Benchmark medzi slúchadlami s aktívnym odhlučnením.

TWS slúchadlá, ktoré majú teraz ešte viac funkcií a niektoré prebrali z veľkého modelu Sony WH-1000XM4.

Výrobca vylepšil prakticky všetko, čo sme si želali a tak už to nie sú objemné slúchadlá ale pomerne kompaktné slúchadlá do uší. Presne tak ako v prípade niekoľko násobne lacnejšej konkurencie. Patria medzi tie drahšie, o tom niet pochýb a tak budú musieť zaujať niečím viac, než len značkou.

Menšie slúchadlá aj nabíjačka

Toto poteší každého, kto mal predchádzajúce modely tejto série. Nabíjacia škatuľka je menšia o 40 % a je to naozaj vidno na prvý pohľad. Teraz sa dá nosiť vo vrecku na nohaviciach oveľa pohodlnejšie a nebude vás tlačiť. Slúchadlá samotné sú o 10 % menšie. Toto už sa voľným okom odhaduje ťažšie, keďže majú iný tvar.

Nabíjanie je cez USB-C a v prípade, že stav batérie v nabíjačke klesne na 30 %, dostanete upozornenie. To sa často hodí, pretože v mnohých situáciách občas zabúdame škatuľku nabiť. Slúchadlá nabije 2× čo znamená pri výdrži 8 hodín s ANC na 16 hodín počúvania hudby.

Celkovo tak máte 24 hodín bez potreby hľadania externého zdroja energie. S vypnutým ANC sa dá ísť ešte na lepšie časy. Tieto slúchadlá si ale nekupujete, aby ste ich počúvali bez aktívneho odhlučnenia a navyše pri takejto výdrži si s tým netreba robiť starosti. A nabíjať sa dajú aj bezdrôtovo.

Zmenšenie rozmeru je naozaj vidieť. Autor Ondrej Macko / TOUCHIT

Nosenie a používanie

Balenie je ekologické, čo ma rozhodne potešilo. Presne takto by mali byť balené produkty. Všetko v ňom pekne do seba zapadá a nezostáva veľa odpadu. Palec hore pre Sony, dúfam, že ostatné firmy začnú toto balenia kopírovať a bude to znamenať novú éru, ako zabaliť produkt. Za seba vidím reakciu na zmenu doby a prístupu.

Takto má vyzerať ekologické balenie produktu. Posielame pozdrav do Sony, vážime si toho. Autor Ondrej Macko / TOUCHIT

Naozaj nepotrebujeme vidieť cez fóliu umiestnené slúchadlá v škatuľke. Vidíme ich na internete, v obchodoch, na propagačných materiáloch. Presne ako smartfóny, tiež nemáte škatuľku potiahnutú fóliou, aby bolo dovnútra vidieť.

Naozaj si niekto kúpi niečo, o čom vopred nemá ani tušenia? Ak áno, potom tomuto spotrebiteľovi naozaj netreba produkt ukazovať a bude spokojný, pretože chce daný produkt a nepozerá sa až tak na detaily.

Silikón vs. pena

Zmenou je ale výrazne chudobnejšia skladba nadstavcov. Máte tu tri veľkosti, no výrobca použil penový materiál, podobne ako v XM3. Tam ste mali klasické silikónové a plus penové.

Tu zostali len penové, no technologicky spracované tak, aby bol zabezpečený čo najlepší kontakt s pokožkou, netlačili vás v ušiach a zároveň ste mali silnú izoláciou od okolitých zvukov. A tá je naozaj silná aj bez ANC alebo prehrávania hudby.

Ďalšou výhodou je, že materiál nie je tak dráždivý ako v minulosti. Kto mal problémy so svrbením ucha, teraz by ho nemal pociťovať alebo v zmenšenej forme. Jediné, na čo si treba zvyknúť, je nasadzovanie. Spočiatku som mal pocit, že slúchadlá treba nejako výraznejšie zatláčať do ucha alebo s nimi popri tom jemne kývať, aby nevypadli. Po čase si na toto zvyknete a stačí ich priložiť.

Podobne to bolo aj pri minulom modeli. Na pohľad vám nikto pri danom tvare slúchadiel nechcel veriť, že nevypadnú z ucha a boli to pred rokom a pol najstabilnejšie slúchadlá v uchu aj bez aretačných vložiek používajúce športovo ladené slúchadlá. To platí aj teraz a slúchadlá vám nevypadnú. Deň-dva mi trvalo si na penové nadstavce zvyknúť, hoci na XM3 som ich tiež pár mesiacov používal.

Technologické pozadie

Výrobca prepracoval systém produkcie zvuku a zväčšil magnet a pri 6 mm budiacej jednotke zachoval očakávanú kvalitu zvuku pre náročných poslucháčov. Jeden z podstatných rozdielov je aj to, že procesor QN1e nahradil SoC čip V1, ktorý teraz obsahuje HD Noise Cancelling Processor a Bluetooth Audio v jednom. Využívajú kodek LDAC a technológiu DSEE Extreme. Najnovšia aktualizácia slúchadiel po novom umožňuje aplikovať DSEE aj ekvalizér zároveň, čo v minulosti nebolo možné a mali ste na výber jedno alebo druhé.

Aplikácia nadovšetko

Ovládanie slúchadiel je cez dotykové plochy. Ide o presné a pohodlné ovládanie. Nastaviť sa dá sa dá samostatne ľavé a pravé slúchadlo. Vyberať sa dá medzi ovládaním prehrávania, hlasitosti alebo ANC / Ambient. Kto chce, má tiež možnosť ovládanie dotykmi vypnúť. Za seba si ho zvyknem vypínať, väčšinou mám so sebou aj mobil a tak v prípade potreby si slúchadlá nastavím v aplikácií. Je to o zvyku. No najmä sa mi ľahšie korigujú slúchadlá v uchu a omylom si nestlačím dotykovú plochu.

Aplikácia je špičková a len málo výrobcov sa jej približuje. Máte plne pod kontrolou prepínanie režimov ANC, nastavenie ekvalizéra ako aj aplikovanie funkcií ako Speak-to-Chat alebo nastavenie ANC podľa vašej GPS polohy či ponechanie adaptívneho ANC na základe aktivity, ktoré slúchadlá rozpoznajú.

Speak-to-Chat je prevzatá z veľkých slúchadiel Sony WH-1000XM4 a keď začnete rozprávať pustia sa mikrofóny, aby ste počuli druhú osobu. Keď prestanete, po 15 sekundách sa zase spustí hudba. Čas sa dá predĺžiť na 30 sekúnd alebo sa funkcia automaticky vypínať nebude. Pre mňa bol najlepší čas 5 sekúnd, čo je najnižší čas, aký sa dá nastaviť. Takisto sa dá nastaviť pozastavenie prehrávania po vybratí z uší.

Odhlučnenie

Adaptívne ANC je dobrá voľba a využívam ju podľa GPS. Lokalít si môžete dať niekoľko a podľa toho nastavíte rôzne režimy ANC. Napríklad si zvolíte nejaký rádius podľa bodu na mape a tým sa aktivuje funkcia na filtrovanie vetra.

Toto som využíval počas prechádzok. Je to na vás, pridať si môžete aj kanceláriu, kde preddefinovane bude spustená funkcia Speak-to-Chat. Udalostí, ktoré môžu v danej lokalite nastať je viac a vy si vytvárať pre vás vhodné kombinácie.

Jediné, čo som zmenil, je vypnutie jemného gongu pri zmene nastaveniach. Bolo to otravné, hoci gong aj mierne stíšenie hudby trvalo sekundu. S týmito slúchadlami sa môžete naozaj vyhrať a žiadny z ostatných výrobcov nezašiel takto ďaleko.

Zvuk

Po zvukovej stránke ide o vynikajúci model. Každý kto hľadá naozaj detailne vykreslený zvuk, bude nadmieru spokojný. Po všetkých stránkach je naozaj detailný a poznáte to hneď. Kto nemal ešte takto kvalitné slúchadlá v ušiach, spozná rozdiel.

Pustite si na nich svoje obľúbené pesničky a zistíte, že kvalita je na vysokej úrovni. ČI už máte ANC zapnuté alebo vypnuté. Nakoniec kvalitu prenosu ocení aj druhá strana. Pri telefonovaní sa zvuk vylepšuje rozpoznanie vibrácií z vašich kostí. Potláčajú sa okolité zvuky a filtruje sa tak nielen vietor ale aj ruch z ulice.

Verdikt

Sony WF-1000XM4 sú špička vo svojej oblasti, bez preháňania. Kvalitné spracovanie, odolnosť voči spoteniu a postriekaniu IPX4, systém duálny mikrofón ako aj prepracovaná aplikácia a možnosti nastavenia.

Cenovka je vyššia avšak po stránke ovládania, softvéru, kvality hudby a obrovskej zásoby detailov nastavenia si kupujete nadštandardné slúchadlá. Jediná výčitka smeruje k absencii multipoint párovaniu. K notebooku a telefónu zároveň ich zatiaľ nepripojíte, no možno výrobca túto funkciu dopracuje a pridá v niektorej z ďalších aktualizácií.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Odolnosť IPX4
  • Výborne držia v ušiach
  • Silné pasívne odhlučnenie
  • Najlepšie ANC na trhu v TWS slúchadlách.
  • Kvalita zvuku a podpora LDAC
  • Prepracovaná aplikácia

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Na penové nadstavce si treba zvyknúť
  • Vyššia cena

Cena: 280 eur

Zapožičal: Sony

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreSony WF-1000XM4
TypBluetooth 5.2
Veľkosť meniča [mm]6
OdhlučnenieAdaptívne ANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 40 000
Audio konektorN/A
NFCnie
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]8 s ANC
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]280,00

Prečítajte si aj:

Mu6 Ring: Netradičné slúchadlá nad uši (RECENZIA)

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.