Najnovšia verzia okrem opráv prináša aj niekoľko nových funkcií. 

Tie sú dostupné pre systémy Windows, Mac a Linux. Aby toho nebolo málo, aktualizácia opravuje celkovo až 32 bezpečnostných chýb rôznej závažnosti, pričom súčasťou je aj oprava jednej kritickej. Portál TechRadar informuje, že stabilná verzia prehliadača Google Chrome 102 je už dostupná pre veľké množstvo zariadení. Toto tvrdenie sme si overili aj my v redakcii. Aktualizáciu sme skontrolovali a nainštalovali. 

Kritická bezpečnostná chyba

Chyba má označenie „CVE-2022-1853” a v prehliadači Chrome by v prípade zneužitia mohla útočníkovi umožniť prístup k množstvu osobných informácií. Okrem spomínanej kritickej chyby je opravených niekoľko chýb s vysokou mierou závažnosti, ktoré mohli útočníkom umožniť „spustiť škodlivý kód“ a získať prístup k zariadeniu.

Opravené chyby so strednou mierou závažnosti mohli umožniť útočníkom manipulovať iba s obmedzeným množstvom informácií a nízka závažnosť sa týka náhodných chýb, ktoré nemajú takmer žiadny vplyv na bezpečnosť.

Google Chrome
Google Chrome

Prehliadač Chrome okrem bezpečnostných opráv dostáva aj nové funkcie. Zdroj však informuje, že žiadna z najzaujímavejších noviniek sa neobjavila v oficiálnom zozname zmien spoločnosti Google, ktorý bol vydaný k 24. máju.

  • Jednou z noviniek je aj možnosť rýchleho posúvania kariet prehliadača tak, že postupne na klávesnici stlačíte tlačidlá CTRL a Shift a karty presuniete klávesami Page Up a Page Down 
  • Nové ovládacie prvky prezentácie umožňujú ovládať prezentáciu zo samostatnej karty, čo je možné vyskúšať na demonštračnej webovej stránke.
  • Pri položkách histórie vyhľadávania sa zobrazí tlačidlo Resume your journey (Pokračovať v ceste), ktoré vás presmeruje do histórie danej položky.

Okrem týchto “zistených” funkcií, súčasťou novej verzie prehliadač Google Chrome 102 je aj oficiálne zverejnený zoznam zmien, ktorý nájdete na tomto odkaze. Pokiaľ však nemáte prehliadač Chrome ešte aktualizovaný, tak by ste to mali čo najskôr zmeniť, keďže verzia 102 opravuje veľké množstvo bezpečnostných chýb.

Verziu prehliadača Chrome zistíte v “Nastaveniach”. Po otvorení položky “O prehliadači” prebehne automatické overenie verzie prehliadača a v prípade dostupnosti aktualizácie sa tá aj automaticky stiahne. K úspešnému dokončeniu aktualizácia je potrebné prehliadač už iba reštartovať.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.