Podľa Ministerstva zdravotníctva SR je vlna omikronu na ústupe a výsledky sú lepšie ako sa očakávalo. Preto je možné uvoľniť opatrenia skôr ako na konci marca.

Zmena 7 dňovej incidencie na Slovensku
Zmena 7 dňovej incidencie na Slovensku

Konkrétne opatrenia

Od pondelka 14. marca 2022 sa rušia všetky kapacitné obmedzenia na hromadné podujatia, športové súťaže, fitnes,, wellness a aquaparky. Žiaľ pre viaceré podniky je už neskoro a navyše je tu obrovský nárast ceny energií.

Od pondelka sa tiež rušia všetky obmedzenia prevádzkových hodín. Pripomeňme, že napr. reštauračné podniky a bary môžu byť v súčasnosti otvorené len do polnoci. To hlavne v prípade barov nedáva možnosť ekonomickej rentability.

Respirátory a ich nosenie

Jedinými opatreniami, ktoré zostávajú v platnosti je nosenie respirátorov (teda nie rúšok) v interiéri a pri bližšom styku s cudzími ľuďmi.

Výnimka z nosenia respirátorov v interiéri je pre moderátorov v televízii a pre ľudí vystupujúcich na tlačových konferenciách. Len pripomeňme, že v praxi sa respritátory pri týchto situáciacách často nenosili už dlhšie aj keď nie vo všetkých prípadoch.

Od pondelka sa ruší povinné absolvovanie PCR testu pri prílete na Slovensko. Z tohto pravidla však platia pravidlá pri prílete z niektorých rizikových krajín.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.