Doteraz najpokročilejší mirrorless fotoaparát Nikon prichádza na svet. Výrobca k tomu predstavuje aj najnovšie objektívy.

Nikon predstavil vlajkovú loď – fotoaparát Z 9 ako výrazný krok vpred v obrazovej tvorbe. Disponuje vrstveným full-frame CMOS snímačom s rozlíšením až 45,7 Mpx a ultrarýchlym procesorom EXPEED 7. Je vybavený doteraz najprepracovanejším systémom automatického zaostrovania a 3D sledovania od Nikonu, je pripravený aj na 8K video, má prepracovaný displej elektronického hľadáčika a dosahuje rýchlosti snímania až do 120 snímok za sekundu s úplným automatickým zaostrovaním a meraním expozície.

Nikon Z 9Zdroj: Nikon
Nikon Z 9 a jeho sloty pre pamätové karty

Spolu so Z 9 Nikon uviedol objektív NIKKOR Z 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 VR S, prvý superteleobjektív so zoomom radu Z a bajonetový adaptér FTZ II, ktorý prináša lepšiu ergonómiu v porovnaní s doterajším bajonetovým adaptérom FTZ.

Fotoaparát Z 9 je určený pre profesionálnych fotografov voľne žijúcich zvierat, športu a fotožurnalistov. Práve tí požadujú kvalitný elektronický hľadáčik, automatické zaostrovanie a výbornú ovládateľnosť spolu s vysokou odolnosťou. Model Z 9 je aj pre profesionálnych módnych a komerčných fotografov a pre tvorcov videa.

Nikon Z 9 s objektívom 24-70Zdroj: Nikon
Nikon Z 9 s objektívom 24-70

Hlavné funkcie fotoaparátu Z 9

Automatické zaostrovanie a 3D sledovanie

493-bodový systém AF obsahuje 405 bodov automatického zaostrovania s automatickým výberom poľa, čo je päťkrát viac ako pri modeli Z 7II. 10 režimov automatického zaostrovania umožňuje optimalizovať automatické zaostrovanie. Umelá inteligencia podporuje detekciu až deviatich rôznych typov objektov súčasne. V kombinácii s 3D sledovaním vám tento systém pomôže zachytiť rôzne okamihy. Od ľudí a ich čŕt cez zvieratá až po vozidlá. Fotoaparát Z 9 totiž rozumie tomu, čo fotografujete a hneď reaguje na zmenu polohy, orientácie či rýchlosti objektu.

Nikon Z 9 s objektívmiZdroj: Nikon
Nikon Z 9 s objektívmi

Nové možnosti videa

Obrazový výkon fotoaparátu Z 9 umožňuje nahrávať plnoformátové videosekvencie v kvalite 8K 24p – 60p a 4K 24p – 120p a time-lapse videosekvencie priamo vo fotoaparáte. Jednotlivé videosekvencie s rozlíšením 8K a frekvenciou 30p môžu mať dĺžku až 125 minút, čo je najdlhší čas medzi súčasnými mirrorless fotoaparátmi. Taktiež podporuje ProRes 422 HQ formát, ktorý dnes vyžadujú video producenti až do frekvencie 4K 60p. Ohlásená aktualizácia firmvéru umožní nahrávanie videa vo formáte RAW 8K pri plynulej frekvencii 60p. Pri filmovaní je k dispozícii plnohodnotné AF/AE a AF s detekciou očí a nový formát N-RAW od spoločnosti Nikon umožňuje dosahovať únosnú veľkosť súborov.

Vysoká rýchlosť

Zachytiť môžete viac ako 1000 snímok vo formáte RAW v jednej sérii pri plnom rozlíšení rýchlosťou 20 snímok za sekundu. Je možné snímať až 120 snímok za sekundu v 11 MPx rozlíšení v JPEG s plnohodnotným AF/AE v novom režime C+. Vysoká rýchlosť načítania dát zo snímača prakticky eliminuje „rolling-shutter” efekt až do takej miery, že bolo možné odstrániť mechanickú uzávierku. Časy uzávierky až 1/32 000 s v kombinácii so schopnosťou fotoaparátu snímať pri citlivosti ISO 64, umožňujú dosiahnuť vysokú hĺbku ostrosti aj pri fotografovaní v extrémne jasných svetelných podmienkach.

Neprerušený obraz v reálnom čase

Fotoaparát Z 9 je vybavený displejom elektronického hľadáčika so svietivosťou 3000 nitov a technológiou dual-stream, ktorá zaisťuje fotografovanie so živým a neprerušeným obrazom. Displej fotoaparátu Z 9 poskytuje nepretržité zobrazovanie v reálnom čase.

Ergonómia a robustnosť

Medzi ďalšie prvenstvá spoločnosti Nikon pri fotoaparáte Z 9 patrí monitor vyklápateľný v štyroch osiach (zvislo a vodorovne), ktorý umožňuje fotografom prispôsobiť sa okamihu a vytvoriť kompozíciu rýchlo a flexibilne. Ergonómia fotoaparátu, ako napríklad rozloženie tlačidiel, bola prepracovaná a vylepšená na základe podnetov profesionálnych fotografov. Odolnosť Z9 prekonáva aj fotoaparát D6. Nové tlačidlo režimu AF umožňuje prepínať režim AF a režim činnosti AF aj počas snímania pomocou hľadáčika, zatiaľ čo horný a zadný kontrolný LCD displej a tlačidlá možno rozsvietiť jediným pohybom prepínača. Výborné hlavne pri práci v tme.

Objektív FTZ 180-400Zdroj: Nikon
Z 9 a objektív FTZ 180-400

Objektív NIKKOR Z 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 VR S

Objektív NIKKOR Z 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 VR S zaostruje rýchlo a ticho, vďaka čomu umožňuje presne sledovať rýchlo sa pohybujúce objekty. Jeho rozsah zoomu 100 – 400 mm a optický výkon poskytujú výborné výsledky v širokej škále situácií, či už je objekt relatívne blízko alebo v diaľke. Výkonný systém VR ekvivalentný až 5,5 EV navyše umožňuje snímať z ruky s dlhšími časmi uzávierky bez rozmazania obrazu. Najkratšia zaostriteľná vzdialenosť je iba 0,75 m na najkratšom ohnisku zoomu a 0,98 m pri plnom priblížení.

Objektív Z 100-400Zdroj: Nikon
Objektív Z 100-400

Bajonetový adaptér FTZ II

Bajonetový adaptér FTZ II prináša lepšiu použiteľnosť oproti existujúcemu bajonetovému adaptéru FTZ. Podporuje približne 360 objektívov NIKKOR F od typu AI a umožňuje používanie existujúcich objektívov NIKKOR F s fotoaparátmi radu Z. Bajonetový adaptér FTZ II je možné použiť spolu s vertikálnym gripom a rôznym príslušenstvom na snímanie videosekvencií a umožňuje výmenu objektívov aj bez demontáže fotoaparátu zo statívu.

Ďalšie funkcie fotoaparátu Z 9

  • Kompaktné telo: o 20 % menšie ako fotoaparát D6, s hlbokým gripom umožňujúcim bezpečné držanie pri horizontálnom aj vertikálnom snímaní
  • Skelet fotoaparátu vykovaný zo zliatiny horčíka, zaisťuje rovnováhu medzi pevnosťou a nízkou hmotnosťou
  • Vďaka rozsiahlemu utesneniu proti poveternostným vplyvom zostanú fotoaparát, objektívy radu Z a bajonetové adaptéry v bezpečí bez ohľadu na okolité podmienky
  • Vodivá povrchová úprava vytvára magnetické pole, ktoré odpudzuje prachové častice zo snímača
  • Natívny rozsah citlivostí ISO od 64 do 25 600 (rozšíriteľný na ekvivalentnú hodnotu 32 – 102 400) sa spája s pokročilým algoritmom redukcie šumu a funkciou redukcie blikania vo fotoaparáte

Fotoaparát Z 9 je dostupný v cene 5 599 €, objektív NIKKOR Z 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 VR S stojí 2 799 € a bajonetový adaptér FTZ II má cenu 269 €.

Zdroje: Nikon

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.