Netflix ešte viac sprísňuje politiku dodržiavania pravidiel rodinných účtov.

Viac menej sa dá povedať, že Netflix len rozšíril zoznam krajín, kde sa rozhodol zasiahnuť ráznejšie a snaží sa používateľov motivovať, aby nezdieľali účty. Predplatitelia dostanú od Netflixu najprv upozornenie, v ktorom ich bude informovať o tejto zmene. Z tohto dôvodu odporúčame dôraznejšie sledovať vašu emailovú schránku a venovať minimálne pozornosť ohlásenia zo strany tejto streamovacej služby. Mnohí z nás nevenujú príliš veľa pozornosti emailom od firiem, pretože v mnohých prípadoch považujeme oznámenia za zbytočné alebo ide o reklamné ponuky.

Slovensko nie je explicitne spomenuté, avšak sme malý trh na to, aby sme sa vošli do vyhlásení popri štátoch ako India či USA. Kroky Netflixu budú smerovať ku krajinám EÚ vo všeobecnosti. Nedá sa predpokladať, či menšie krajiny ako naša alebo Česká republika budú medzi prvými s reštrikciami alebo až po väčších štátoch Únie.

Je zrejmé, že používatelia sa budú snažiť získať služby podobného charakteru za najnižšiu možnú cenu. Jedným zo spôsobov je napríklad využiť O2 Paušál. Aktuálne dva – Bezstarostný a Pohodový majú Netflix či inú výhodu v cene. Z našej sprostredkovanej skúsenosti zatiaľ nemáme informácie o tom, že by podobné praktiky zasiahli aj Slovensko. Podľa našich informácií firma neblokuje zdieľané účty zo Slovenska a prístupov k nim z Veľkej Británie.

Obmedzenia sa netýkajú ani zdieľania účtov v rámci slovenských IP prístupov. Predpokladáme ale, že je to otázkou času. Sprísňovanie politiky a dodržiavanie pravidiel nie je pre firmu logisticky náročný krok. Dá sa urobiť na diaľku a je to otázka sledovania IP adries a prvotnej registrácie účtu. Spomína sa aj to, že primárna domácnosť sa bude verifikovať podľa televízneho prijímača.

Používatelia, ktorí televízor nemajú alebo používajú Netflix prevažne na počítači alebo smartfóne, sa budú pravdepodobne overovať pomocou IP adresy. Už v minulosti sa hovorilo o tom, že zariadenia budú musieť byť v jednej domácnosti verifikované aspoň raz mesačne. To znamená, že ak sa aj nezdržujete na mieste vášho pobytu s ostatnými členmi rodiny, budete musieť vykonať prihlásenie cez mobilnú aplikáciu aspoň jedenkrát do mesiaca a tým si zároveň potvrdiť pripojenie z vašej domácej internetovej adresy.

Firma aktuálne uvádza, že po zavedení preplateného zdieľania hesiel vo viac ako 100 krajinách jej v 2. štvrťroku 2023 pribudlo 5,9 milióna predplatiteľov. Ako sa ukázalo, tento krok bol správny a pochybnosti, či nastane hromadný exitus používateľov ku konkurencii sa nenaplnil. Zatiaľ však išlo len o niekoľko krajín. Aktuálne sa dá hovoriť o polovici sveta. Po novom sa medzi krajinami ocitla aj India. Aj tu sa začne prísnejšie dohliadanie nad používaním rodinných účtov, respektíve nad zdieľaním hesiel vo všeobecnosti.

Obmedzenia sa netýkajú len tohto tejto formy predplatného, Netflix bude dohliadať aj na neoprávnené zdieľanie hesiel bežných účtov. Kampaň, ktorú v súčasnosti streamovacia služba vedie, neznamená rovnaké podmienky pre všetky krajiny. Na niektorých trhoch nebude možné zavedenie podúčtov a používatelia si budú musieť vytvoriť vlastné. Firma argumentuje tým, že v krajinách, kde nie je možné vytvorenie podúčtov znížila ceny predplatného. Ide najmä o Indonéziu, Chorvátsko, Keňu a Indiu. Tu zostáva jediná možnosť a tou je využiť aspoň službu prenosu profilu do nového alebo existujúceho účtu.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.