Štart menu vo Windows 11 je jedna veľká tragédia.

Jednou z najkontroverznejších zmien, ktoré Microsoft urobil v operačnom systéme Windows 11, bolo opätovné „prekopanie“ vzhľadu a štruktúry menu Štart. Redmontská spoločnosť ho síce menila zakaždým pri vydaní novej verzie Windows a neraz zásadne (spomeňme si na dlaždicové Metro rozhranie vo Windows 8), ale v „jedenástkach“ to už podľa mnohých naozaj prehnala.

Štart menu sa totiž v zatiaľ posledných Windows Microsoft snažil natoľko zjednodušiť, že používateľom vzal väčšinu možností jeho prispôsobenia a výsledok je podľa mnohých názorov nelogický až chaotický. A hoci sa ho Microsoft snažil menšími úpravami trochu vylepšiť, ale stále to má veľmi ďaleko od dokonalosti.

Navyše, výrobca dodnes tvrdošijne vzdoruje tomu, aby proste vrátil používateľom možnosť prepnúť Štart do pôvodnej podoby, na ktorú boli zvyknutí. No a tí práve preto siahajú po aplikáciách tretích strán, akými sú napríklad bezplatný ExplorerPatcher či platený Start11, ktoré umožňujú výborné prispôsobenie Štartu.

Niekedy sa však stáva, že tieto aplikácie po aktualizácii Windows vykazujú problémy. Microsoft na to upozorňuje aj teraz po najnovšej aktualizácii s číselným označením KB5028254, ktorá bola v stredu 26. júla 2023 vydaná pre verziu 22H2. Microsoft tvrdí, že v súčasnosti je problematický program ExplorerPatcher, ale problémy sa môžu prejaviť aj v iných podobných aplikáciách, napríklad Start11.

Prejavovať sa majú tým, že na postihnutom počítači nebude možné otvoriť menu Štart. Microsoft ako riešenie odporúča programy tretích strán na úpravu Štartu odinštalovať (aké prekvapujúce riešenie:-) Spomínanú aktualizáciu Windows máme nainštalovanú na dvoch počítačoch, kde od začiatku používame program Start11 a zatiaľ sme žiadny problém nezaznamenali.

Zdroj: Learn.microsoft.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.