Technologický pokrok môžeme badať nielen pri mobilných telefónoch.

Funkcie a možnosti moderných smartfónov sú síce na vysokej úrovni, pričom nemôžeme zabúdať ani na ďalšiu dôležitú oblasť, z ktorej zariadenia používame každý deň. Kvôli zaužívanému spôsobu používania si možno ani nevieme predstaviť ich aktuálny vývoj a smerovanie, alebo napríklad aj to, čo dnes dokáže pre nás spraviť dokonca aj taká “obyčajná” chladnička.

Aj výrobcovia bielej techniky sa snažia skĺbiť moderný pohľad na domácnosť, orientáciu na produkty s požiadavkami zákazníkov. Musia si všímať aktuálne trendy v ich správaní a pripraviť pre nich produkt, ktorý dokáže držať krok s moderným životným štýlom a rastúcimi nárokmi. 

Kuchyňa, ktorá je častokrát prepojená s obývačkou, sa stáva centrom života v domácnosti. Z toho vyplýva požiadavka nielen na čo najnižšiu hlučnosť spotrebičov, ale aj ich dizajn, aby nepôsobil rušivo. Táto požiadavka sa aplikuje hlavne na produkty, ktoré používame každý deň a ich prevádzka zaberie častokrát desiatky minút. Či sa už bavíme napríklad o chladničkách alebo aj umývačkách riadu

V takzvanom prepojenom svete neustále rastie záujem o inteligentné spotrebiče, ktoré je možné ovládať prostredníctvom smartfónu, tabletu alebo aj priamo hlasom. Dôraz sa pritom kladie na účel a funkcionalitu.

V tomto segmente sa však spotrebič nestane inteligentným tým, že sa dá nejaká jeho funkcia ovládať pomocou smartfónu. Ako príklad môžeme spomenúť prepracovaný systém americkej chladničky Family Hub od spoločnosti Samsung, ktorý okrem multimediálnych funkcií ponúka aj prepracované prevádzkové možnosti na zachovanie čo najvyššej čerstvosti potravín.

Správanie zákazníkov je prispôsobené dnešnej dobe a tí sú prirodzene aj veľmi nároční. Rýchly životný štýl a nároky vplývajú aj na ich správanie pri nakupovaní. Dnes je úplne bežné, že kupujúci chce mať nielen čo najširší výber sortimentu za dostupné ceny, ale tovar chce mať takmer okamžite po odoslaní objednávky, prípadne navštívení predajne.

Bude všetko ovládať umelá inteligencia?

Nastupujúca umelá inteligencia iba pred pár rokmi vstúpila do sveta smartfónov a už sa začala udomácňovať aj pri domácich spotrebičoch. Donedávna by nám ani nenapadlo, kde všade sa dajú takýto šikovní pomocníci využiť. Aktuálne svoje využitie nachádzajú nielen pri skladovaní a príprave jedla, ale aj pri starostlivosti o oblečenie.

Nie je to tak dávno, kedy naše mamy a staré mamy prali v klasických práčkach. Zásadné inovácie nám počas rokov zlepšovali používateľský komfort aj v tejto oblasti, čo v dnešnej modernej dobe platí stonásobne. Takéto spotrebiče pomáhajú pohodlnejšie zvládnuť domáce práce, šetria energie, prostriedky a predovšetkým čas. 

Prepojené zariadenia si môžu navzájom vymieňať informácie, monitorovať a analyzovať osobné návyky, vytvárať a realizovať návrhy na optimalizáciu danej činnosti. Poskytujú aj veľa tipov týkajúcich sa úspory energie, starostlivosti o bielizeň, alebo nové recepty a metódy prípravy jedál. A to všetko za pomoci umelej inteligencie.

Vďaka integrovaným kamerám už nie je problém ani rýchla kontrola rúry alebo chladničky na diaľku a tak zistiť, čo sa deje s pripravovanými alebo uskladnenými potravinami. 

Pokiaľ si zariaďujete nové bývanie či rozmýšľate nad kúpou modernej chladničky či iného spotrebiča, určite zvážte vaše potreby. Moderné technológie vám dokážu zjednodušiť život a zaobstaranie vašej chladničky vám dokáže zjednodušiť predajca elektroniky Okay elektro, ktorý vám vašu novú chladničku zadarmo doručí na ktorúkoľvek kamennú predajňu na Slovensku.

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.