Drvivá väčšina opýtaných v prieskume AKO by odporučila svojej dcére či vnučke prácu v IT. Nie všetci však majú taký názor. Ženy v IT si akosi intuitívne pri nástupe do zamestnania pýtajú menej.

Rozhodujú schopnosti a nie pohlavie

Väčšina obyvateľov Slovenska je naklonená snahám o to, aby žien v oblasti IT bolo viac a ženy nie sú v tejto oblasti odborne o nič horšie ako muži. Drvivá väčšina ľudí i nás považuje kvalitu schopností ľudí za najdôležitejšiu. Zhruba 19 % ľudí, väčšinou starších ročníkov je však iného názoru a do IT podľa nich ženy určite nepatria. Pri prieskume spred 3 rokov sa takto vyjadrilo až 30 % opýtaných. Žiaľ, toto sa často deje aj automaticky pri rozdeľovaní detí do záujmových už v základnej škole.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Anka Záhorčáková, obchodná riaditeľka DITEC a ambasádorka pre ženy v IT spolu s výkonným riaditeľom prieskumnej agentúry AKO Václavom Hříchom pri prezentácii preskumu

Primárny dôvod prečo áno – tu sa IT zarába veľa

Rodičia odporúčajú dcéram kariréru v IT najčastejšie z dôvodu vysokého finančného ohodnotenia. Okolo 80% rodičov prácu v IT svojim deťom odporúča. Ďalším dôvodom je perspektíva do budúcnosti a možnosti uplatnenia.

Prečo áno ženy v ITZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prečo áno ženy v IT

Celkovo je však práca v IT vnímaná skôr pozitívne. Za dobre finančne ohodnotenú ju ohodnotil každý desiaty.

Na strane dôvodov, prečo kariéru v IT neodporúčať dcére sú iné záujmy a zdravotné dôvody. Podľa niektorých sa treba zaujímať o „dôležitejšie a potrebnejšie povolania“. Takmer polovica ľudí, ktoré dcére zamestnanie v IT neodporúčajú sa tak rozhodla preto, že treba uprednostniť rodinu pred kariérou a rodina stojí na žene. Objavil sa dokonca názor, že IT riadia u nás Američania cez firmu ESET (1,5 % opýtaných) a preto v IT nemá zmysel pracovať.  

Prečo nie ženy v ITZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prečo nie ženy v IT

Muži na materskej dovolenke? Nič výnimočné

Mimochodom trendom je, že na materskú dovolenku chodia čoraz viac muži – aktuálne je to už okolo 12 % prípadov. Zaujímavý príklad by sme mohli nájsť na Islande, kde materskú dovolenku musí každý z rodičov absolvovať minimálne na 20 % jej celkového trvania.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Celkovo v roku 2022 už na Slovensku neobstojí názor, že žena by mala najmä stáť doma v kuchyni.

Zdroje: Vlastné, Ditec

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.