Rozdiely medzi sériami Snapdragon 7 a 8 budú opäť menšie.

Snapdragon 8 Gen 1 patrí medzi najvýkonnejšie čipové sady súčasnosti. Nie je teda problém na tento model naraziť vo veľkom množstve tohtoročných vlajkových smartfónov. Aktuálne to vyzerá tak, že na svoje uvedenie čaká aj nová generácia série Snapdragon 7.

Leaker Digital Chat Station informoval, že nová generácia čipov strednej triedy bude vybavená jadrami ARM Cortex-A710 a Cortex-A510. Ide teda o rovnaké jadrá, ktoré sa nachádzajú aj vo vlajkovom čipsete Snapdragon 8 Gen 1. Dá sa teda aj pri tejto novinke očakávať výrazné zvýšenie výkonu. Dopĺňame, že aktuálne najvýkonnejším čipom série Snapdragon 7 je model Snapdragon 780 5G.

Novinka bude vyrobená 4 nm technológiou a bude obsahovať 8 jadier s taktovacími frekvenciami takmer na úrovni vlajkových lodí. Procesory budú rozdelené do dvoch klastrov, pričom 4 efektívne jadrá budú taktované na 1,8 GHz a 4 výkonné na 2,36 GHz.

Qualcomm SnapdragonZdroj: CHR

Netreba však zabúdať, že Snapdragon 8 Gen 1 (používa tri klastre 1 + 3 + 4) má ešte jedno jadro Cortex-X2 taktované až na 3 GHz, čo mu poskytuje oproti novému Snapdragonu 7 výkonnostnú výhodu.

Výraznejší rozdiel však bude badať v oblasti GPU. Tam už to nebude medzi S7 a S8 tak vyrovnané. Snapdragon 7 bude mať vo svojej výbave Adreno 662, čo je síce v strednej triede posun, ale na Adreno 730 to stačiť už nebude. Dobrou správou pritom je, že Adreno 662 bude údajne poskytovať minimálne taký výkon ako Adreno 660, ktorý sa nachádza v Snapdragone 888.

Aj keď viaceré parametre novej čipovej sady potešia, stále nevieme, ako sa bude volať. Očakávame, že Qualcomm aj v tomto prípade použije nový model označovania a novinka bude na trh uvedená ako Snapdragon 7 Gen 1.

Viac detailov sa dozvieme čoskoro.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.