Vytvoriť si vlastný vlog je teraz oveľa jednoduchšie ako v minulosti. Práve teraz totiž prišli na scénu vlogovacie kamery, s ktorými sa to podarí ľahšie. Je to vaša cesta k tomu, ako sa stať známym a zároveň aj niečo zarobiť.

Vedie k tomu však dlhá cesta, ak zrovna neprinesiete niečo, čo tu ešte nebolo. Aktuálnou novinkou v tomto smere je kamera Sony ZV-1.

Sony ZV-1 ako vlogovacia kamera. Pozor na to, aby ste mali nabitú batériu.

Sony ZV-1 ako vlogovacia kamera. Pozor na to, aby ste mali nabitú batériu.

Kvalita obrazu

ZV-1 je vybavená obrazovým senzorom Exmor RS CMOS s 1,0-palcovým snímačom obrazu s čipom DRAM a svetelným objektívom 24-70 mm,  F1.8-2.8 ZEISS Vario-Sonnar T*. Toto je základ extra kvalitného obrazu, s ktorým dosiahnete aj krásne rozostrené pozadie (tzv. bokeh). Vďaka tomu snímaný objekt – teda predovšetkým vy – proti pozadiu nádherne vyniknete. Kamera uzamkne zaostrenie na objekt a sleduje centrálny objekt s vysokou presnosťou. Sony má totiž asi najlepší systém zaostrovania na tejto planéte a napr. automatické zaostrenie na oko je tak presné, že to v manuálnom režime nemáte ako vylepšiť. ZV-1 je vybavená obrazovým procesorom BIONZ X, ktorý sa postará o vynikajúcu kvalitu obrazu s vysokým rozlíšením a nízkou úrovňou šumu. Obraz by bol, ale Sony sa pri tejto kamere postaralo aj super zvuk. Ten je pri vlogovaní nesmierne dôležitý, vás hlas vo videu je presne to, čo zaujme a musí byť kvalitný.

Sony ZV-1 a detailné údaje na displeji kamery

Sony ZV-1 a detailné údaje na displeji kamery

Kvalita zvuku

ZV-1 má vstavaný špeciálny mikrofón, ktorý bol navrhnutý na zachytenie zvuku pred kamerou. Umožňuje jasné zachytenie vášho hlasu a zároveň minimalizuje šum na pozadí, najmä pri práci v režime selfie. Navyše je však táto kamera vybavená aj 3,5 mm mikrofónovým jackom a tiež päticou Multi Interface Shoe. Znamená to, že môžete použiť externý mikrofón ba ešte lepšie zachytenie zvuku. ZV-1 je tiež dodávaná s protiveterným krytom, ktorý sa dá pripojiť na päticu, aby sa minimalizoval vplyv vetra.

Sony ZV-1 a parametre nevymeniteľného objektívu

Sony ZV-1 a parametre nevymeniteľného objektívu

Displej prispôsobený pre vlogovanie

ZV-1 je navyše prvá kompaktná kamera od Sony s dotykovým LCD displejom, ktorý ponúka možnosť vyklopenia. To uľahčuje snímanie v režime selfie a umožňuje pripojenie externého zvukového príslušenstva. ZV-1 ponúka pokročilé funkcie pre video, vrátane záznamu v 4K  a stabilizácie obrazu v tele kamery.

Sony ZV-1 a dobre vyklopiteľný displej

Sony ZV-1 a dobre vyklopiteľný displej

Rýchle prepínanie medzi dvoma režimami rozostrenia pozadia

ZV-1 ponúka jednoduché riešenie na ľahké prepínanie medzi dvoma úrovňami rozostrenia pozadia (bokeh) počas záznamu. Pomocou novej funkcie prepínača bokehu rýchlo nastavíte optickú clonu tak, aby bolo pozadie buď viac alebo menej rozostrené bez toho, aby došlo k rozostreniu  snímaného objektu. Tlačidlo Bokeh, ktoré sa nachádza na hornej strane kamery, je ľahko prístupné. To zjednodušuje samotné nakrúcanie.

Sony ZV-1 a tlačidlá na hornej strane

Sony ZV-1 a tlačidlá na hornej strane

Zaostrite na prezentovaný objekt

ZV-1 uľahčuje nakrúcanie recenzií produktov. Bežne sa to robí tak, že musíte dať napr. ruku za snímaný objekt, aby naň kamera zaostrila. Pomocou novej funkcie Product Showcase je to oveľa jednoduchšie. Tá zaistí rýchle a plynulé prechody zaostrenia medzi tvárou nakrúcaného a objektom umiestneným pred objektívom. Pozrite si v našom videu ako to vyzerá v praxi.

Sony ZV-1 nemá výstup na slúchadlá. Orientovať sa môžete len pomocou grafických ukazovateľov.

Sony ZV-1 nemá výstup na slúchadlá. Orientovať sa môžete len pomocou grafických ukazovateľov.

ZV-1 umožňuje uzamknúť zaostrenie počas nakrúcania videa aj vysoko presné a rýchle sledovanie objektov. Kamera vďaka tomu dokáže udržať zaostrenie na objekt alebo objekty tiež v rušnom prostredí. Toto sme tiež vyskúšali a výsledok si môžete pozrieť v našom videu.

Sony ZV-1 a ovládacie tlačidlá na zadnej strane

Sony ZV-1 a ovládacie tlačidlá na zadnej strane

Vaša tvár bude mať prioritu

Veľké zmeny osvetlenia, napr. keď ste vonku počas slnečného dňa vonku a vojdete do vnútra sú vždy problém. ZV-1 to však celkom dobre znáša s funkciou Face Priority Autoexposure (AE). Uprednostňuje pritom vašu tvár a upravuje expozíciu tak, aby bola dobre zobrazená aj pri meniacich sa podmienkach.

Sony ZV-1 pripravená na natáčanie vlogu

Sony ZV-1 pripravená na natáčanie vlogu

Ďalšie vlastnosti

ZV-1 optimalizuje to, ako vyzerá vaša tvár vo videu. Vytvára hladkú pleť a to najmä pri snímaní v režime selfie. Zachováva pritom ostrosť podania úst a očí vo videách. Je to kompaktná s hmotnosťou 294 gramov a ľahko ju prenášate vo vrecku. Aby bolo vlogovanie čo najjednoduchšie, je tu ergonomický grip na pohodlné držanie jednou rukou a veľkému tlačidlo na nahrávanie videa. Rovnako sme ocenili výraznú červenú diódu na prednej strane kamery, ktorá vás informuje, že nahrávanie naozaj beží.

Pre ďalšie zľahčenie tvorby videa je tu externý grip s komplikovaným označením GP-VPT2BT. Ten je ku kamere pripojený bezdrôtovo cez Bluetooth a tiež slúži ako statív.

Špeciálny grip ku kamere Sony ZV-1

Špeciálny grip ku kamere Sony ZV-1

Nahrávať môžete s rozlíšením 4K s kodekom XAVC S, 25 fps, 100 Mbit/s a použiť môžete aj profesionálne formáty S-Log3 a S-Log2. Svoje zábery môžete ozvláštniť aj intervalovým snímaním pre časozberné videá a nakrútiť sa dajú aj spomalené zábery so záznamom až do 1000 fps. Nakrútené zábery môžete preniesť pomocou mobilnej aplikácie do smartfónu a hneď ich aj zdieľať.

Batéria pre Sony ZV-1 má dosť nízku kapacitu

Batéria pre Sony ZV-1 má dosť nízku kapacitu 1240 mAh. Počítať môžete s polhodinovým záznamom pri 4K a stabilizáciou obrazu

Živé vysielanie so ZV-1

ZV-1 sa dá použiť ako webová kamera s pripojením k počítaču cez USB. To vám umožňuje vysielať naživo a komunikovať so svojimi divákmi v reálnom čase a to vo vysokej kvalite obrazu a zvuku.

Cena: ZV-1 – 799 eur, grip – 200 eur

Zapožičal: Sony

Ďalšie fotografie

Aktuálna konkurencia

Zdieľajte svoj život s novým foto-videoaparátom LUMIX G100 od Panasonicu

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.