Android Oreo aktuálne využíva niečo okolo 12 % zariadení s Androidom. 

Google má dlhodobo problém s tým, že najnovšiemu Androidu vždy dlho trvá, kým sa uchytí na trhu. Tento problém je spôsobený najmä tým, že sprístupnenie aktualizácií pre mobilne telefóny nie je na spoločnosti Google, ale na jednotlivých výrobcoch týchto zariadení. V najbližšej dobe by to však Google chcel definitívne zmeniť a inšpirovať sa v tomto smere Applom.

Po roku od vydania Androidu 8 Oreo tu už máme novší Android 9 Pie. Oreo má však v týchto dňoch nainštalovaných iba približne 12 % všetkých zariadení s Androidom. Dominantné tak naďalej ostávajú Android Lollipop, Marshmallow a Nougat, ktoré boli vydané v roku 2014, 2015 a 2016. Staršie Androidy zároveň nie sú zrovna najbezpečnejšie, keďže medzičasom sa objavilo množstvo bezpečnostných dier v systéme.

Výrazne lepšie na tom je spoločnosť Apple s operačným systémom iOS. Najnovšiu verziu iOS 11 má totiž aktuálne nainštalovanú až 81 % všetkých zariadení. Starší iOS 10 využíva stále až 14 % zariadení, no to je spôsobené najmä tým, že zariadenia, ktoré nemajú podporu 64-bitových aplikácií už nedostali aktualizáciu na najnovší iOS.

Zdroj: MacRumors

Prečítajte si aj:

Android 9 Pie je tu: Google bude sprístupňovať nové funkcie postupne