Včera dopoludnia to bol jeden a popoludní druhý, takto sa to môže meniť ešte niekoľko mesiacov

Ak by ste nevedeli o koho ide, tak vám ich predstavíme. Šéfom spoločnosti Microsoft je Bill Gates – tento človek patrí do rebríčka najbohatších ľudí od roku 1982, pričom sa už dlhé roky drží na prvej priečke. Jeho majetok sa aktuálne odhaduje na 90,8 miliardy amerických dolárov.

Druhý menovaný je šéf Amazonu – Jeff Bezos, ktorý nie je v rebríčku najbohatších ľudí sveta tak dlho ako Gates, ale stúpal veľmi rýchlo. Šéf Amazonu je „dravý“ muž a agresívne investuje – preto je jeho pozícia v tomto rebríčku často kolísavá. Treba však pochváliť jeho progres, ktorý mu zabezpečil majetok v aktuálnej hodnote 90,6 miliardy amerických dolárov. Bezos sa v rebríčku najbohatších ľudí (top 400) objavil až v roku 1998. Bolo to rok po tom, ako Amazon vstúpil na burzu s hodnotou 1,6 miliardy amerických dolárov.

Kto je teda prvý?

V dopoludňajších hodinách bol Bezos najbohatším mužom sveta, ale popoludní sa všetko zmenilo a do vedenia sa opäť dostal Gates. Amazon zverejnil tržby za druhý štvrťrok, pričom zisk dosahuje „iba“ 197 miliónov amerických dolárov. To je pokles až o neuveriteľných 77% oproti minulému roku, kedy bol zisk Amazonu na úrovni 857 miliónov amerických dolárov. To je však dané aj tým, že Amazon neustále investuje a rozvíja svoje aktivity.

Pravdou však je, že Gates to Bezosovi trošku uľahčil. Bill Gates totiž venoval objemnú časť svojho majetku na filantropické účely. Gates a Buffett vytvorili platformu, prostredníctvom ktorej podporujú miliardárov, aby sa vzdali aspoň polovice svojho majetku a venovali ho na charitatívne účely. Gates takto venoval už približne 32,9 miliardy amerických dolárov.

Pre zaujímavosť  

Amazon a Microsoft majú jeden bod záujmu, ktorý je pre obe spoločnosti veľmi lukratívny a snažia sa v ňom získať prvenstvo – je ním Cloud Computing. V tejto sfére sú obe spoločnosti veľkými rivalmi, pričom sa snažia získať pod svoje krídla čo najviac podnikov s potrebou Cloud Hostingu.

V tejto sfére dosahuje Amazon Web Services (AWS) pôsobivé zisky. AWS zaznamenal v poslednom štvrťroku prevádzkové výnosy vo výške 916 miliónov amerických dolárov, čo je 28% nárast oproti minulému roku. Zisky Microsoft Azure nám známe nie sú, ale každopádne sa obom spoločnostiam v tejto oblasti nadmieru darí. Lídrom však zostáva aj naďalej spoločnosť Intelligent Cloud.

Zdroj: theverge.com

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE