Huawei predstavuje technológie digitálneho veku.

Svoju víziu ako Exploration ukazuje na zmene tradičných technológií k technológiám budúcnosti. Už teraz sa podieľa na novinkách, ktoré budeme o pár rokov používať. Značka Huawei chce byť veľkým hráčom na poli 5G sietí. Spolupracuje s technologickými firmami ako aj univerzitami. Jednou z nich je aj University of Edinburgh. Podpis spolupráce bol realizovaný priamo na akcii Exploration, 13. júna 2017 a my sme boli osobne pritom. Toto spojenie umožní napredovať s novými teóriami a zavádzať ich do praxe.

Technológie menia stereotypy

Služby ako Uber alebo Airbnb menia spôsob podnikania a využívania zdrojov. Huawei sa chce ako technologická značka podieľať na budovaní Smart Cities. A nie sú to len vízie. V Číne sa angažuje na riadení miest a poskytuje záchranným zložkám inteligentné mapy. Podľa nich dokážu predvídať dopravné zápchy a umožnia záchranným zložkám dostať sa rýchlejšie na miesto havárie. Okrem toho je tu sieť snímačov, ktorá pomáha elektrárňam pri predikcii energetických nárokov v jednotlivých oblastiach. Na základe mobilných technológií sa dá sledovať pohyb ľudí a optimalizovať infraštruktúra, napríklad mestskú doprava.

Huawei hovorí o 5G pripojení ako o najväčšej inovácii budúcnosti.

Na to všetko bude treba rýchle siete a infraštruktúru, o ktorej sa doteraz len uvažovalo. Najmä zmena vnímania aplikácií je prirodzená a pozvoľna sa deje už dlhšie. Až 75 % biznisových aplikácií bude v cloude. Koľko aplikácií takto používate vy? Kam ukladáte súbory, kde sledujete meškanie letov alebo vlakov a kupujete si lístky on-line? To všetko je len povrch toho, čo budú môcť vykonávať dátové centrá. A súčasnosť sa k budúcim technológiám približuje exponenciálne.

Aj preto podľa prieskumov Huawei bude 90 % pracovných príležitostí v Európe vyžadovať digitálne zručnosti. V súvislosti s naším kontinentom je tu však ešte jedna výzva. Tou je internetové pokrytie Európy. Japonsko a Južná Kórea majú 99 % pokrytie rýchlym 100 Mbps internetom. Európa je na tom podľa Huawei horšie, len na úrovni 75 % územia. Huawei pripravuje svoje 5G technológie a hovorí o tom, že v najbližších rokoch budú vlády a súkromné firmy výrazne investovať do pokrytia internetom.

Najväčšie zmeny sa dejú už teraz. Firmy ako ABB alebo DHL sú kriticky závislé na inováciách. Je to jeden zo základných pilierov ich úspechu. DHL sa mení na systém inteligentných skladov, ktoré sa dajú prezerať systémom rozšírenej reality. Počítajú aj s nástupom IoT zariadení a dronov. Automobilové firmy sa v súčasnosti spojili a tvoria tzv. 5GAA – 5G Automotive Association.

Takto sa vyvíjali „G“ siete

Siete 5G

Firma vkladá veľa energie do technológie 5G. Ide o ďalší bezdrôtový štandard, ktorý v súčasnosti už existuje. Avšak je v príprave, rôznych konceptoch a testovacích fázach na reálnych zariadeniach. Firma Huawei demonštrovala 10 Gbps bezdrôtovú sieť už na MWC 2017.

Cieľom tohto bezdrôtového štandardu bude prepojenie rôznych typov zariadení. Nielen IoT snímačov, ako sa zvykne technológia prezentovať. 5G je totiž nová generácia sietí, ktorá má viac výhod, ako len super nízku latenciu a samotnú rýchlosť pripojenia. Zariadenia by mali byť energeticky úsporné a mali by sa vďaka 5G pripojeniu dať použiť aj v kriticky dôležitých infraštruktúrach. Teda všade tam, kde potrebujete rýchly internet.

Ten máte síce aj dnes, no LTE (4G) sieť zatiaľ nie je pripravená na super rýchlu komunikáciu v reálnom čase. Objavuje sa pri nej totiž latencia, ktorá by napríklad pri autonómnych vlakoch mohla spôsobiť havárie. Sieť 5G však umožní garantovať a vyčleniť pre komunikujúce zariadenie potrebnú rýchlosť spojenia aj odozvy.

Michael Hill King z Európskeho výskumného inštitútu hovorí o budúcnosti internetovej konektivity

Práve v súvislosti s autonómnymi autami a inteligentnými mestami je 5G odpoveďou na problém kolísavej latencie a garancie kvality siete pre kritickú infraštruktúru a jej komunikáciu medzi sebou. Takisto sa hovorí o tom, že 5G siete budú mať 100 % spoľahlivosť. Ak hovoríte, že nič nie je spoľahlivé, je to správny pohľad. Ide však o zjednodušený údaj, ktorý hovorí o spoľahlivosti 99,9999 %.

Sieť 5G bude mať 1000-krát väčšiu kapacitu ako súčasné 4G siete. Zariadenia IoT budú fungovať ako snímače na zber údajov aj v ťažko dostupných miestach a batéria sa v nich nebude musieť roky meniť.

Huawei za posledných 17 rokov hľadal v Európe partnerov, s ktorými by zdieľal a budoval svoje technológie. Dnes ste to aj vy, kto využíva ich technológie. Majú ich totiž nasadené telekomunikační operátori.

Okrem toho sa firma angažuje v oblasti bezpečnosti a spolupracuje s profesormi na rôznych univerzitách. Ide im v prvom rade o bezpečnosť, pretože vedia, že 5G je platforma otvorená práve pre IoT zariadenia. A tie zatiaľ nikto výrazne nechráni. Pritom antivírusové firmy už vyvíjajú iniciatívu na ich ochranu. Huawei dáva každý rok na výskum a vývoj 10 % zo svojho obratu. Minulý rok to bolo až 9 miliárd dolárov.

Nevyhnutné náklady na cestu a ubytovanie hradila spoločnosť Huawei Technologies. Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.