Spoločnosť Panasonic rozširuje rad fotoaparátov Lumix G o nový kompaktný model bezzrkadlovky LUMIX G100. Tento hybridný prístroj bol vyvinutý špeciálne pre vloggerov a tvorcov obsahu, ktorým umožní zdieľanie príbehov vo vysokej kvalite. Jeho veľkou výhodou je to, že objektívy tohto fotoaparátu sa dajú vymeniť a tak si môžete urobiť záber dostatočne široký aj vedy, ak máte kratšiu ruku. 

Model G100 je konštruovaný tak, aby sa stal voľbou pre tých, ktorí tvoria príbehy, prípadne majú cestovateľskú dušu. Ľahké a kompaktné telo spolu s vysokou kvalitou fotografií i videa z neho robia vhodného partnera pre tvorcov obsahu.

Panasonic predstavil G100 na on-line prezentácii

Panasonic predstavil G100 na on-line prezentácii pomocou páru vlogerov

Výrazne lepšia kvalita videa

S LUMIX G100 môžete produkovať plynulé videá vo vysokom rozlíšení 4K alebo Full HD v rôznych snímkových frekvenciách. Vo svete, kde mnoho tvorcov obsahu používa na natáčanie videa smartfóny, sa od nich môžete vďaka vynikajúcej kvalite obrazu G100 výrazne odlíšiť. Vďaka oveľa väčšiemu senzoru môžete, na rozdiel od smartfónov, zhotovovať efektné fotografie aj videá v rôznych svetelných podmienkach. Vaše zábery budú jasné aj pri slabom osvetlení a v nočných podmienkach. Väčší MFT senzor tiež pomáha vytvárať rozmazané pozadie, ktoré vášmu obsahu dodá punc profesionality.

Až päť hybridných stabilizátorov obrazu preukazuje svoju funkciu pri natáčaní videa za pohybu. Výsledné zábery sú oveľa plynulejšie, elegantnejšie a pre diváka komfortnejšie. Či už chodíte po dome, idete na bicykli alebo dokonca natáčate z idúceho vozidla – môžete sa spoľahnúť na model G100, ktorý vás podrží stabilitou obrazu.

Model LUMIX G100 vás nesklame ani kvalitou zvuku: obsahuje totiž integrovaný zvukový systém s technológiou OZO Audio od firmy Nokia. Ide o vôbec prvú bezzrkadlovku na svete, ktorá ponúka túto funkciu. Tri interné mikrofóny sa postarajú o nahrávku s čistým, jasným a neskresleným zvukom. Model G100 tiež sleduje hlas rozpoznanej osoby a automaticky prepína do vhodného zvukového režimu pre danú situáciu. Vďaka tejto všestrannej zvukovej technológii bude váš zvuk taký dobrý, že nebudete musieť investovať do samostatného externého mikrofónu. 

Panasonic Lumix G100

Panasonic Lumix G100

[1] Pri použití vymeniteľného objektívu (H-FS12032 nebo H-FS35100), ktorý je v predaji pred uvedením fotoaparátu, je potrebné aktualizovať firmvér objektívu na najnovšiu verziu.

Špeciálne funkcie

Príkladom špeciálnych funkcií je nový režim Video Selfie, vďaka ktorému budete vy aj pozadie na zázname dokonale ostrí .

Špeciálne videoefekty, ako napríklad spomalené zábery (slowmotion), časozber, sú tiež jednoduché na realizáciu. Skúsených vloggerov určite poteší, že nechýba ani možnosť nahrávania vo farebnom profile V-Log L vrátane podpory LUT (Look Up Table). Takéto zábery však treba dorobiť v postprodukcii.

Zachytenie okamihov s dĺžkou zlomkov sekúnd vám umožní funkcia 4K Foto Panasonic, s ktorou môžete snímať rýchlosťou 30 snímok za sekundu a vybrať si iba ten záber, ktorý je najviac „akčný“, a to napríklad akciu, ktorá sa udiala o 1 sekundu skôr, než ste stihli stlačiť spúšť.

Vyvážená ergonómia a praktickosť

S váhou 422 g je LUMIX G100 ľahkým a kompaktným prístrojom, ktorý si radi pribalíte na cesty. Na výber máte hľadáčik s vysokým rozlíšením alebo trojpalcový displej s vysokým rozlíšením. Dotykový selfie displej sa pohodlne otáča do všetkých smerov, čím uľahčuje fotografovanie aj natáčanie z podhľadu, nadhľadu a ďalších uhlov vrátane selfie.

Najmä vloggerom je potom určená funkcia Frame Marker, ktorá uľahčuje kontrolu nad kompozíciou a ponúka niekoľko najpopulárnejších pomerov strán. Aby ste na prvý pohľad videli, či sa natáča, zobrazí sa jasne viditeľný červený rámček indikátora natáčania „REC Frame Indicator“.

Červený rámček okolo displeja signalizuje nahrávanie

Červený rámček okolo displeja signalizuje nahrávanie

Súčasťou súpravy Lumix G100 je tiež statív/grip SHGR1, ktorý možno zároveň využiť ako statív aj ako pohodlný predĺžený grip. S pomocou USB z neho potom môžete ovládať spúšťanie či zastavenie nahrávania videa, spúšť fotoaparátu alebo uspať/prebudiť fotoaparát z pohotovostného režimu. Cez štandardný USB navyše môžete LUMIX G100 tiež nabíjať, takže sa nemusíte báť, že by vám niekde v teréne mohla dôjsť „šťava“.

Grip k fotoaparátu umožňuje pohodlné nahrávanie selfie videí

Grip k fotoaparátu umožňuje pohodlné nahrávanie selfie videí

Zdieľanie vášho príbehu nebolo nikdy jednoduchšie vďaka rozšíreným možnostiam konektivity. LUMIX G100 integruje pripojenie Bluetooth i Wi-Fi na jednoduché zdieľanie vašich najlepších príbehov. Špeciálne tlačidlo na nahrávanie prenáša videá a fotografie rovno do telefónu, z ktorého môžete okamžite zdieľať obsah na sociálnych sieťach prostredníctvom aplikácie LUMIX Sync. Tá funguje pre operačný systém iOS a Android.

Panasonic Lumix G100 zaujme kvalitou záberov

Panasonic Lumix G100 zaujme kvalitou záberov

Bluetooth Low Energy (Bluetooth 4.2) umožňuje, aby váš smartfón a fotoaparát boli neustále online s minimálnou spotrebou energie. Pomocou smartfónu môže fotoaparát diaľkovo aktivovať a priraďovať GPS geotagy. Smartfón môžete tiež použiť ako diaľkový ovládač pre nahrávanie videa i fotografovanie.

Panasonic Lumix G100 môžete využiť aj na fotografovanie

Panasonic Lumix G100 môžete využiť aj na fotografovanie

Panasonic LUMIX G100 bude v predaji od augusta 2020 v cenovej hladine približne od 749 do 949 EUR v závislosti od typu súpravy (presná cena v čase uvedenia nie je neznáma).

Statív/grip (DMW-SHGR1)Kompaktný a ľahký grip/ministatív s funkciou ovládania záznamu videa a spúšťač fotoaparátu cez USB.

Kompatibilita: DC-G100/G110, GH5*, GH5S*, G95/G90* a G80/G81/G85*

* Je vyžadovaná aktualizácia firmvéru fotoaparátu. Tlačidlo pre uvedenie fotoaparátu do pohotovostného režimu nemožno použiť.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.