Prehrávanie hudby bude dostupné pre používateľov HiFi Plus.

Streamovacia služba TIDAL je zameraná na poslucháčov, ktorí sú fanúšikmi vysokokvalitného audia. Najnovšie však generálny riaditeľ spoločnosti Jesse Dorogusker informoval, že služba začala zavádzať streamy vo formáte FLAC, ktoré budú dostupné naprieč celou platformou. Ide o bezstratový zvukový kodek, ktorý ponúka zvuk vo vysokom rozlíšení s frekvenciou až 24 bitov/192 Hz. 

Tidal bude v tejto oblasti opäť priekopníkom, keďže formát FLAC sa iba zriedkavo vyskytuje v streamovacích platformách. Hlavným dôvodom je jeho veľkosť, ktorá je až 4× väčšia ako pri formáte MP3. Tidal začína túto novinku sprístupňovať pre používateľov systému iOS. Tí si tak môžu už teraz vyberať z viac ako šiestich miliónov skladieb dostupných vo formáte FLAC. Je však potrebné dodať, že hoci už toto číslo je pôsobivé, tak každý deň sa k nemu pridajú ďalšie tituly. 

Ceny Tidaô HiFi a Tidal HiFi PlusZdroj: Tidal

Novinka je zatiaľ dostupná iba pre používateľov beta verzia aplikácie Tidal. Pokiaľ teda chcete FLAC začať využívať, tak je potrebné aplikáciu aktualizovať na najnovšiu beta verziu a vybrať kvalitu prehrávania s označením MAX. Od augusta by mala byť táto možnosť dostupná pre všetkých používateľov aplikácie.

Tidal je známy svojim formátom MQA, ktorý reprezentoval prehrávanie zvuku vo vysokom rozlíšení. V tomto prípade však ide skôr o techniku upscalingu než o skutočný typ súboru. Nie je teda jasné, čo sa s MQA stane, ale Dorogusker uviedol, že spoločnosť bude podporovať viacero formátov zvuku vo vysokom rozlíšení.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.