Podobné zariadenia sme mohli vidieť v sci-fi seriáloch už pred mnohými rokmi.

Aby to nebol pre nás až taký šok, zariadenie bude síce obsahovať transparentny displej, ibaže rámčeky okolo neho bude klasické, nepriehľadné. Iba nedávno začala kórejská spoločnosť vo veľkom predstavovať skladateľné smartfóny a už teraz má svoju novú víziu, kam by sa mohli trendy v dizajne smartfónov posunúť. Patenty, ktoré boli podané v januári a objavili sa až v auguste, popisujú komplikované postupy a technológie potrebné na vytvorenie transparentného telefónu.

Samusng patent priehľadný smartfón

Zdroj: LetsGoDigital

Každý pixel na displeji telefónu by tak umožňoval, aby cez neho prechádzalo svetlo, čo by zabezpečilo priehľadnosť obrazovky. Priehľadná obrazovka na patentových výkresoch pripomína okno, cez ktoré je možné vidieť ruku. Iba rámčeky sa zdajú byť nepriehľadné.

Patenty si všimol holandský technologický blog LetsGoDigital, ktorý tiež poskytol ukážku predmetného zariadenia. Praktické využitie bude zrejme pokryvkávať, ale dizajn je skutočne futuristický. Priehľadné telefóny tu boli však už podstatne skôr. V roku 2009 predstavilo LG telefón GD90, ktorý obsahoval priehľadnú klávesnicu, ktorá slúžila aj ako touchpad. Napríklad aj Sony Ericsson predstavil model Xperia Pureness, ktorý už skutočne obsahoval priehľadný displej, no výsledky neboli príliš dobré.

Samusng patent priehľadný smartfón

Zdroj: LetsGoDigital

Samsung v minulosti vyvíjal priehľadné OLED displeje, ktoré sa používali hlavne na reklamné svetelné značky. V smartfónoch, kde je obmedzený priestor pre hardvér, sa technológia trochu komplikuje. Spoločnosť by musela nájsť spôsob, ako umiestniť batériu a ďalšie komponenty tak, aby nezasahovali do priehľadného displeja, alebo aby tieto prvky nejako neobmedzovali priehľadnosť. 

Samusng patent priehľadný smartfón

Zdroj: LetsGoDigital

Takto odvážne patenty sa takmer nikdy nedostanú na trh ako komerčné zariadenia. Je preto potrebné nemať pri tomto zariadení vysoké očakávania, pretože cesta k ich uvedeniu môže byť ešte poriadne dlhá.

Zdroj: LetsGoDigital, AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Samsung predstavuje Galaxy Z Fold2 5G a naplno verí skladacím telefónom. Poznáme parametre i cenu u nás

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.