Dobrý zvuk je ako droga. Ak ste skutočný audiofil, potom chcete to najlepšie a ste ochotní investovať do reprodukčnej techniky nemalé peniaze.

Otázka znie, do čoho teda investovať. Potvrdí vám to väčšina špecialistov – podstatné je mať kvalitný celý reťazec od zdroja, cez predzosliňovaťč, zosilňovať s koncovým členom ale úplne najdôležitejšie na tomto celom sú reproduktory. Tie musia jedna dobre hrať, ale aj dobre vyzerať. Vzhľadom na rozmery sú najviditeľnejšou časťou celého reťazca.

Na konci roka sme zašli do predajne BIS audio, kde je aj veľmi pekne zariadené posluchové štúdio. Majú tu rôznu techniku a to je podstatné pri rozhodovaní sa o tom, čo naozaj chcete. Je tu aj dobrý výber zdrojov hudby a dá sa tu v pokoji posedieť pri dobrej hudbe aj káve. BIS audio v súčasnosti samozrejme funguje aj ako e-shop, ale predsa je len lepšie zájsť sem a vypočuť si rôzne zostavy

Aktuálne majú nové prírastky, na ktoré se sa boli pozrieť. Ide o novinky z najvyššej triedy 800 Diamond od legendárnej firmy Bowers & Wilkins.

Najkompaktnejší model

Hneď pri vstupe vás privíta zostava Bowers & Wilkins 803 D4. Ide o najkompaktnejší model z tejto série so samostatne stojacim výškovým reproduktorom v hornej časti (tzv. turbínová hlava). Prináša všetky technické výhody špecializovanej stredotónovej skrine, ktoré sa ľahko zmestí do bežnej domácnosti. Predáva sa v štyroch farbách – čierna, biela, saténový orech a červeno-hnedá (rosenut).

To, že ide o najkompaktnejšiu zostavu sa nijako nepodpisuje na výkone a výrobca tu nevolil kompromisy. Nová konštrukcia priniesla veľmi bohaté zvuky v stredných tónoch. Aj basová zložka bola vylepšená, pribudla nová základňa z liateho hliníka, ktorá nahradila drevenú konštrukciu. Výsledkom je lepší zvuk a ešte menej vibrácii v skrini.

Celkom hore je tak v samostatnej kapsule 25 mm výškový reproduktor, pod ním 130 mm stredový reproduktor s podporou FST a v samotnom tele sú dva 180 mm basové reproduktory (Aerofill). Frekvenčná charakteristika zostavy začína na 16 Hz a končí na 35 kHz.

Samotná zostava má rafinované a elegantné tvary. Na pohon zostavy sa odporúča zosilňovač s výkonom od 50 do 500 W do záťaže s nominálnou impedanciou 8 Ohmov.. Nezabudnite aj na poriadne prepojovacie káble. Reproduktor má na výšku 1165 mm a na šírku 357 mm, jeho hmotnosť je 62,15 kg. Orientačná cena za kus je 10 000 eur.

Bowers&Wilkins 803 D4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Bowers&Wilkins 803 D4

Technické vlastnosti

  • Diamond tweeter
  • Solid body Tweeter-on-Top
  • Continuum cone FST
  • Anti-Resonance plug
  • Biomimetic Suspension
  • Turbine Head
  • Matrix
  • Aerofoil cone bass units
  • Flowport

Vlajková loď

Keď prejdete hlbšie do showroomu BIS audio, nájdete aj hlavnú miestnosť, kde to už nie je o kompaktnosti ale o skutočnej vlajkovej lodi. Práve tu našla aktuálne svoje miesto zostava s označením Bowers&Wilkins 801 D4. Jeden kus reproduktora má oficiálnu cenu 17 500 eur a ide o 3-pásmovú zostavu stĺpového reproduktora. Na vlastnostiach tohto reproduktora sa podpisuje pol storočia akustického vývoja vo firme Bowers&Winkins.

Celkom hore je výškový 25 mm reproduktor s diamantovou kopulou. Nasleduje v samostatnej časti 150 mm stredový reproduktor FST a dva 250 mm meniče Aerofil.

Bowers&Wilkins 801 D4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Bowers&Wilkins 801 D4

Váha jedného reproduktora je okolo 100 kg, výška 1221 mm a šírka 451 mm. Farby sú opäť biela, čierna, rosenut a po novom aj saténový orech. K bielej farbe a saténovému orechu sa pridáva sivá mriežka, inak je to čierna mriežka.

Bowers&Wilkins 801 D4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Bowers&Wilkins 801 D4

Po technickej stránke je to rovnaký model ako je 803 D4, v tomto prípade sa však dôraz nekládol na kompaktnosť ale na maximalizáciu kvality zvuku.

Zdroje: vlastné, BIS audio, Bowers&Wilkins

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.