V relácii Teleráno na Markíze sme hovorili o tom, ako je to so zberom elektronického odpadu. Bežný problém je, že človek nevie, kam s týmto odpadom. Práve to rieši aplikácia GreenBin pre iOS a Android. Tá zohľadňuje geografickú polohu človeka a určí mu najbližšie miesta odberu. 

 

SEWAKozak-1

Jozef Kozák, výkonný riaditeľ SEWA

O tejto problematike sme hovorili aj s výkonným riaditeľom spoločnosti SEWA, Jozefom Kozákom. Práve SEWA stojí za zberom elektronického odpadu. Ako sme zistili podomový neoficiálny zber odpadu je takmer istotou tohto, že časť odpadu skončí na nelegálnych zbierkach.

Rovnako je zrejmé, že pre väčšie firmy je dôležité mať o legálnom odbere odpadu ako sú napr. počítače aj príslušný certifikát. SEWA pritom pre väčšie firmy zdarma organizuje väčší odber vyradených počítačov.

Spomenuli sme aj spoločné akcie napr. s NAY Elektrodom pri zbere takéhoto odpadu ako aj to, že akékoľvek miesto s predajom batérií musí použité batérie aj bezplatne odobrať. Na túto tému pripravujeme aj väčší článok v magazíne TOUCHIT.

 

TIP: Kam s vyradenou technikou

Neviete kam s vyradenou technikou? Poradí vám nová aplikácia

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.