Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kráľovská shakespearovská spoločnosť (RSC) dnes oznámila novú produkciu divadelnej hry Williama Shakespeara – Búrka, ktorú bude realizovať spolu so spoločnosťou Intel a britským digitálnym štúdiom Imaginarium Studios. Spoločnosti sa rozhodli spojiť svoju vášeň pre rozprávanie príbehov a inovácie s cieľom vytvoriť naozaj revolučnú produkciu ako súčasť zimnej sezóny RSC 2016.

RSC_Tempest_2016_inctitle_nowatHru bude režírovať umelecký riaditeľ RSC Gregory Doran, so Simonom Russellom Bealom v úlohe Prospera a dizajn bude mať na starosti Stephen Brimson Lewis. Toto partnerstvo spojí umenie a schopnosti RSC s digitálnymi inováciami spoločnosti Intel a skúsenosťami štúdia Imaginarium v posúvaní technických hraníc pri tvorbe skutočne inovatívnej produkcie pre novú generáciu počas 400. výročia roku Shakespeara.

Prvýkrát bude počas divadelného predstavenia použitá technológia Pcap, ktorá pomôže vytvoriť animovanú postavu vzdušného ducha Ariel naživo na javisku Royal Shakespeare Theatre.

Technológia Pcap zachytí výrazy tváre a pohyby herca, ktoré sa následne premietnu do animovanej postavy. Najznámejšie sú zatiaľ použitia tejto technológie vo filmoch a počítačových hrách, no RSC, Intel a Imaginarium sa po viac než roku výskumu rozhodli oživiť digitálnych avatarov priamo na javisku v reálnom čase a za interakcie so živými hercami.

Gregory Doran, umelecký riaditeľ RSC povedal: „Inšpirovali ma masky 17. storočia a začal som rozmýšľať nad typom divadla, aké by Shakespeare chcel mať, keby dnes žil. Vďaka výnimočnej inovácii a predstavivosti pracovných tímov v RSC, Intel a Imaginarium teraz pracujeme na vytvorení skutočne unikátneho divadelného zážitku, kde sa zlúčia výnimočné divadelné zručnosti so špičkovou technológiou a ponúkneme našim divákom niečo nevídané na záver 400. výročia roku Shakespeara. Priblížime tak jeho dielo úplne novej generácii.”

Penny Baldwin, ‎viceprezident a generálny manažér pre Global Brand Management & Reputation v Intel povedal: „V Intel sme nadšení, že môžeme použiť našu technológiu na obohatenie tak bohatej kultúrnej tradície akou je divadlo o ďaľší rozmer. Máme príležitosť priniesť niečo úplne nové a novým spôsobom zabaviť našich divákov tak, že spojíme to najlepšie zo živého divadelného predstavenia so špičkovou technológiou.

„Už od svojej premiéry v 1610, sa Shakespearova Búrka stala ukážkou veľkolepého predstavenia, ktoré dokáže divadlo vytvoriť. Stroskotané lode, búrky, fantastické tvory a kúzelné masky sa stali výzvou pre najambicióznejšie spoločnosti, ktoré kedy uvažovali nad prelomovým javiskovým vystúpením.”

„Dnes, počas 400. výročia roku Shakespeara spolupracujeme s Kráľovskou shakespearovskou spoločnosťou a (štúdiom) Imaginarium na príprave úplne prvého živého digitálneho predstavenia Búrky.”

„Spoločne tvoríme interakciu medzi ľuďmi a digitálnou technológiou, ktorá vyzerá ako živá, čím vnoríme divákov do živého prostredia s divadelnou spoločnosťou, ktorá bola vždy naklonená radikálnemu experimentovaniu.”

„Vytvárame nové nástroje, ktoré vyzbroja hercov, režisérov a návrhárov a pomôžu im preniesť fantáziu do života pre nových divákov tak ako nikdy doteraz.”

Andy Serkis, spoluzakladateľ štúdia Imaginarium povedal: „Som absolútne nadšený, že spolupracujeme s Gregom a RSC. Vyznávame rovnaké pracovné hodnoty a text a príbeh sú srdcom toho, čo robíme. Táto produkcia Búrky bude niečo, čo v dejinách divadla nemá obdoby.”

Popri produkcii bude RSC organizovať sériu debát, v ktorých sa bude rozoberať vývoj technológií v predstaveniach a ich možné využitie v budúcnosti.

RSC bude pozývať umelcov, aby sa uchádzali o dve možnosti vytvoriť dielo inšpirované predstavením pre nových divákov – jednou bude online projekt a druhou bude projekt pre ikonickú divadelnú vežu RSC v Stratford-upon-Avon. Možnosť zúčastniť sa výberového konania bude oznámená 31. januára a trvať bude do konca marca 2016.

Značky: