Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V tomto článku vysvetlíme, ako majú postupovať firmy, školy a tiež domácnosti, ak sa chcú ekologicky zbaviť starých elektrických zariadení.

Dobrá správa je, že dnes to ide oveľa jednoduchšie ako to bolo v minulosti. Existujú totiž špecializované spoločnosti, ktoré v tom účinne pomôžu. Príkladom je spoločnosť SEWA.

Tieto spoločnosti vám účinne pomôžu s plnením povinností pri zbavovaní sa elektroodpadu ekologickou formou. Dnes vám totiž stačí, aby ste takéto firmy kontaktovali a dohodli sa. Firma potom príde priamo k vám do prevádzky, a to v rámci celého Slovenska. Pristaví sa auto a elektro-odpad sa bezplatne odvezie na ekologickú likvidáciu. Navyše dostanete potvrdenie o ekologickom spracovaní odpadu a týmto je celá vec s likvidáciou odpadu vybavená. Je to jednoduché, nič za to neplatíte a šetrí vám to čas aj energiu.

Kto to vlastne zaplatí?

Firmy ako SEWA túto činnosť realizujú za tzv. povinné osoby, a to na základe zákona o odpadoch. Povinné osoby sú výrobcovia, dovozcovia a predajcovia elektronických zariadení. Tí majú zo zákona povinnosť postarať sa o vyradenú elektroniku na konci jej životnosti, a to cez tzv. recyklačné poplatky. Práve preto môžu takúto službu pre vás vykonávať bezplatne.

Recyklačný poplatok totiž platíte vtedy, keď si kupujete nejaké elektronické zariadenie. Na faktúre pritom máte uvedený okrem samotného tovaru aj recyklačný poplatok. Tento poplatok teda platíte dopredu, ale uplatní sa až na konci jeho životnosti. Výška recyklačného poplatku je pritom odhad budúcich nákladov na jeho spracovanie a ekologickú likvidáciu.

Ako máte postupovať?

Najjednoduchšie je vyplniť kontaktný formulár na stránke www.sewa.sk. Tu uvediete adresu a typ elektrického zariadenia. SEWA následne kontaktuje svojich partnerov v danom regióne a určí sa konkrétny dátum a čas, kedy sa zber uskutoční. Následne tovar putuje na ekologickú likvidáciu. Potvrdenie o takejto likvidácii si firmy priložia k účtovníctvu a na konci roka tiež dostanú zelený certifikát. Je to sumárne potvrdenie o tom, že vaša firma postupuje ekologicky a pomôže to pri eko-auditoch. V každom prípade je to pre danú firmu bonus.

Partneri firmy SEWA sú geograficky situovaní po celom Slovensku. Najväčší výskyt odpadu je pritom v Bratislave a vo veľkých mestách a v týchto lokalitách je aj viac cirkulujúcich áut. Od objednania zvozu do jeho fyzického uskutočnenia ubehne typicky 3 až 7 dní.

Deti v telocvičniZdroj: 123rf.com

Zber odpadu v školách a odmeny

Špeciálne postavenie pri zbere majú školy. Pre firmu SEWA je to jeden z nosných programov a známy je pod názvom Vymeň elektroodpad za lopty. V rámci neho sa zo školy jednak odvezie odpad na ekologickú likvidáciu, ale školy tiež dostanú odmenu. Sú to napríklad futbalové, volejbalové alebo basketbalové lopty, ale aj rôzne iné športové pomôcky – napríklad siete na volejbal a pod.

Tento program sa stretol s veľkým ohlasom, školy ho majú rady a inšpiruje to hlavne deti k zberu. SEWA takto odvezie odpad zo stoviek škôl z celého Slovenska a udelí za to tisíce odmien. A opäť aj pre školu je takéto správanie dobrým svedectvom o tom, že postupuje ekologicky a myslí na budúcu generáciu. Z hľadiska procesu objednania zvozu postupuje škola rovnako, ako to bolo popísané pri firmách. Rozdiel je len v tom, že na základe hmotnosti odovzdaného odpadu sa určí konkrétna odmena.

Vybavenie telocvičneZdroj: 123rf.com
Vybavenie do telocvične

Elektroodpad v domácnosti

Aj v domácnosti logicky vzniká elektroodpad. Prvé odporúčanie je v tomto prípade nesnažiť sa elektrické zariadenie rozoberať vlastnými silami. Obsahuje totiž nebezpečné látky, a to môže byť v istých prípadoch zdraviu škodlivé. Elektroodpad treba odovzdávať v takom stave, v akom doslúžil.

Vezmime si prípad, že si chcete kúpiť novú chladničku v predajni s elektronikou. Vždy máte možnosť starú chladničku v tejto predajni odovzdať. Je totiž povinnosťou predajne staré zariadenie prebrať na spracovanie. Toto je pre domácnosti najjednoduchšia možnosť a v praxi sa realizuje najľahšie – ak máte spotrebič z predajne čím odviezť, asi máte zároveň možnosť staré zariadenie do predajne priviezť.

Ak by vám to z nejakých dôvodov nevyhovovalo, máte možnosť ísť na najbližší zberný dvor a odovzdať odpad na ekologickú likvidáciu tam. Tretia možnosť sú kampaňovité zbery, keď je možné odpad odovzdať napr. priamo v mieste bydliska.

Toto sa týka hlavne väčších elektrických zariadení ako sú chladnička či monitor. Drobné elektrické zariadenia ako sú smartfóny, myši, klávesnice, sa tiež dajú kedykoľvek odovzdať v predajniach elektrospotrebičov. Väčšina predajní je už vybavená potrebnou infraštruktúrou a majú na to zberné boxy. Špeciálnym prípadom sú batérie, pričom tieto dnes zbierajú nielen elektropredajne, ale môžu to byť pokojne aj predajne s potravinami.

Čo sa stane s vyzbieraným odpadom?

Samotné spracovanie elektronického odpadu nie je jednoduché a určite to nemôže robiť hocikto. SEWA spolupracuje s deviatimi spracovateľmi odpadu, každý z nich má na takúto činnosť aj licenciu od štátu. Je to dôkaz o tom, že odpad sa likviduje skutočne ekologicky a všetky procesy prebiehajú podľa noriem. Odpad v tomto prípade určite neskončí napr. vyhodený v potoku či zakopaný v zemi.

Výsledkom takéhoto ekologického spracovania odpadov sú separované materiály, ktoré sa dajú ďalej používať pri výrobe nových zariadení. Príkladom je ratanový nábytok, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou obsahuje materiály zo starých elektrozariadení.

Podomoví zberači odpadu

Všetci to poznáme, často vidíme podomových zberačov odpadu v obciach a tiež počujeme ich výzvy na odovzdanie odpadu. Ich činnosť je však dramaticky iná oproti certifikovaným spracovateľom. Podomoví zberači odpadu žiadne normy nedodržiavajú a robia si s odpadom to, čo sa im hodí. Odpad má totiž v sebe viac, ale aj menej zaujímavé zložky.

Takýchto „zberačov“ zaujímajú napr. len kovy a  ekonomicky nezaujímavé časti vyhodia niekde v prírode. Bohužiaľ, práve tieto ekonomicky nezaujímavé časti sú zároveň aj najnebezpečnejšie pre prírodu. SEWA si pritom procesy pri spracovaní odpadu u svojich partnerov každoročne overuje nezávislým audítorom.

Stav legislatívy

Slovenská legislatíva v súvislosti so spracovaním odpadu vychádza z európskej smernice, ktorá je upravená na lokálne podmienky. Slovensko v tejto oblasti v porovnaní s okolitými krajinami drží krok. Povedomie o tom, že je nevyhnutné ekologicky sa zbavovať elektroodpadu aj na Slovensku postupne narastá.

Dosť pomohlo, že predajne s elektrotovarom sú povinné preberať staré spotrebiče. Narastá to aj aktivitami výrobcov a dovozcov takýchto zariadení a rovnako činnosťou firiem ako je SEWA. Tieto firmy majú svoje kampane a inšpirujú k ekologickému správaniu široké obyvateľstvo. Veľmi sa osvedčila práca s deťmi v školách a škôlkach. Nadšenie pre zber odpadu u detí často ovplyvní aj staršiu rodičovskú generáciu.

A prečo si vybrať na elektroodpad práve firmu SEWA?

SEWA funguje ako servisná organizácia a pre firmy, školy a domácnosti sa snaží celý proces uľahčiť. Preto je veľmi jednoduché nahlásiť zber a SEWA sa postará o všetko bezplatne. Ďalšími benefitmi sú spomenuté certifikáty a zelený certifikát.

SEWA v súčasnosti zbiera viac ako dvojnásobok odpadu ako pred troma rokmi. Aktuálne vyzbierali okolo 15 000 ton elektroodpadu z celého Slovenska. Problémom sú jednak podomoví zberači odpadu a časť odpadu „mizne“ aj cez výkupne šrotu. Stále sú tak rezervy v tom, ako sa dostať ku všetkému elektroodpadu na Slovensku.

Tiež treba prekonať zažité zvyky nechávať ležať staré elektrické spotrebiče kdesi na povale či v pivnici. Pritom pri správnom ekologickom spracovaní sa do opakovanej výroby dostáva až 95 % materiálov. Takto šetríme prírodné zdroje a ušetríme aj priestor u seba doma. Premýšľajte nad tým, keď budete stáť pred otázkou, čo s vyradeným elektrickým spotrebičom.

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.