Akú výbavu by ste si so sebou mali vziať na dovolenku? Prečítajte si tipy na našich redaktorov.

ONDREJ: Leatherman Signal

Ak ide o akčnú dovolenku, tak potom produkt, ktorý môže zachrániť život. Leatherman Signal je multifunkčný nástroj, dominantne je to nôž a kliešte. Dá sa pripnúť na opasok a dá sa ovládať aj jednou rukou. Vybral by som si ho v žltej farbe, aby som ho vždy našiel v taške. Pokojne sa dajú so Signalom opravovať káble, priťahovať skrutky a počas jeho testovania som s ním rozobral notebook. Funguje ale aj ako kladivo, s jeho kresadlom sa dá zapáliť oheň, je tu šikovná pílka, funguje ako vrták, otvárač na fľaše, dajú sa takto uvoľniť matky a je to aj píšťalka v prípade nebezpečia.

SignalZdroj: Signal
Signal nožík s kresadlom

ROMAN: ROG Ally

Ja by som si zobral vreckový herný počítač ROG Ally. Dôvod? Počas bežných pracovných dní sa už nestíham hrávať na konzole či počítači, pretože mám iné povinnosti a priority. Avšak počas dovolenky vždy zvyknem na pár dní spomaliť a toto je priestor, aby som si pripomenul niektoré obľúbené hry – večer, v pokoji, na polhodinu až hodinku v rámci relaxu a času pre seba. Minulý rok na dovolenke som napríklad hral Dead Cells na smartfóne v kombinácii s externým ovládačom GameSir X3, avšak ROG Ally ponúka neporovnateľne vyššiu kvalitu aj zážitok z hrania.

ROG AllyZdroj: TOUCHIT
ROG Ally

FERO: Turistický pršiplášť

Možno aj vy patríte medzi tých, čo si pri turistike šuchnú do vrecka nejaký jednorazový pršiplášť za jedno euro a je to vybavené. Mnohým ľuďom ale nenapadlo, o koľko lepší vie byť multifunkčný turistický pršiplášť, ako napríklad Azeekoom či Anyoo, ktoré nájdete na Amazone za 25 eur. Nielenže majú v základe štvorcový tvar, na ktorom je osadená stiahnuteľná kapucňa, takže sa do nich pohodlne zabalíte s hocakým tvarom batoha.

Po použití ich zároveň vďaka tomuto tvaru aj bez problémov poskladáte, ako hárok papiera, do veľkosti dlane. To pritom nie je všetko. Vďaka štvorcovému tvaru a pevnému nepremokavému materiálu, ktorý rozhodne nie je len akýsi „sáčok“, môžete takýto pršiplášť kedykoľvek rozbaliť, položiť na zem ako deku a posadiť sa tak hoc aj na mokrý trávnik. No a keďže tieto typy pršiplášťov majú na svojich rohoch aj kovové oká, pri krátkej prehánke ich môžete napnúť ako stan a pod vytvorenú striešku sa schovať napríklad so psom, kým sa dážď nepreženie.

Multifunkčný pršiplášťZdroj: Anyoo
Multifunkčný pršiplášť

MIŠO: Čítačka kníh

Čítačka elektronických kníh by bola niečo, čo by som si so sebou konečne zobral. Môžem čítať knihy a veci, ku ktorým som sa stále nedostal. Netreba brať žiadne knihy a toto malé zariadenie navyše už nebude taká veľká položka. Zároveň by to nebolo také pozeranie do displeja ako čítanie vecí na notebooku a oči by si aspoň trochu oddýchli. Najlepšie by bolo asi nepozerať na žiadne takéto zariadenia, ale beriem to ako kompromis. Je to také pomalé zariadenie, že vás zaručene donúti spomaliť a viac sa sústrediť na jednu aktivitu. Žiadne notifikácie ani prepínanie aplikácií, len čítanie.

PEŤO: Čelovka

Ani počas dovolenky nezapriem svojho dobrodružného ducha. Aj preto musím mať pri sebe dve veci, bez ktorých z domu nikdy neodídem. Prvým je multitool. Ten využijem na krájanie, pílenie, rezanie alebo otváranie, či brúsenie. Pri sebe však musím mať aj ďalšieho pomocníka, ktorým je multifunkčné svietidlo. Hoci mám aj klasickú športovú čelovku, tak mojím najobľúbenejším kúskom je Armytek Wizard Pro. Ide o praktickú kombináciu nabíjateľnej čelovky a prenosnej lampy s výkonom až 2300 lúmenov. Svietidlo je možné vďaka vysokej odolnosti používať aj v náročných podmienkach pri športe alebo kempovaní.

Armytek Wizard ProZdroj: Armytek
Armytek Wizard Pro

MIRO: Každodenné potreby

Sú predmety, ktoré mám pri sebe aj počas spánku, takže sa bez nich jednoznačne nezaobídem ani na dovolenke, ktorá je v mojom prípade vždy aktívna, plná chôdze v horách, objavovania nových zákutí a v neposlednom rade aj cestovania autom. Tzv. EDC (Everyday Carry) tvoria veci, ktoré mám neustále pri sebe a nespočetnekrát mi pomohli v rôznych bežných i kritických situáciách. Základom je pre mňa nôž + dodatočné funkcie, ktoré sú nutnosťou – dlhodobo sa spolieham na multitool Leatherman Free P4, s ktorým dokážem spojazdniť „vzducholoď“ a rovnako tak aj postaviť prístrešok v lese. Skvelé náradie, ktoré mám overené v dennodennej praxi a vrelo ho odporúčam.

Rovnako tak sa v mojom vrecku nachádza multifunkčné svietidlo Fenix E-Lite, ktoré je kompaktné, no zároveň dostatočne výkonné na všetky náhodné úkony. Vo vrecku ho necítiť, dá sa pripnúť k šiltovke (ako čelová lampa) a vo výbave má aj červené + modré svetlo. Neodmysliteľnou súčasťou je aj klasický BIC zapaľovač, na ktorom mám namotanú odolnú TESA pásku, ktorá dokáže zachrániť množstvo problémov. Túto trojku dopĺňa užitočná kartička – Victorinox SwissCard Classic, ktorá ponúka vo veľkosti kreditnej karty viacero nástrojov, od špičkových nožničiek, cez mini nožík až po pero, špáradlo, pinzetu atď. Ak ešte nemáte svoje #EDC, tak je načase si ho vytvoriť, verte, že vám bude dobrou oporou, či v práci, doma alebo na dovolenke.

BRAŇO: Kolobežka

Na úvod musím povedať, že v zadaní nám zakázali spomenúť v tomto prehľade smartfón, čo by bola moja absolútne prvá voľba, pretože je to pre mňa multifunkčné zariadenie na prácu i zábavu. Ale keďže telefón je v tomto prípade mimo hru, mojou druhou voľbou je elektrokolobežka. Nikdy ma nebavilo len nejaké vylihovanie na pláži a kolobežka je ideálny dopravný prostriedok, ako na dovolenke spoznať širšie okolie destinácie, do ktorej ste vycestovali. A je prakticky jedno, aký model zvolíte (prípadne využijete nejaké zdieľané kolobežky priamo na mieste). Aj lacné modely vám v porovnaní s presunom pešo, autom či verejnou dopravou ponúknu úplne iný pohľad na svet.

Acer Scooter 5Zdroj: Touchit.sk
Acer Scooter 5

Prečítajte si aj:

Značky: