Výborným pomocníkom na dovolenkách sú mobilné telefóny.

A to nielen z toho hľadiska, že si môžete pomocou telefónu skontrolovať vašu aktuálnu lokalitu a navigovať sa, ale aj kvôli tomu, že existujú služby, ktoré vám pomôžu naplánovať dovolenku v predstihu.

Existuje niekoľko aplikácií a webových stránok, pomocou ktorých si môžete vopred plánovať dovolenku a následne sa riadiť vaším itinerárom. Všetky služby, ktoré spomíname v tomto článku, si môžete stiahnuť bezplatne a zadarmo ich môžete používať. Pre prístup ku všetkým funkciám je vo väčšine prípadov potrebné prémiové predplatné – vo forme pravidelných poplatkov alebo jednorazovo.

Wanderlog

Wanderlog patrí medzi najlepšie riešenie svojho druhu. K dispozícii je vo forme mobilnej aplikácie pre Android a iOS a tiež cez webové rozhranie. Webovú verziu odporúčame použiť na plánovanie výletov, nakoľko sa na veľkom displeji monitora lepšie vyhľadáva a plánuje. Pri tvorbe nového výletu sa môžete inšpirovať niektorým zo sprievodcov, ktorých zdieľali ostatní používatelia tejto služby, alebo si vytvoriť svoj vlastný itinerár od nuly.

Na službe Wanderlog oceňujeme množstvo detailov a funkcií, ktoré do nej tvorcovia zakomponovali. Do výletu, resp. itinerára si môžete uložiť informácie o letoch – zadáte ich manuálne, prepošlete si ich, alebo ich môžete automaticky importovať z Gmailu. Ide však o platenú funkciu. Rovnako si môžete uložiť informácie o ubytovaní, prenajatých autách a ďalšie potrebné dokumenty, ktoré súvisia s vaším výletom. Všetky tieto prvky majú svoje vlastné miesto, takže sa k týmto údajom okamžite dostanete.

Wanderlog má skvelo spracované prepojenie s Google službami. Možnosť automatického importu z Gmailu sme už spomínali, avšak čo sme si skutočne obľúbili, je možnosť exportovať itinerár priamo do Google máp. Znamená to, že sa nebudete musieť prepínať medzi aplikáciou Mapy Google a Wanderlog, aby ste sa navigovali na jednotlivé body vášho itinerára, pretože všetko vykonáte cez jednu aplikáciu. Opäť však ide o funkciu, ktorá vyžaduje prémiové predplatné.

Wanderlog umožňuje zdieľať itinerár s ostatnými ľuďmi. Spoločne ho tak môžete upravovať, značiť si poznámky a aplikovať zmeny. Takisto je možné značiť si výdavky, na čo je určená samostatná sekcia v rámci výletu. Zjednodušuje to následne rozpočítanie nákladov, resp. ich kontrolu. Wanderlog je k dispozícii v bezplatnej a platenej Pro verzii. V jej prípade je k dispozícii týždňová skúšobná doba zadarmo a následne si môžete zvoliť medzi mesačným predplatným vo výške 5,99 eura, čo by stačilo na jednu dovolenku, alebo ročným predplatným za 39,99 eura.   

Na službe Wanderlog oceňujeme skvelé prepojenie s aplikáciami od Googlu a celkovú prehľadnosť používateľského rozhraniaZdroj: Wanderlog
Na službe Wanderlog oceňujeme skvelé prepojenie s aplikáciami od Googlu a celkovú prehľadnosť používateľského rozhrania

Worldee

Worldee využíva podobný koncept ako Wanderlog. Výhodou tejto služby je, že pochádza z Česka a je aj lokalizovaná do češtiny. Platí to pre mobilné aplikácie aj webovú verziu – ak by sa vám web zobrazoval v angličtine, zmeňte si nastavenie jazyka vo vašom profile. Worldee má v porovnaní s Wanderlogom jednu výhodu a síce, že v dobe prípravy tohto článku ponúkala všetky funkcie bezplatne. K dispozícii je síce aj prémiové členstvo, avšak to ponúka väčšie úložisko na fotky a kozmetické drobnosti.

Worldee je možné rozdeliť do niekoľkých častí. V prvom rade ide o plánovač dovolenky, ktorý je dostupný aj cez webové rozhranie. Môžete si vytvoriť itinerár, ktorý budete zdieľať s ostatnými ľuďmi, a ku ktorému následne budete pristupovať cez mobilné zariadenie.

Aplikácia ponúka inšpirácie na základe mesta, resp. krajiny, kam sa chystáte, čo vám uľahčí a zrýchli jeho prípravu. Takisto si môžete vytvoriť checklist vecí/miest, čo potrebujete spraviť/ktoré chcete navštíviť. A k dispozícii sú tiež poznámky, aby ste si poznačili napríklad ubytovanie, rezerváciu letenky či výdavky. Nie je to spracované tak efektne, ako v prípade Wanderlogu.

Worldee je takisto sociálna sieť pre cestovateľov. Môžete zdieľať vlastné fotky, výlety a sledovať ostatných ľudí a inšpirovať sa nimi. Podobnú zložku nájdete aj v prípade konkurenčných služieb, avšak máme pocit, že Worldee sa snaží tento sociálny aspekt posúvať viac dopredu.

A v neposlednom rade funguje táto služba aj ako vyhľadávanie dovoleniek. Cez funkciu Travel Buddy si môžete pozrieť itineráre a výlety, ktoré naplánovali ľudia žijúci v danej lokalite. Ak vás itinerár zaujme, kúpite si balík leteniek, ubytovania a zážitkov, nakoľko sprievodcu vám v danom mieste bude robiť práve tvorca daného itinerára. Pre niekoho môže ísť o atraktívnu alternatívu k tradičným cestovným kanceláriám.

Worldee poteší lokalizáciou do češtiny a funkciami aj mimo samotného plánovania dovolenkyZdroj: Worldee
Worldee poteší lokalizáciou do češtiny a funkciami aj mimo samotného plánovania dovolenky

Sygic Travel

Poslednou z trojice aplikácií na plánovanie dovoleniek, ktorú sme do tohto výberu zvolili, je Sygic Travel. Ide o aplikáciu slovenského Sygicu, ktorá využíva jeho mapové podklady a je k dispozícii aj v slovenčine. K službe môžete pristupovať cez webovú verziu alebo cez mobilnú aplikáciu. Tá je dostupná bezplatne s voliteľným prémiovým predplatným – v porovnaní s Wanderlogom je výhoda, že si prémiové funkcie odomknete jednorazovým poplatkom, ktorý je nižší ako ročné predplatné u konkurencie.

Sygic Travel má používateľské rozhranie, na ktoré sme si museli zvykať o niečo dlhšie v porovnaní s ostatnými službami v tomto článku. Je to vec subjektívnych preferencií, a aj preto sme vybrali viacero služieb. Rozhranie je rozdelené do viacerých podkategórií a podstránok a vo výsledku obsahuje množstvo informácií – od detailného prehľadu jednotlivých miest a okolitých budov až po šablónu výletov, ktorými sa môžete inšpirovať pri tvorbe vášho itinerára.

Sygic má vo svojej službe priamo integrované vyhľadávanie hotelov, požičiavanie áut a objednávanie rôznych prehliadok s možnosťou ich filtrovania. V praxi to znamená, že si môžete celý výlet kompletne vyskladať priamo cez Sygic Travel, a to nad úroveň základného časového harmonogramu, že kedy a kde budete.

Ak by sme mali vyzdvihnúť jednu z vlastností služby Sygic Travel, tak je to obrovské množstvo dát a informácií, ktoré nájdete v rozhraní zabudovaných Sygic máp. V tomto smere je služba lepšia ako konkurencia. Priamo na mape s plánovaním itinerára si môžete skontrolovať otváracie hodiny, výšku vstupného a ďalšie informácie. Ostatné služby neponúkajú takto detailné informácie, resp. nie na jednom mieste bez nutnosti klikania a prezerania viacerých webových stránok.

Sygic Travel má výhodu z hľadiska slovenskej lokalizácie. Služba využíva vlastné mapy s množstvom informácií, čo sme si obľúbiliZdroj: Sygic
Sygic Travel má výhodu z hľadiska slovenskej lokalizácie. Služba využíva vlastné mapy s množstvom informácií, čo sme si obľúbili

TripIt: Travel Planner

TripIt: Travel Planner je odlišná aplikácia v porovnaní s ostatnými službami, ktoré spomíname v tomto článku. Je to dané tým, že pomocou TripItu si nebudete tvoriť detailný itinerár návštevy jednotlivých miest na vašej dovolenke. TripIt vám však pomôže mať poriadok v tom, kedy letíte, kde bývate na dovolenke a kde ste si požičali auto.

Do aplikácie si môžete uložiť PDF súbory, lístky a ďalšie dokumenty, ktoré súvisia s cestovaním. K dispozícii je platená verzia TripIt Pro, ktorá umožňuje kontrolovať informácie o lete v reálnom čase, dostávať upozornenia a sledovať vernostné programy pre jednotlivé aerolínie. Na účely plánovania výletov a dovolenky vám bude postačovať aj bezplatná verzia.

Pomocou aplikácie TripIt môžete uchovávať informácie o letoch, ubytovaní a prenajatých autách na jednom miesteZdroj: TripIt
Pomocou aplikácie TripIt môžete uchovávať informácie o letoch, ubytovaní a prenajatých autách na jednom mieste

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit