Výroba začala len niekoľko týždňov po tom, čo bola spustená v Číne.

Všetko to začalo sériou iPhone 13. Spoločnosti Apple aj Samsung začali postupne presúvať časť výroby do Indie a s výrobou v tejto krajine od roku 2021 experimentuje tiež Google. S blížiacim sa predstavením najnovšej generácie telefónov iPhone 15 bolo spustenie výroby iba otázkou času, ktorý zdá sa, práve nastal. Výroba sa rozšírila aj do Indie.

Portál GSMArena, s odvolaním sa na zdroje z odvetvia tvrdí, že jeden z dodávateľov spoločnosti Apple, spoločnosť Foxconn, spustila výrobu série iPhone 15 v Indii. Ide pritom o pomerne strategický krok, ktorý by mal eliminovať prípadné obchodné problémy, keď sa napätie medzi USA a Čínou ešte viac vyhrotí.

V Indii sa niektoré série iPhonov začali vyrábať už roku 2022, avšak výroba bola spustená oveľa neskôr ako v Číne. Pokiaľ však chce Apple, tento rok lepšie zvládnuť vysoký dopyt, tak musí lepšie zvládnuť prepojenie továrni v Číne a Indii, čo sa práve deje. Zdroj dodáva, že v marci tohto roka sa v Indii vyrobilo približne 7 % iPhonov série 14, a tento podiel by sa mal pri sérii iPhone 15 zvýšiť. Hoci nejde o pomer, ktorý by mal tento rok nejako výrazne zavážil, ale v budúcnosti sa tieto výrobné kapacity pravdepodobne ešte viac vyrovnajú.

Sú tu však aj ďalšie faktory. Indická továreň spoločnosti Foxconn je závislá od dovozu hardvéru z iných krajín vrátane Číny, takže dodávateľský reťazec ešte potrebuje čas na prispôsobenie a optimalizáciu prevádzky.

Apple svoje produkty v Indii vyrába od roku 2017 a aktuálne dokáže tento trh nasýtiť lokálnou výrobou na 70 %. Podľa informácií z roku 2022 by mala spoločnosť v blízkej budúcnosti vyrábať približne 20 % iPhonov v Indii a 80 % v Číne.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.