Na tri hlavné fotoaparáty sa spolieha ďalší smartfón na trhu. A má naozaj vynikajúcu výbavu.

Noa F10 Pro je smartfón strednej triedy, ktorý prináša viaceré špeciality vo svojom segmente. Keďže trojica fotoaparátov značí dôraz na fotografie, nechýba špecializovaný nočný režim. A po vzore iných smartfónov tejto značky aj vytvorenie super detailnej fotografie. Výrobca zašiel až k 96 Mpx rozlíšeniu.

Výbava

Smartfón sa bude dodávať v dvoch farebných vyhotoveniach. Čiernej aj tzv. Blue twilight. My sme testovali druhú, ako vidíte na našich obrázkoch. Je to skutočne zaujímavá farba a kombináciou prelínania fialovej a modrej sa inšpirovalo viacero výrobcov. Výrobca aj v tomto prípade prišiel s vlastnou verziou a forma odlesku je iné. Podobá sa na vejár a vyzerá to dobre a hlavne neopozerane.

O celkový výkon sa stará procesor MediaTek Helio P60 s ôsmimi jadrami a maximálnou frekvenciou 2 GHz. Kapacita RAM je nadštandardných 8 GB, čo sa v segmente smartfónov v tejto triede len tak ľahko nevidí. Na dáta máte 128 GB úložisko a cez hybridný slot sa dá rozšíriť o pamäťovú kartu. Vidno, že výrobca pripravil telefón tak, aby bol praktický po každej stránke. Nevrazil všetok rozpočet iba do fotoaparátu.

Vďaka tomu tu máte zároveň Full HD+ displej s rozlíšením 1080 × 2340 px na 6,3“ uhlopriečke. Výrez je typu U a selfie fotoaparát je uprostred. Ten má rozlíšenie 25 Mpx. Hlavný fotoaparát zložený z troch čipov 20 + 16 + 5 Mpx je zameraný aj na bokeh efekt. Teda fotografie s rozmazaným pozadím.

V prípade predného fotoaparátu máte vďaka jeho rozlíšeniu aj podporu odomykania tvárou. Je dostatočne rýchla, aby ste ju mohli používať bez obmedzení. CPU Helio P60 je síce pre strednú triedu ale je to dobrý procesor. Nič, čo by ste poznali z minulosti a tých najlacnejších modelov od MediaTeku.

Podľa benchmarku AnTuTu dosiahol NOA F10 Pro skóre 137 415 bodov. Pre vás to znamená, že sa telefón bude dať rozumne používať a s toľkými gigabajtmi RAM aj medzi viacerými aplikáciami naraz.

Batéria má kapacitu 4000 mAh a je tu podpora rýchleho nabíjania cez USB-C konektor, dokonca aj bezdrôtového. Funguje spoľahlivo, zadná strana smartfónu sa počas tohto procesu viac zahrieva.

Operačný systém

Parametre nie sú všetko aj keď sú naozaj viac ako štedré. Súčasťou je Android 9 a to s aktualizáciami z 5. apríla 2019. Prvá vec, ktorú ale musíme vytknúť je preklad. Naozaj sme netušili, že „Obrázok“ znamená režim Fotoaparát, ktorým všetci ostatní označujú automatický režim.

Takisto názov „vypnutie kamery fotoaparátu“ myslel výrobca vypnutie mikrofónu pri nakrúcaní videa. No a perlička z menu fotoaparátu na záver – „Pri fotografovaní je oneskorenie nuly“. Nemáme predstavu, čo to znamená. Vypnutie alebo zapnutie sme nijako nebadali.

Podobných prekladov je v celkovo v systéme viac. Máte možnosť si privyknúť na chorvátsku predstavu o slovenčine alebo ísť na istotu a prepnúť rozhranie do anglického jazyka. Menu je inak pekne spravené a ľahko sa v ňom vyznáte.

Výrobca preusporiadal niektoré položky a tie nájdete teraz oveľa rýchlejšie. Myslíme, že v niektorých smeroch aj rýchlejšie ako pri Samsungu. Hoci tu je nutné dodať, že smartfóny od Samsungu majú extra veľa možností a výrobca sa musel nejako popasovať s umiestnením položiek v hlavných nastaveniach.

Nechýba možnosť zmeniť formu navigácie na gestá alebo dve usporiadania navigačnej lišty, podľa toho, kde chcete mať tlačidlo Späť. Páčila sa nám funkcia na rozšírenie snímača odtlačku prstov. Je na zadnej strane a reaguje na gestá.

Takto môžete prijať hovor, urobiť snímku obrazovky alebo poslúži napríklad na návrat na domácu obrazovku. Nastavíte si len to, čo chcete, štandardne je všetko vypnuté. Tiež máte na výber, či chcete pre aplikácie samostatné menu alebo ich budete mať všetky na domácich obrazovkách.

Telefón je inak rýchly a Android nemá veľké zásahy. Nie je to úplne čistý Android ale je takmer čistý. A je to poznať, nakoľko sa telefón nezasekával a v rámci možností tohto procesora bol beh plynulý. Jedine fotografovanie vyžaduje trpezlivosť, nakoľko prepínanie režimov trvá dve sekundy a nemáte možnosť rýchlym gestom preskočiť niekoľko režimov vpravo alebo vľavo ale vždy po jednom a to je skutočne nepraktické.

Umelá inteligencia

NOA F10 Pro má vo výbave aj umelú inteligenciu na rozpoznávanie tohto, aké scéna sa vlastne fotografiu. Toto sme si overili ešte počas prezentácie tohto telefónu v Antverpách v rámci predstavenia EISA. Uvádzame príklady tohto, ako to funguje. Všímajte si žltú ikonu na ľavo od fotografie, tá signalizuje, aké parametre pri nastavení fotoaparátu telefón použil.

Testovacie fotografie

Fotoaparát používa umelú inteligenciu a dá sa zapnúť a vypnúť priamo z hlavného okna fotoaparátu. Prinášame niekoľko testovacích fotografií z tohto smartfónu. Posúďte sami ich kvalitu. My tvrdíme, že je fotí veľmi dobre a v mnohých smeroch prekoná konkurenciu v tejto triede.

Verdikt

NOA F10 Pro je solídny telefón. Má naozaj nadštandardnú výbavu. Za túto cenu sme videli už všeličo, ale toto je nový obzor. Najmä nás prekvapilo 8 GB RAM. To oceňujeme viac ako pridanie megapixelov do fotoaparátu.

Vieme, že telefón musí dobre fotiť, ale na čo vám sú dobré fotky, keď budete mať spomalený smartfón. Bezdrôtové nabíjanie nás príjemne potešilo. Škoda len horšieho prekladu do slovenčiny a pomalého prepínania režimov fotoaparátu.

Cena: 299 EUR

Zapožičal: NOA

Prečítajte si aj:

motorola one vision: Expert na nočné fotografie do 300 EUR (VIDEO TOUCHIT)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.