Ako prvý výrobca na svete môže predstaviť 2nm čipy.

V technologickom svete, predovšetkým pri spotrebnej elektronike, sme si akosi zvykli na neustále naháňanie sa za výkonom, efektivitou alebo miniaturizáciou. Pokým tento kolobeh sa každoročne reštartuje, na jeho začiatku stoja výrobcovia čipov, od ktorých závisí takmer každý úspech, ktorý sa v danom roku dosiahne. Keďže výroba čipov je zdĺhavý a náročný proces, ktorý si vyžaduje silné technologické zázemie, a zároveň aj niečo stojí, v globálnom meradle existuje iba niekoľko spoločností, ktoré sa ich výrobe venujú.

V tomto segmente sú hlavnými konkurentmi spoločnosti Samsung a TSMC. Portál Sammobile teraz informuje, že kórejský technologický gigant má pred spoločnosťou TSMC výrazný náskok v technológiách novej generácie. Vplýva na to však aj ekonomická situácia, v ktorej sa spoločnosť TSMC aktuálne nachádza. Preto sa zdá, že Samsung by mohol TSMC opäť poraziť.

Útroby fabriky TSMC

Tým pádom by sa mohol zopakovať scenár z predchádzajúcich rokov, kedy Samsung dokázal spoločnosť TSMC poraziť pri spustení masovej výroby 3nm čipov. TSMC pravdepodobne doplatí aj na problémy pri výstavbe továrne na Taiwane, kde by sa mali 2nm čipy vyrábať. Už teraz je však zrejmé, že predpokladané spustenie výroby týchto čipov začiatkom roka 2025 TSMC nestihne. Na spomalenie výroby má významný vplyv čoraz menší dopyt po čipoch, čo sa podpísalo aj pod pod nie príliš priaznivú situáciu okolo spoločnosti Qualcomm.

Hoci už skôr sa zdalo, že práve TSMC má v konkurenčnom boji oproti Samsungu navrch, tak teraz sa celá situácia obrátila v neprospech taiwanskej spoločnosti. Experti dokonca odhadujú, že TSMC nebude pripravené na výrobu 2nm čipov skôr, ako vo štvrtom kvartáli roka 2025. To znamená, že Samsung môže spoločnosť TSMC v tejto oblasti poraziť aj o niekoľko mesiacov.

Následné spustenie výroby 1,4nm čipov je očakávané až na rok 2027. Pripomeňme si však, že Samsung okrem malého náskoku v prípravných prácach na výrobu 2nm čipov už tie 3nm vyrába modernejšou technológiou GAA (Gate-All-Around), pre dosiahnutie čo najvyššej energetickej účinnosti. Aj tu však TSMC zaostáva.

Dizajn tranzistorovZdroj: GSMArena
Dizajn tranzistorov

Zdroj: Sammobile

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.