Objem dát narastá. Je to fakt, s ktorým nič nenarobíme a prirodzený proces. Skvalitňuje sa obsah, ktorý vytvárame a prezeráme. Filmy dnes zaberú stovky megabajtov až gigabajtov, hry sú rádovo v gigabajtoch až desiatkach gigabajtov. Kam to ale všetko uložiť? Do cloudu alebo u seba doma v počítači?

Počítač a notebook

Kto má desktop, je voľba jasná. Najlepšia kombinácia je použitie SSD disku a klasického veľkokapacitného HDD. Teda takého s otáčkovými platňami. Ten je výrazne pomalší ako SSD, na druhú stranu má ale výrazne väčšiu kapacitu. Dátové úložisko nie je zadarmo a tak treba kalkulovať. No a tiež je spojenie dvoch zariadení SSD + HDD do jedného počítača bezpečnejšie. Ak sa pokazí jeden disk, o druhý neprídete. Obnova dát z otáčkových diskov je spravidla reálnejšia ako z SSD diskov. Ale to už zachádzame do veľkých podrobností.

SSD disk Kingston A400

SSD disk je vhodný aj na obnovu výkonu vášho počítača. Doslova raketové zrýchlenie pocítite aj na staršom počítači. Stačí vymeniť starší otáčkový disk za model s SSD s pamäťovými čipmi. Do počítača si nekupujte menší ako 120 GB. Táto kapacita je tak akurát na systém a nejaké nainštalované aplikácie. Disk v tejto kapacite kúpite už od 25 eur, napríklad model Kingston A400.

Externý SSD disk Samsung T5

Je možné, že nemusíte až tak šetriť. Potom odporúčame disk Samsung 860 EVO 250 GB za 59 eur. Rýchlosť zápisu a čítania je nad 500 MB/s, čiže na primárny oddiel je ideálna. SSD disk odporúčame nielen do notebooku, ale aj do stolného počítača. Otáčkový použite ako sekundárny. Na dáta odporúčame napríklad tento 3,5″ interný disk – WD Blue 4 TB za 119 eur.

Interný 3,5″ otáčkový disk vhodný do stolného počítača

Prenosný počítač

Používate notebook? Vtedy jednoznačne odporúčame SSD disk. Možno máte v notebooku otáčkový disk. Systém by ste ale jeho výmenou za modernejší disk poriadne zrýchlili. Môžeme hovoriť až o stovkách percent. Pri notebooku odporúčame kombináciu SSD + externý disk. Na tento disk môžete ukladať všetky ostatné dáta, tiež napríklad aj hry stiahnuté cez Steam. Keďže externý disk bude mať násobne väčšiu kapacitu, ako interný SSD, poslúži aj na zálohovanie celého počítača vrátane systému. Ak to bude potrebné.

WD Elements vo forme 2,5″ externého disku. Klasický otáčkový, ale za lepšiu cenu ako SSD

Ceny externých diskov sú vyššie ako interných, čo je logické. K dispozícii dnes máte široké spektrum, odolných, ultratenkých, super výkonných atď. Avšak podstatné je, že aj tu máte stále na výber medzi otáčkovými a SSD diskami. Ideálnou voľbou je napríklad WD Elements 2,5″ 1 TB za cenu 59 eur. Otáčkový disk Seageate BackUp Plus Slim 2 TB stojí 89 eur. Tu si za rozumné peniaze kupujete vysokú dátovú kapacitu. Existujú modely aj so 4 TB dát, no sú podľa nás výrazne drahšie. Avšak stále prenosné.

Ultratenká verzia externého otáčkového disku Seageate BackUp Plus Slim 2 TB

Rozhodnúť sa môžete pre stolné riešenie. Teda disk, ktorý bude externý, ale bude mať v sebe 3,5″ otáčkový disk. Napríklad model WD Elements Desktop 4 TB stojí 139 eur. Počítajte s tým, že takýto disk je potrebné napájať samostatne. Je k nemu adaptér do elektrickej siete. Podobá sa na sieťový disk až na to, že sa dá k počítaču pripojiť len cez USB rozhranie.

WD Elements Desktop je stolný externý disk

Medzi špeciality v oblasti prenosných diskov SSD patrí model Samsung SSD T5 500 GB. Stojí 210 eur, takže 4-násobne viac ako disk s rovnakou kapacitou, ale rotujúcimi platňami. Trochu lacnejší je disk WD My Passport SSD 512 za 179 eur.

Sieťové disky

Doterajšie spôsoby ukladania dát sú viac o tom, že je to akési osobné zariadenie. Najmä ak ide o externé disky. Môžete ich zdieľať s inými členmi rodiny, ale musia si ich zapojiť k sebe do počítača. Tým však zase prídete o disk vy. Riešením je NAS – domáce úložisko dostupné pre všetkých členov rodiny. Tento disk sa zapojí do routera sieťovým káblom. Takto sa k dátam na disku dostanú všetci, ktorým povolíte prístup. A nielen z domu, ale aj z práce alebo druhého konca sveta. Túto funkcionalitu však povoliť nemusíte, je to na vás.

Sieťový disk (NAS) je vhodný najmä kvôli svojej nezávislosti na počítačoch. Nemusíte mať zapnutý počítač, aby disk fungoval. Napája sa samostatne cez adaptér do elektrickej siete. Podporuje rôzne spôsoby prenosu dát, preto sa k veciam na disku dostanete cez smartfón a tablet, hernú konzolu, TV alebo klasický počítač.

Nevýhodou niektorých NAS riešení je, že do nich treba kúpiť disky. Predávajú sa totiž „prázdne“. NAS však nie je len krabička s konektormi. Má v sebe vlastný systém a vlastné rozhranie, ktoré spustíte cez webový prehliadač. Niektorí výrobcovia ale ponúkajú hotové riešenie aj s diskami.

Začiatočník

WD My Cloud Home v Single a Dual verzii

Neviete, čo presne by vyžadovalo nakonfigurovanie sieťového disku a zároveň sa toho trochu bojíte? Najlepším riešením je zariadenie WD My Cloud Home. Kúpite ho vo verzii Single Drive a Dual Drive. Teda s jedným alebo dvomi diskami vo vnútri. Pointou je, že nepotrebujete nič nastavovať. Len zapojíte do elektriny a do siete LAN káblom a operačný systém nájde tento disk u vás v domácnosti. WD My Cloud Home 3 TB stojí 149 eur (verzia 2 TB je lacnejšia len o 15 eur, nemá zmysel ju kupovať). Verzia Home Duo 8 TB stojí 369 eur. Disk podporuje definovanie práv, čo môžu používatelia pozerať a kam ukladať dáta. Naopak aj to, odkiaľ budú môcť dáta len čítať. Nemusíte mať obavu, že vám nepozornosť ostatných členov rodiny vymaže dôležité údaje.

Pokročilý

Nezľaknete sa pojmov ako router alebo počítačová sieť či konfigurácia účtov? Potom je pre vás vhodnejšie riešenie, ktoré v sebe nemá disky. Napríklad od Synology. Toto je výrobca, ktorý vybavil svoje NAS riešenia vlastným systémom. Celkovo sa používateľské prostredie veľmi podobá na Microsoft Windows.

Synology DS1817+. Aj takto môže vyzerať NAS pre skutočne náročných. Zmestí sa do nej až 8 diskov

Tu však kupujete len samotnú skrinku na pevné disky. Tie si treba dokúpiť samostatne. Máte tak väčšiu slobodu v tom, čo presne budete do NAS-ky chcieť. Vyberať môžete z rôznych diskových kapacít a kúpiť si napríklad jedno, dvoj alebo štvordiskové NAS riešenie. Je na vás, koľko diskov do neho vložíte. Pokojne ich môžete pridávať aj postupne. Na výber je poriadne množstvo modelov. Odporúčame začať modelom Synology DS119j, ktorý má nízku spotrebu, je určený na jeden pevný disk a je cenovo dostupný. Kúpite ho za 109 eur. Na zálohovanie dát a lepšie zabezpečenie je tu dvojdiskové NAS zariadenie Synology DS218j.

Výborné riešenie na domáce zálohovanie – Synology DS218j

Zariadenia Synology sa líšia svojím výkonom, dátovou priepustnosťou, sieťovými možnosťami a v základe, pochopiteľne, počtom diskov. Jedno majú však spoločné. Tým je DiskStation Manager. Teda operačný systém, ktorý pobeží na sieťovom dátovom úložisku. Prihlásite sa do neho cez webový prehliadač a pokojne v ňom môžete pracovať. Stačí si nainštalovať kancelársky balík, redakčný systém, emailový klient, kalendár, skrátka takmer čokoľvek.

Synology DiskStation Manager môže byť vaše multimediálne domáce centrum

Podporované aplikácie nájdete priamo v obchode, podobne ako pri sťahovaní aplikácií do smartfónu. Nemusíte ho ale využívať týmto spôsobom. Má aj odlišné možnosti využitia. Ponúka totiž vlastné aplikácie na sledovanie videa, prezeranie obrázkov alebo zálohovanie údajov z počítačov pripojených do vašej domácej siete. Obsah diskov Synology môžete spravovať aj zo smartfónu.

Súčasťou kúpy takéhoto riešenia je licencia na dve kamery. Synology totiž ponúka vlastný dohľadový systém na IP kamery. Ak potrebujete rozšíriť počet pripojených kamier vo vašej domácej sieti a ich správu cez Synology Surveillance Station, stačí si dokúpiť ďalšie licencie.

Náš tip: Vždy je výhodné, keď máte zálohu. Najmä ak ide o toto sieťové úložisko, ktoré bude vhodné pre všetkých členov rodiny. Preto odporúčame kúpiť dvojdiskový NAS a nastaviť v ňom funkciu zrkadlenia diskov. Keď teda kúpite 2 × 2 TB nebudete mať celkovo 4 TB priestoru na dáta, ale iba 2 TB. Všetky údaje sa totiž budú zapisovať na oba disky paralelne. Keď sa jeden z nich pokazí, stačí ho vybrať a vložiť nový. Avšak, neprídete o žiadne dáta.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.