Menej modifikovateľná, no také sú trendy.

Ponuka Štart bolo niečo, čo sa v systéme Windows vždy menilo. Niekedy len vizuálne, tlačidlom, inokedy bolo zmien viac. Vždy pútala pozornosť a bola akousi pýchou popri všetkých zmenách v systéme. Windows 11 ale prináša zosekanie možností tejto ponuky a téme sa venoval aj web ghacks.net.

Zmizli skupiny, ktoré môžu obsahovať viacero ikon. Skupiny, ktoré ste mohli použiť na usporiadanie zástupcov ponuky Štart, sú preč. Odstránená bola aj možnosť zobraziť zoznam všetkých aplikácií a pripnuté položky v ponuke Štart súčasne. Podporované už nie sú ani rôzne veľkosti dlaždíc a ponuku Štart už nemôžete zväčšiť (ani zmenšiť). Na presun pripnutých ikon v ponuke Štart môžete použiť funkciu Drag&Drop alebo pravé tlačidlo myši na odstránenie pripnutých položiek. Aplikácie sa do ponuky dajú pridávať, no aj tak je vzdušná a nemá také možnosti ako vo verzii Windows 10.

Microsoft vypol aktívne dlaždice. Tlieskame, pekný nápad, no reálne vám asi k ničom neboli. Nová ponuka sa nebude dať upravovať ani po stránke veľkosti, toto by sme prijali, no nejde o nič tragické. Menej možností prispôsobenia nemusí nutne znamenať horšie ovládanie alebo prístup. Prekopanie ponuky ako takej znamená aj príchod Fluent Dizajnu a je to nutný krok. Tým, že nemáte možnosť vytvárať si napríklad skupiny alebo vidieť zoznam všetkých programov a zároveň vami vybraných, budete musieť presedlať na iné návyky. Myslíme si, že to bude otázkou času.

Využiť môžete alternatívy v podobe klasických ponúk Štart, ako v minulosti a nainštalovať si napríklad Start11 alebo Open Shell.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.