoduchšie štátne weby a služby

Štúdio Lighting Beetle sa dlhodobo usiluje o zjednodušenie štátnych webových služieb ako napríklad portál Slovensko.sk, ktorý je podľa výskumov pre bežného občana príliš komplikovaný. „Momentálne štát investuje nemalé prostriedky do digitalizácie zdravotníctva, no ľudia majú obavu, že to dopadne rovnako ako v prípade našich eGovernment služieb. Práve preto bude jednou z tém konferencie aj eHealth – ako by mohlo digitálne zdravotníctvo u nás fungovať.“ hovorí Michal Blažej.

Príležitosť pre začínajúcich UX dizajnérov

Ďalším problémom, ktorý chce konferencia riešiť, je nedostatočné vzdelanie na Slovensku v oblasti nových disciplín ako napríklad práve UX dizajn. „Niektoré technické univerzity sa síce snažia vyučovať UX v rámci určitých predmetov, stále tu však chýba odbor štúdia zameraný vyslovene na HCI (human-computer interaction) tak, ako to funguje v zahraničí. Firmy na Slovensku neustále zápasia s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a UX robia často ľudia bez potrebnej kvalifikácie.“ hovorí Michal.

„Rozhodli sme sa, že dáme príležitosť aj niekoľkým talentovaných študentov či absolventov škôl príbuzných odborov, ktorí majú už nejakú skúsenosť s používateľským výskumom či UX dizajnom (alebo sa ho učia svojpomocne). Ak náš presvedčia o svojich schopnostiach, tak dostanú nielen lístok zadarmo, ale aj príležitosť zoznámiť sa zo zástupcami slovenských firiem hľadajúcich UX juniorov.“ dodáva Michal.

Značky: