Zoner vo svojej veľkej zimnej aktualizácii prináša opäť viacero noviniek.

Minulá aktualizácia priniesla retušovacie štetce, teraz ich editor fotografií ešte vylepšuje. V module Vyvolať pribudli nástroje Vyhladzovací štetecKlonovanie štruktúry.

Oproti retušovaciemu štetci je to výrazne zjednodušenie, už len tým, že netreba naberať zdroj. Čo je vlastne princíp retušovacieho štetca. Pridaním viacerých masiek sa dá kombinovať intenzita detailov a vyhladenia. K danej úprave sa dá vždy vrátiť a zmeniť parametre retušovania.

Klonovanie štruktúry prenáša štruktúru vzoru, farbu vynecháva. Vhodné je to napríklad na umelecké stvárnenie a kombinovanie fotiek. Dokážete preniesť napríklad hadiu kožu na kožu v ľudskom tele. V prípade úpravy portrétových fotiek sa dá týmto spôsobom upravovať pleť, do ktorej zasahujú vlasy. Nasnímate si vzor z pleti okolo vlasu a potom naklonujete štruktúru cez zasahujúci vlas. Ponecháte prirodzenosť tváre aj s jemnými vráskami, no zbavíte sa vlasu.

Zoner Photo Studio X si môžete stiahnuť tu.

V module Vyvolať je teraz nová funkcia Polarizácia. Nájdete ju aj v Editore vo filtri Farba. Cieľom je šetrenie za hardvérové polarizačné filtre na objektívy. Vďaka tejto funkcii docielite hlbšie farby pri fotení krajín. Funkcia zlepší fotografie, na ktorých je priveľa odlesku od slnka.

Ďalším vylepšením je možnosť retušovania v novej vrstve. Retušovanie bude prebiehať na novej vrstve a prebehne nedeštruktívna úprava. Pridaním ďalšej vrstvy sa budú brať aj súčty vrstiev pod ňou. V prípade, že si zvolíme výber retušovacieho štetca z inej vrstvy, bude si to pamätať. Vkladanie potom môžete robiť na inej vrstve. Užitočnou novinkou je potom automatické vybratie oblastí, kde sme na danej vrstve robili úpravy.

Jan Kupčík, produktový manažér ZPS X, predstavuje novinky zimnej aktualizácie

Optimalizácia sa týka aj náhľadov. Porovnanie ostrosti na RAW fotkách sa dá robiť efektívnejšie vďaka funkcii lepšieho cachovania. Po prepnutí sa už nebudú práve prezerané fotky načítať znova ale zobrazia sa okamžite. Cache sa automaticky prepisuje zhruba po 5÷10 fotiek. Zatiaľ nie je veľkosť cache definovaná podľa kapacity RAM. Výrobca túto možnosť do budúcna nevylučuje.

Fotoknihy dostávajú veľkú aktualizáciu. Sú tu nové šablóny a teraz sa dajú upravovať. Vypínať sa dajú rôzne masky na grafické orezanie fotografií, pridávať texty alebo iným spôsobom výrazne prispôsobiť svoju fotoknihu. V minulosti boli tieto šablóny tzv. zamknuté, teraz si používateľ môže vytvoriť vlastné rozloženie fotiek. Pribudli aj kalendáre v rozložení na šírku.

Ďalšia novinka je práca s OneDrive. Pred použitím tejto funkcie je potrebné v nastaveniach aplikácie OneDrive zaškrtnúť voľbu Súbory na požiadanie. Potom už budete vidieť, ktoré súbory sú priamo v počítači a ktoré sú v cloude a pred úpravou sa budú musieť stiahnuť. Funguje to aj na celé adresáre.

Jednou z najväčších noviniek je podpora formátu HEIF, ktorú Zoner prináša ako prvý na trhu v segmente aplikácií na úpravu obrázkov. Zatiaľ ide o experimentálnu funkciu. Apple z tohto formátu plánuje urobiť veľkého nástupcu formátu JPEG. Pri správnom (podporovanom) hardvéri sa zrýchli celková práca s týmito obrázkami.

Prečítajte si aj:

Zoner Photo Studio a zmenšenie fotiek

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.