Toto nepoteší drvivú väčšinu z vás.

Ak totiž máte systém Windows 11 a prakticky ste mali Windows 10, pravdepodobne ste mali SSD disk. Prevádzkovať tieto dva systémy na klasickom otáčkovom disku nie je reálne. Výnimkou je hybridné riešenie s tzv. cache diskom a oficiálne nazvanou technológiou Intel Optane. Na problém upozornil server Neowin, ktorý ukázal drastické zníženie výkonu na niektorých SSD diskoch po prechode na Windows 11.

Ak máte pocit, že systém ide akosi pomalšie, nie ste v tom sami. Problém značí v niektorých prípadoch až 50 % stratu výkonu pri náhodnom zápise. Našťastie, ako ukazujú namerané výsledky, situácia sa netýka sekvenčného zápisu. Teda jednoliateho zápisu veľkých dát. Pri kopírovaní veľkých archívov ste zníženie výkonu nemuseli postrehnúť. Ak ale išlo o viac malých súborov alebo ste zapisovali dáta z rôznych zdrojov naraz, vtedy by ste spomalenie zbadali.

Ide napríklad o disk WD SN520 NVMe. Problém ale nebude na strane Western Digital. Stačí sa pozrieť na údaje z Windows 10 a je jasné, že toto je výkonný disk. Pri pohľade na výsledky v programe CrystalDiskMark vidíte razantný prepad. Toto bude musieť vyriešiť Microsoft na svojej strane. Podľa ďalších informácií, ktoré sa na internete objavili, ide o problém pretrvávajúci ešte z čias vývojárskych verzií. Tie neboli používateľom dostupné.

Je to niečo, čo sa so systémom ťahá viac ako dva mesiace. Čo je približný čas od jeho uverejnenia pre bežných používateľov. Nakoniec ale podľa fóra na stránke Microsoftu nezachádzame do príliš ďalekej histórie. V každom prípade teraz nezáleží na tom, ako starý je problém, ale na výkone vášho počítača. Podobná informácia sa objavila aj na Reddite a celý problém, resp. čas upozornenia naň sa predlžuje o jeden mesiac. Táto nezrovnalosť je tu teda už tri mesiace.

Riešením by mohla byť aktualizácia KB5007262, ktorá tento problém napráva. Či ide o plošnú nápravu, je teraz ešte predčasné hovoriť, nakoľko ide o tzv. Preview aktualizáciu a jej finálna podobá bude ešte len publikovaná. Ak máte pochybnosti o výkone vášho SSD disku, máte možnosť vyskúšať nápravu cez tento aktualizačný balík. Stiahnete ho aj z Katalógu služby Microsoft Update.

Aktualizácia priamo nerieši problém s radičmi SSD diskov, ale vo viacerých bodoch práve ťažkosti s Prieskumníkom. To okrem ďalšieho množstva chýb, keďže ide o kumulatívnu aktualizáciu a zoznam je skutočne obsiahly.

Zdroj: Neowin

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.