SOSA (Slovenská agentúra pre vesmírne aktivity) od roku 2011 má hotovú vlastnú družicu, čoskoro vyletí do vesmíru.

Je až neuveriteľné, čo sa zmestí do kocky s objemom 1 liter.

skCube je projekt prvej slovenskej družice, ktorá je komplete vyvinutá a vyrobená na Slovensku. SOSA spolupracovala s tromi SK univerzita, štátom aj technologickými firmami.

Cieľom projektu okrem vypustenia družice do vesmíru je popularizácia vedy a techniky. Keď krajina vypustí vlastné telo do vesmíru, je to zároveň prestíž pre celú krajinu.

Prvá družica mala štartovať na jar minulého roka. Problémy s Falconom 9 na americkej strane odložili štart družice a ich 5-ročnej práce. Falcon 9 bol pôvodný nový raketový nosič. Čo znamenalo prispôsobiť samotnú družicu na nový nosič a odložiť štart. Bude teda štartovať na indickej rakete a bude obiehať 500 km nad Zemou. Tato indická raketa vyniesla 104 satelitov na jednej rakete a boli vypustené v poriadku.

Štartovať bude z indického kozmodrómu Shirarikota. Prvý alebo druhý júnový týždeň by mal nastať štart rakety na vynesenie družice do vesmíru. Vo výške 500 km ešte nie je úplné vákuum. Mierny odpor ju bude jemne brzdiť až o pár rokov bude klesať a rýchlosťou 8 km/s by mala vo výške 120 km sama zhorieť.

V roku 2011 sa síce začala práca na projekte, no prvotný nápad prišiel ešte skôr.

Družica bude stovky meraní posielať na Zem. Má v sebe zabudovanú podporu na jej otáčanie aby si tím mohol vybrať oblasť na fotografovanie. Na palube bude viac experimentov. Bude sa sledovať vysokorýchlostný prenos, sledovanie radiácie. Na palube bude vedecký experiment na skúmanie javov v zemskej atmosfére.

Cieľom tohto projektu bolo získať nové poznatky, preto bude družica zapojená do viacerých projektov. Zber údajov bude 24/7 a je tu sieť pozemných staníc na prijímanie dát.

Družica musela prejsť sériou environmentálnych testov. Musí prežiť silné otrasy pri štarte a tiež silnú radiáciu v kozme vo vákuu a veľké rozdiely teplôt. Podľa odhadov by mala družica vydržať 2 roky prevádzky.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.