Na výročnej vývojárskej konferencii spoločnosť predstavila aj úplne novú verziu OS – One UI.

Vypustenie zbrusu novej verzie nadstavby od spoločnosti Samsung je plánované na január, pričom dnes bol oficiálne sprístupnený Beta program. One UI je v podstate nový názov pre používateľské rozhranie, ktoré je založené na Androide 9.0 Pie. Staršie verzie nadstavby sú známe pod označeniami Samsung Experience, prípadne TouchWiz.

Skladateľný smartfón od Samsungu

Spoločnosť tvrdí, že v úzkom partnerstve so spoločnosťou Google a komunitou Android vývojárov vytvorila nové používateľské rozhranie s cieľom minimalizovať zbytočný obsah a zefektívniť používanie. Vzhľadom k tomu, že smartfóny majú veľké displeje, tak softvér je optimalizovaný aj na lepšie používanie jednou rukou.

Medzi ďalšie vylepšenia patrí aktualizovaná obrazovka uzamknutia s upraveným písmom, ikonami a novými navigačnými tlačidlami na obrazovke, ktoré budú odteraz dizajnovo jednoduchšie. Všetky zmeny budú sprevádzané aj novým tmavým režimom.

V súčasnosti sa beta programu zúčastnia iba modely Galaxy S9 a S9+. Majitelia Notu 9 sa musia zmieriť s tým, že beta testovanie ich nateraz obchádza. Podľa najnovších informácií, by sa mala oficiálna verzia One UI neskôr dostať aj na modely Galaxy S8, S8+ a Note 8Beta program One UI by sa mal spustiť 15. novembra 2018, pre používateľov v USA, Nemecku a Južnej Kórei.

To platí len pre prvú fázu zavádzania. Bolo potvrdené, že používatelia v Spojenom kráľovstve budú môcť vstúpiť do programu od 20. novembra a program sa rozšíri aj do Číny, Francúzska, Indie, Poľska a Španielska. Otázne je, či program bude dostupný aj na Slovensku.

Nové používateľské rozhranie bude kompatibilné aj s novou skladateľnou obrazovkou Infinity Flex Display. Zariadenie v rozloženom stave poskytne zobrazovaciu plochu až pre tri aktívne aplikácie. Každá z podporovaných aplikácií priamo od spoločnosti Samsung sa bez problémov prispôsobí zobrazovacej ploche. Spoločnosť vyzýva aj vývojárov tretích strán k účasti na programe, aby ich aplikácie boli v čase predstavenia novej nadstavby, kompatibilné so skladacím smartfónom.

Finálna podoba nadstavby One UI, ktorá pobeží na Android 9.0 Pie, bude pre modely Galaxy S9, S9+ a Note 9 pripravená už v januári.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Skladateľný smartfón od Samsungu: Aká bude cena a kedy príde na trh?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.