Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Diskomfort a pálenie očí pri práci s IKT nie sú žiadnou novinkou.

Pandémia a s ňou súvisiace obmedzenia nás však k monitorom a obrazovkám doslova priklincovali. Podľa prieskumu agentúry Nielsen Admosphere Omnibus pre značku ASUS trápia unavené, páliace oči takmer polovicu slovenskej online populácie. Existuje však niekoľko pomerne jednoduchých zásad, ako uľaviť preťaženým očiam.

Pacienti pribúdajú

Prednosta Očnej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine a Univerzitnej nemocnice Martin a zároveň hlavný odborník MZ SR pre oftalmológiu MUDr. Peter Žiak, PhD., konštatuje, že ťažkosti so zrakom sa dlhodobo vyskytujú u ľudí, ktorí pracujú s IKT niekoľko hodín denne. „Typickým príkladom sú účtovníci, operátori, ktorí zadávajú do PC dáta, konštruktéri a v čase covidu pribudli aj učitelia a študenti, čiže mladšie ročníky,“ hovorí oftalmológ o svojich skúsenostiach.

Ako vzniká pocit suchých očí

Pri práci s obrazovkou počítača alebo tabletu sme pri dlhšej práci takí sústredení, že dochádza k útlmu rohovkového reflexu. Laicky povedané, zabúdame žmurkať. „Trhá sa tak slzný film, ktorý chráni našu rohovku, čo spôsobuje dráždenie, pocit rezania a slzenie ako obranný reflex. Mihalnice tu fungujú trochu ako stierače, ktoré zaisťujú rovnomerné rozloženie sĺz na povrchu oka. Stav sa môže zhoršovať, pokiaľ pracujeme v prostredí so suchým a teplým vzduchom. Vtedy sa slzy z povrchu oka odparujú rýchlejšie,“ vysvetľuje MUDr. Peter Žiak.

Dá sa vôbec chrániť?

Tak ako máme pri dlhom sedení občas potrebu vstať a povystierať sa, mali by sme myslieť aj na očnú hygienu. „Pri práci je potrebné častejšie žmurkať a robiť si pravidelné prestávky, počas ktorých môžeme pozerať do okna do diaľky,“ radí oftalmológ. Získať tento návyk nie je jednoduché najmä pri práci, ktorá si vyžaduje plné sústredenie, dá sa to však naučiť. Napríklad môžete odtrhnúť zrak od obrazovky zakaždým, keď nad niečím premýšľate. V závažnejších prípadoch poslúžia ako prvá pomoc očné kvapky. Ľudia nad 45 rokov by mali zvážiť vhodný typ okuliarov.

A čo modré svetlo? 

Zhoršovanie zraku, ale aj negatívny vplyv na spánok sa často dávajú do súvislosti s modrým svetlom v podsvietení obrazoviek. Podľa odborníkov nám toto svetlo priamo neškodí, môže však zmiasť náš biorytmus. „Farbu svetla podvedome vnímame špeciálnym typom fotoreceptorov v sietnici, ktoré sú citlivé na modrofialovú zložku svetla. Pokiaľ vo večerných hodinách pracujeme s obrazovkou s prevahou modrého svetla, môže nás aktivovať a my potom horšie zaspávame,“ objasňuje MUDr. Žiak. Preto je vhodné zvoliť pred spaním iné ako online aktivity. Ďalšou možnosťou je používanie OLED displejov, ktoré vyžarujú až o 70 percent menej škodlivého modrého sveta.

Značky: