Testovali sme aj novú vlajkovú loď od Olympusu – OM-D E-M1 Mark II a treba povedať, že sme si to užili. Väčšina testovania prebiehala v Amsterdame. Ako sme zistili, je to fotoaparát s rýchlym a presným zaostrovaním a je porovnateľný s drahšími zrkadlovkami. V skutočnosti je to však bezzrkadlovka, teda fotoaparát typu CSC.

Základný popis

Základom jeho rýchleho zaostrovania je hybridná technológia. Rozmerovo je to väčší fotoaparát, čo nám nevadilo, lebo sa veľmi dobre a spoľahlivo drží. Odoláva mrazu, nezľakne sa prachu ani vlhkosti a jeho magnéziové telo pôsobí odolne. K dispozícii sme mali výborný objektív M.Zuiko 12-100mm f/4 IS PRO a aj batériový grip. Ten síce zväčší fotoaparát, ale zároveň ho premení na čistokrvný pracovný nástroj a ďalej zvýši jeho použiteľnosť. Vtedy môžete použiť dve batérie a oveľa lepšie sa takto fotia zábery na výšku.

V základe má Olympus OM-D E-M1 Mark II rozlíšenie 20,4 Mpx, 5-osovú stabilizáciu, maximálna rýchlosť sekvenčného fotenia je luxusných 60 záberov za sekundu (v režime elektronickej uzávierky), video natáča s rozlíšením 4K a využiť môžete 121-bodový systém zaostrovania ako i zabudované Wi-Fi. Fotoaparát sme spojili s mobilnou aplikáciou a prenášali fotografie bezdrôtovo do smartfónu. Ocenili by sme aj Bluetooth na NFC, ktoré tu však nie sú. Zadný displej s uhlopriečkou 3 palce je dotykový. Dá sa pohodlne vyklopiť do všetkých strán, čo sme radi používali.

Displej sa pohodlne otáča do želaného uhla

Pre Olympus je novinkou aj dvojica šachiet na SD karty s možnosťou určenia spôsobu zápisu. Z prepojovacích portov tu nájdete microHDMI, USB 3.0, 3,5 mm vstup pre mikrofón, výstup pre slúchadlá, konektor na pripojenie externého blesku a celkom osobitne je vyvedený port na káblovú spúšť. Ten je jediný umiestnený na takom mieste, aby nezavadzal vyklopenému displeju. Je možné, že niektorým ľuďom bude chýbať zabudovaný blesk. My sme blesk nemali a niektoré zábery sme tak doťahovali citlivosťou ISO. Do hodnoty ISO 800 nemáte čo riešiť, my sme fotili aj s ISO 4000 a tam už treba fotiť do RAW-u a zábery vyvolávať v Lightroome. Účinná stabilizácia vám však výrazne pomôže pri fotení z ruky.

Dvojica SD kariet je veľkou výhodou

Rozdiely voči Mark I

V porovnaní so starším predchodcom sa Mark II dizajnovo príliš nezmenil. Podstatné zmeny sú však pod kapotou. Rýchlosti prispeli dva 4-jadrové procesory TruePic VIII, rýchlejšie zapisovanie dát, ostrenie, viac zaostrovacích bodov, lepšia batéria s kapacitou 1750 mAh a lepšia stabilizácia obrazu. To všetko sú cenné vlastnosti, na ktoré prídete hneď, ako odfotíte prvé zábery. Vylepšila sa aj nabíjačka, ktorá teraz nabije prázdnu batériu za dve hodiny a kapacita batérie sa uvádza aj v percentách.

Pribudli aj nové používateľské režimy práce

Výborné zaostrovanie

Pri testoch sme najviac ocenili veľmi dobré zaostrovanie. V praxi sme často používali automatické zaostrovanie a tu fotoaparát využíva hybridný systém, ktorý kombinuje vyhodnotenie kontrastu v obraze a bodov s fázovou detekciou. A funguje to na CSC fotoaparát fakt výborne. Pri zaostrovaní môžete použiť všetkých 121 bodov, ale aj deväť alebo päť či len jeden bod. My sme nakoniec používali zaostrovanie na 5 bodov, čo bolo na street fotografiu asi najlepšie. Body sme vyberali tak, že sme sa pozreli cez hľadáčik a dotyková vrstva displeja fungovala ako touchpad uľahčujúci presný výber bodov.

Pokročilé funkcie

Olympus OM-D E-M1 Mark II má toľko funkcií, že sa v tom môžete stratiť. Nás zaujal Multishot, keď fotoaparát urobí 8 záberov s rôznym nastavením. Fotiť pritom musíte zo statívu a vo výsledku získate až 4-krát vyššie rozlíšenie fotografie ako má samotný snímač . Dá sa to robiť len na statických záberoch a je fajn, že túto funkciu už podporuje aj Adobe Lightroom.

Pocit z fotografovania

Olympus OM-D E-M1 Mark II je nástroj, ktorý vám umožní sústrediť sa na fotografovanie a neriešiť technické problémy. Voči iným bezzrkadlovkám vidíme jeho hlavnú výhodu vo výbornom kontinuálnom zaostrovaní, a to hlavne s nami použitým objektívom. Asi dvakrát sa nám stalo, že sa zaostrovanie nechytilo na prvý raz, a to hlavne v prípade štruktúrovaného pozadia za objektom. Ale inak to bolo zamierenie a fotografovanie s žiletkovo ostrým zaostrením. Zlatým klincom je fotografovanie so 60 sn./sekundu do RAW formátu, čo znie ako dobre rozbehnutý šijací stroj. To si treba fakt vyskúšať.

Príklady fotografií s výbornou vernosťou farieb:

 

Makrofotografia z ruky

Hlavnou konkurenciou pre OM-D E-M1 Mark II je asi nový Panasonic GH5, ktorý sme tiež testovali. V porovnaní s Olympusom je Panasonic skôr výbornou videokamerou. Ale pri fotografovaní je Olympus súčasným kráľom bezzrkadloviek. Výrobca o tom vie, a preto je predajná cena tohto fotoaparátu vyššia.

Ceny: telo – 1990 EUR, objektív 12-100mm – 1290 EUR
Zapožičal: Olympus

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.