Vízie budúcnosti majú jedno spoločné. V čase, keď vznikajú vyznievajú ako nonsens. Zoberme si napríklad Julesa Verna a jeho nápad o výletoch do vesmíru. Iní vizionári ako napríklad Bill Gates alebo Michael Dell o budúcnosti nielen rozprávajú, ale vybudovali aj firmy, ktoré sa snažia ich sny realizovať. V Delli má projektovanie budúcnosti na starosti dokonca celý tím expertov a vedcov, ktorí skúmajú vývoj technológií od tablety po dátové centrá. Výsledky nám prinášajú v špeciálnej správe o stave budúcnosti s názvom Technology Outlook. Z desiatich top vízií vyberáme štyri najzaujímavejšie.

  1. Dell Innovation Day - Copenhagen 2015Osobné zariadenia budú múdrejšie do roku 2018

Smartfóny sú už dnes bohaté na množstvo senzorov, ktoré nám uľahčujú život, napríklad GPS. Dell Research pracuje s technológiami, ktoré budú schopné rozpoznať emócie alebo náladu používateľa podľa hlasu, kamery či signálu z BCI (brain-computer interface). Tieto zariadenia môžu spraviť svet bezpečnejším a príjemnejším miestom. Napríklad budú vedieť rozpoznať únavu u vodičov a odporučiť im oddych, alebo blokovať prijímanie správ a hovorov ak užívateľ spí.

  1. Dell Innovation Day - Copenhagen 2015Hardvér ustúpi softvéru do roku 2020

Dnešné datacentrá sú zložené z množstva špecificky konfigurovaného serverov, z ktorých každý je využívaný na odlišnú činnosť. Do roku 2020 ich môžu nahradiť datacentrá založené na softvéri. Tie operujú na obyčajných serveroch, z ktorých každý má nainštalovaný odlišný softvér vykonávajúci špecializované činnosti. Táto forma vedenia datacentier je oveľa praktickejšia a finančne výhodnejšia.

  1. Dell Innovation Day - Copenhagen 2015Od budúceho roku už budú internety naozaj všade

The Internet of Things (IoT) už dnes funguje na niektorých poľnohospodárskych družstvách, kde pomáha farmárom monitorovať všetko od kvality pôdy až po plodnosť kráv. Inteligentné smetiaky pomáhajú zefektívniť každodennú trasu smetiarskych áut. Takéto smetné koše vysielajú informáciu o stave ich naplnenia do centrály a tak sa môžu smetiarske autá bez zbytočných zastávok zastaviť len tam, kde sú koše plné. Dell očakáva, že na IoT budú fungovať aj taxíky a systémy hromadnej dopravy v mestách s preťaženou premávkou, ako napríklad New York.

  1. Dell Precision M3800 mobile workstation placed on an outdoor table  connected to a camera and next to a camera lens.

    Dell Precision M3800 mobile workstation placed on an outdoor table connected to a camera and next to a camera lens.

    Minority Report už v roku 2018

Dnes väčšina podnikov používa reaktívnu ochranu, čo znamená, že zmení svoj firewall hneď po sieťovom útoku, čo je to isté ako keď vymeníte zámok po tom ako vás okradnú. Rovnako ako vás, ani daný podnik to neochráni pred ďalším útokom. Prediktívna ochrana ale používa algoritmy schopné rozoznať nezvyčajné a podozrivé pripojenia na firemnú sieť a je tak schopná zamedziť prístup potenciálnym votrelcom.

Businessman standing in airport hallway with large glass windows and blue light, holding a Dell Latitude 13 7000 Series (Model 7350), 13 inch 2-in-1 notebook computer (Crested Butte).

Businessman standing in airport hallway with large glass windows and blue light, holding a Dell Latitude 13 7000 Series (Model 7350), 13 inch 2-in-1 notebook computer (Crested Butte).

Značky: