Zatiaľ je to pomerne veľká záhada.

Na Zemi ju považujeme za samozrejmosť a nie je ničím výnimočným. Vyrábajú sa z nej pracovné dosky na kuchynské linky, obrubníky, obklady či dokonca náhrobné kamene. Zo žuly či granitu sú celé časti pohorí na rôznych miestach nášho pozemnského sveta.

Lenže doteraz sa predpokladalo, že by táto hornina bola v našej Slnečnej sústave okrem Zeme niekde vo väčšom množstve. Lenže podľa najnovších zistení je aj na Mesiaci a vôbec jej nie je málo.

Prvým náznakom, že na Mesiaci sa žula skutočne nachádza, boli jej malé zrnká v zhruba 800 kilogramoch vzoriek mesačných hornín, ktoré z tejto obežnice Zeme priviezli vesmírne moduly počas misií Apollo. Doteraz však nie sú známe podrobnosti o pôvode týchto zrniek.

Teraz sa ale vedcom podarilo objaviť veľký granitový systém s priemerom okolo 50 kilometrov na odvrátenej strane Mesiaca, o čom informujú v štúdii na portáli Nature.com. Nachádza sa pod útvarom nazvaným Compton-Belkovichov vulkanický komplex a pravdepodobne vznikol ochladením roztavenej lávy v sopke (či viacerých sopkách), ktorá vybuchla pred asi 3,5 miliardami rokov.

Spomínaný granitový systém objavil tím vedcov Univerzity Stony Brooks na Long Islande v americkom štáte New York pomocou diaľkového prieskumu za pomoci orbitálnej mikrovlnnej rádiometrie a gravitačných meraní.

Na Zemi potrebujú žulové horniny na svoj vznik buď doskovú tektoniku, alebo magmy obsahujúce vodu. Na Mesiaci je ale len malé množstvo vody a dosková tektonika na ňom, na rozdiel od Zeme, nikdy neprebiehala. Vedci si preto myslia, že vznik tohto komplexu je výsledkom nejakého zatiaľ neznámeho geologického procesu.

Viac by sme sa mohli dozvedieť v roku 2026, kedy NASA plánuje preskúmať túto mesačnú oblasť pomocou lunárneho rovera.

Zdroj: Nature.com, Mashable.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.