Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v dňoch 23. až 24. júna 2023 v priestoroch Campus Cowork v Bratislave zorganizovalo hackathon “Moje dáta”, financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Odborná komunita a mladé talenty na ňom navrhli množstvo inovatívnych digitálnych riešení, ktoré využívajú štátne API Moje dáta. Ministerstvo má teraz možnosť niektoré prezentované služby zapracovať do reálneho života, kde pomôžu občanom pri každodenných situáciách. Na hackathone dostali príležitosť najmä digitálne služby, ktoré uľahčujú vypĺňanie formulárov alebo životné situácie pri narodení dieťaťa, odchode do dôchodku, presťahovaní či zakladaní s.r.o.-čiek.

V poradí už tretieho hackathonu organizovaného Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR sa počas uplynulého piatka a soboty zúčastnilo 11 tímov, v ktorých pracovalo spolu až 47 hackerov zložených zo skúsených IT profesionálov a pravidelných účastníkov hackathonov, ale aj vysokoškolákov, stredoškolákov a ďalších mladých študentov. Približne 18 z nich sa do svojej práce zahĺbilo natoľko, že hackovali dokonca aj počas noci, v čom im pomáhalo vynikajúco pripravené zázemie Campus Cowork v Bratislave.

Odbornú porotu reprezentovali produktový manažér Ministerstva Vlado Raučina, konzultant v oblasti digitálnych služieb a inovácií Peter Remiš, vedúca Dátovej kancelárie Ministerstva Michaela Galia Pallayová, štátny tajomník pre informatizáciu Martin Bezek agenerálny riaditeľ DXC Technology na Slovensku Michal Ševčík.

Porota vysoko hodnotila všetky odprezentované práce, aj preto bolo jej finálne rozhodovanie veľmi tesné a až po približne 30-minútovej diskusii sa zhodli na konečných víťazoch. Martinovi Nemečekovi, Robovi Hoštákovi a Lucii Novotnej z trnavského inovačného štúdia Kiiub v ich tíme Valec, ktorý vyhral aj vlaňajší hackathon Seniori vdigitálnom svete, tentorazpomáhal psík Bubo, no najmä ich skúsenosti z no code developerských platforiem a návrhov UX. Aj počas noci zdokonaľovali svoje riešenie uľahčujúce onboarding firiem, malých a stredne veľkých podnikateľov do systému Manažmentu osobných údajov. Porota ocenila, ako výnimočne pohodlné, jednoduché agraficky prívetivé ich riešenie je. Aj vďaka tomu si z hackathonu odniesli prize money vo výške 3 000 eur.  

Druhé miesto získali študenti medzinárodnej a na biznis orientovanej internátnej strednej školy LEAF Academy v tíme s názvom MeltFlex, ku ktorým sa niektorí členovia pridali doslova na poslednú chvíľu, no na ich schopnosti spolupracovať takmer celú noc to nič nezmenilo. Predstavili riešenie, ktoré by občania mohli využiť najmä v krízových životných situáciách, kedy nutne potrebujú pomoc lekárov. Rozširuje aplikáciu Manažmentu osobných údajov a navrhuje obsah pre obe strany, teda zdravotníkom aj pacientom.

Hneď za nimi sa ešte na “pódium” a k podielu z celkovej sumy 6 000 eur dostal tím Grizzly alebo Wezeo II. Aj v tomto prípade išlo o stredoškolákov, ktorí popri štúdiu pracujú na reálnych zadaniach a vývoji softvéru či UX pod krídlami softvérového štúdia WEZEO advojice Grigor Grishi Ayrumyan a Mate Klempa. Okrem toho však pracujú aj na svojich líderských a prezentačných schopnostiach, čo bolo pri obhajobe ich riešenia jasne vidieť. Dokázali navrhnúť zlepšenie registrácie do aplikácie Manažmentu osobných údajov auľahčiť vyplnenie potrebných dokumentov, ktoré občania potrebujú pri komunikácii súradmi.

Cenu poroty v rámci bonusovej výzvy získala trojica z tímu Titan x automatický ďatel, ktorí sa spojili len pár minút pred hackathonom. Aj ich riešenie uľahčuje vypĺňanie tlačív adokumentov pre rôzne úrady na Slovensku, keďže zo systému Manažmentu osobných údajov občanovi automaticky predvyplní údaje, ktoré už štát a orgány verejnej správy vo svojich systémoch k dispozícii majú.

Ďalší úspešný hackathon opäť dokázal zvýšiť povedomie odbornej verejnosti a IT komunity o činnosti Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, tentokrát o otvorenom API Moje dáta a pripravovanej digitálnej peňaženke, kde používateľ priamo v jednej aplikácii nájde napríklad digitálne verzie dokladov – občiansky, vodičský či technický preukaz, ale aj potvrdenia zo Sociálnej poisťovne alebo potvrdenia o návšteve školy pri žiakoch a študentoch. Pre hackerov zároveň išlo o jedinečnú možnosť, ako byť pri príprave projektu Manažmentu osobných údajov (MOÚ).

Aj tí, ktorí sa nedostali na prvé tri miesta, tak mali možnosť spoznať koncept Mojich dát ajeho API a scenáre reálneho použitia, prípadne networkovať s jednými z najlepších IT expertov a talentov na Slovensku. Príjemným bonusom bola možnosť absolvovať workshop “Ako vyhrať hackathon” od Martina Veselého z poradenskej a konzultantskej firmy CIVITTA, ktorý im môže pomôcť pri ďalších podobných výzvach, ako aj prezentáciu od mentorov MIRRI SR, ktorý im Manažment osobných údajov a rôzne životné situácie ukázali zábavnou formou.  

Campus Cowork ponúkol zázemie, jedlo aj sprchy Campus Cowork okrem krásnych priestorov a rýchlej Wi-Fi súťažiacim zabezpečil aj pitný režim, snacky formou bufetov a teplú stravu. Pre tých, ktorí sa od počítačov a svojich tímov nechceli odlepiť ani počas noci, boli k dispozícii dokonca aj sprchy. Campus Cowork aktuálne v Bratislave ponúka 2 coworkingové priestory, ktorých cieľom je práve prepájanie šikovných ľudí a podpora inovácií v rámci silnej biznisovej komunity.

Značky: