Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Stále sa tešia popularite.  Podľa prieskumu Jato Dynamics v prvom polroku 2018 tvoril podiel predaja  vozdiel SUV vo svete takmer 36 percent, na európskych trhoch 33 percent. K takémuto výsledku prispel aj Lexus NX – najpredávanejší automobil japonskej značky v Európe.

Nárast predaja

V prvej polovici tohto roku  sa v Európe predalo 15 365 kusov modelu  NX. Znamená to 15-percentný nárast predaja  v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka. Prispelo k tomu  aj uvedenie jeho novej verzie.

NX je prvým modelom značky Lexus v segmente luxusných kompaktných crossoverov. Na európskom trhu je dostupné s benzínovým alebo hybridným pohonom.

Prvý preplňovaný motor Lexus

Verzia NX 300 je vybavená preplňovaným benzínovým dvojlitrom, prvým v dejinách značky. Motor dosahuje výkon 175 kW a spolupracuje so šesťstupňovou automatickou prevodovkou, ktorá bola vyvinutá špeciálne pre tento model. Vďaka novému systému riadenia prevodovka neustále optimalizuje požadovaný krútiaci moment  motora, zabezpečuje rýchlu odozvu na plynový pedál a značnú úsporu paliva.

Hybrid 4×4

NX s označením 300h je hybridný kompaktný crossover poháňaný štvorvalcom s objemom 2,5 litra s Atkinsonovým cyklom a jedným, alebo dvomi elektromotormi v prípade inteligentnej verzie pohonu všetkých kolies E-FOUR.

Celkový výkon sústavy je 145 kW čo vozidlu umožňuje dosiahnuť rýchlosť 100 km/h za 9,2 sekundy a dosiahnuť priemernú spotrebu 5 l/100 km.

Lexus NX 300h s pohonom všetkých kolies E-FOUR je vybavené okrem iného e-CVT prevodovkou, cúvacou kamerou, systémom Lexus Premium Navigation, 18-palcovými kolesami a vyhrievanými sedadlami.

Variant NX 300 s preplňovaným benzínovým motorom štartuje u nás na cene 40 800 €. Kto má záujem o hybridný pohon, môže mať model Lexus NX 300h už od 39 000 €.

Značky: