Vesmírna sonda NASA Juno naďalej prináša pohľady na našu zvláštnu slnečnú sústavu.

Počasie nie je niečo typické len pre našu planétu Zem, v istom zmysle o ňom môžeme hovoriť pri všetkých planétach, ktoré majú vlastnú atmosféru, čo i len riedku. No a k počasiu patria i jeho prejavy, ako napríklad dažde na Venuši, ktoré však nepozostávajú z vody, ako na Zemi, ale z kyseliny sírovej.

Vesmírna agentúra NASA nedávno zverejnila obrázok s prejavom počasia z misie sondy Juno na obežnej dráhe Jupitera. Vidieť na ňom žiaru z bleskov vo vnútri jupiterovskej búrky. Uprostred tohto víru sa blesk vyskytol v oblakoch roztoku čpavku a vody, ktoré sa teda dosť líšia od našich nadýchaných oblakov vodnej pary tu na Zemi.

Juno urobila tento obrázok počas svojej 31. cesty okolo plynného obra, planéty takej veľkej, že má takmer 100 mesiacov. Snímka, pôvodne zachytená v roku 2020, bola spracovaná minulý rok a práve v týchto dňoch ju zverejnilo Laboratórium prúdového pohonu NASA, ktoré často zdieľa snímky zo svojich robotických mimozemských misií, najmä na Marse a Jupiteri.

Sonda Juno doteraz preletela okolo Jupitera viac ako 50-krát a nedávno zachytila úžasné snímky vulkanického mesiaca Io, ktorý je najaktívnejším svetom v našej slnečnej sústave. Minulý rok Juno preletela aj nad mesiacom Europa a vytvorila krásne zábery popraskaného ľadového povrchu tejto obežnice, o ktorej NASA predpokladá, že takmer určite ukrýva slaný oceán.

Treba dodať, že Jupiter je známy svojimi búrkami. Jeho obrovská červená škvrna, vír väčší ako Zem, sa točí už celé stáročia. Búrlivé oblaky vody a amoniaku víria v atmosfére, v ktorej prevláda vodík a hélium. V nasledujúcich mesiacoch sa obežná dráha sondy Juno opakovane priblíži k Jupiteru, keď bude sonda prechádzať nad nočnou stranou tejto obrovskej planéty, čo poskytne vedeckým prístrojom sondy Juno ešte viac príležitostí na zachytenie bleskov.

Zdroj: Jpl.nasa.gov

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.