Bude dostupný pre množstvo rôznych zariadení.

Huawei pripravuje svoj vlastný operačný systém, ktorý by mohol použiť v prípade, že nebude mať prístup k Androidu alebo z iného dôvodu. Táto informácia nie je nová, v minulosti sa jej však nepripisovala veľká dôležitosť. Prečo by to čínsky výrobca smartfónov robil?

Vzhľadom k aktuálnej situácii medzi Amerikou a Huaweiom sa však jeho vlastný operačný systém spomína čoraz častejšie ako možné riešenie, ak sa situácia nezmení. Huawei pracuje na svojom operačnom systéme už minimálne 3 roky a je určený pre rôzne kategórie zariadení – od smartfónov cez počítače, tablety, televízory až po autá, nositeľné zariadenia a ďalšie produkty.

Zatiaľ nie je jasné, či operačný systém od Huawei využíva AOSP knižnice Androidu alebo či čínska spoločnosť použila úplne iné jadro. Operačný systém by však mal podporovať Android aplikácie, ktoré by mali fungovať až o 60% rýchlejšie, ak ich vývojári skompilujú pre platformu od Huawei.

Pokiaľ sa situácia s Amerikou nevyrieši, Huawei by mohol predstaviť svoj operačný systém už na jeseň tohto roka a postupne ho nasadzovať do svojich zariadení až do jari 2020. Prvý telefónom s novým operačným systémom by tak mohol byť Huawei Mate 30.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Kauza Google vs. Huawei: Mám si kúpiť smartfón Huawei? Alebo ho radšej čo najskôr predať?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit