Novinka od Motoroly prináša v segmente do 700 eur niekoľko zaujímavých vlastností.

Rodina smartfónov motorola edge 50 pozostáva z celkovo troch modelov, ktorých cena začína od 469 eur pre edge 50 fusion až do 999 eur pre motorolu edge 50 ultra, čo je vlajková loď tejto série. Tretím do partie je edge 50 pro, ktorý stojí 699 eur a je to teda zástupca vyššej strednej triedy. 

Hoci je edge 50 pro zástupca vyššej strednej triedy, s vlajkovou loďou edge 50 ultra má viacero spoločných prvkov. Základom je takmer identický displej s uhlopriečkou 6,67 palca. Ide o pOLED displej s rozlíšením 2712 × 1220 pixelov a obnovovacou frekvenciou 144 Hz. Maximálny jas je 2000 nitov, čo je za mňa výborná hodnota. Displej chráni ochranné sklo Corning Gorilla Glass.

Displej je mierne zaoblený a ako to už v prípade takýchto obrazoviek býva, môžu sa zriedkavo vyskytnúť nechcené dotyky po bokoch. Párkrát som ich zaznamenal aj ja. Celkovú kvalitu displeja hodnotím ako špičkovú. Výborné a najmä verné je podanie farieb. V tomto smere poteší edge 50 pro aj náročných používateľov a ide určite o jednu zo silných stránok nového telefónu. Nechýba podpora pre HDR10 a HDR10+.

Stereo reprodukcia zvuku s Dolby Atmos

Stereo reprodukciu zvuku zabezpečuje spodný multimediálny a horný reproduktor. Motorola využíva technológiu Dolby Atmos a odporúčam, aby ste sa pohrali s nastaveniami zvuku cez panel s rýchlymi nastaveniami.

Pri počúvaní hudby mi niekedy nevyhovovalo podanie zvuku v automatickom režime, avšak po úprave nastavenia som bol s výsledkom spokojný – zvuk bol menej plochý a hudba bola výraznejšia.

Pri sledovaní filmov a videa bol však automatický režim funkcie Dolby Atmos výborný a k podaniu zvuku som nemal pripomienky. Maximálna hlasitosť je veľmi dobrá a celkovú reprodukciu hodnotím ako nadpriemernú až výbornú.

motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 pro

Unikátny dizajn, ktorý je jedným z hlavných lákadiel

Unikátom modelu edge 50 pro, ale aj celej rodiny edge 50, je dizajn telefónu a spracovanie zadnej strany. Celkový zážitok začína už rozbalením telefónu, nakoľko jeho krabička pekne vonia. Je to taká drobnosť, pre niekoho nepodstatná, ale niekomu sa to môže páčiť. 

Telefón má pieskovaný hliníkový rám a mierne zaoblený chrbát, ktorý je vyrobený z vegánskej kože alebo v prípade verzie, ktorú som mal ja na test, ide o perleťovú povrchovú úpravu, ktorá bola ručne vyrobená v Taliansku.

Osobne sa mi viac páči perleťová verzia, avšak niekomu bude viac vyhovovať fialová vegánsko-kožená verzia. Ak sa pýtate, čo je to vegánska koža, tak ide o špeciálny plast. Na rozdiel od tradičného plastu je pocit z držania telefónu v ruke iný a naozaj pripomína kožu. Pocit pri držaní je za mňa lepší a telefón sa nešmýka. 

motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 pro

Snapdragon 7 Gen 3 a IP68

Chválim aj výbornú ergonómiu. Telefón sa skvelo drží v ruke a príjemná je hmotnosť iba 186 gramov. Naozaj, v tomto smere pôsobí pôsobí telefón ľahším a kompaktnejším dojmom ako tradičné 6,7-palcového telefóny, čo môže byť pre niekoho veľkou výhodou. Edge 50 pro a aj všetky ostatné modely tejto rodiny majú odolnosť voči vode a prachu IP68.

Výkon telefónu zabezpečuje procesor Snapdragon 7 Gen 3 v kombinácii s 12 GB RAM typu LPDDR4X a 512 GB úložiskom typu UFS 2.2. Z hľadiska pomeru cena/výkon nájdete na trhu aj výhodnejšie telefóny, ako je edge 50 pro. Z hľadiska bežného používania nemám takmer čo vytknúť.

Smartfón reaguje svižne a bez problémov zvláda bežné používanie. Jediné pripomienky mám k foteniu v režime portrétu, v rámci ktorého som zaznamenal občasné trhanie počas prepínania sa medzi fotoaparátmi a pri fotení portrétu s 3× optickým zoomom. 

motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 pro

125 W TurboPower nabíjanie s nabíjačkou v balení

Veľksť RAM aj úložiska potešia, a to dvojnásobne, ak beriem do úvahy, že telefón nemá slot na pamäťovú kartu. V tejto súvislosti ešte jedna podstatná vec – telefón je síce dual SIM, čo znamená, že môžete používať dve SIM karty súčasne, avšak má iba jeden slot na fyzickú SIM kartu. Ak chcete používať dve SIM karty, jedna z nich musí byť vo formáte eSIM.

Batéria má kapacitu 4500 mAh a podporuje 125 W TurboPower káblové a 50 W bezdrôtové nabíjanie. 125 W nabíjačka je súčasťou balenia, čo je výborná pridaná hodnota, nakoľko ju viete využiť aj na nabíjanie notebooku a ďalších zariadení. Zároveň nabije telefón z 0 na 100 % v priebehu necelých 20 minút.

Výdrž batérie je priemerná a v závislosti od štýlu používania môžete počítať s viac ako jednodňovou výdržou so 4 až 5 hodinami zapnutého displeja. Každopádne rýchlosť nabíjania – káblového aj bezdrôtového, považujem za silnú stránku telefónu.

motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 pro

Kvalitná a všestranná fotografická výbava

Motorola edge 50 pro má na pomery telefónov v cene do 700 eur nadštandardne kvalitnú a všestrannú fotografickú výbavu. K dispozícii je 50 Mpx hlavný fotoaparát s optickou stabilizáciou, ktorý dopĺňa 13 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát s automatickým zaostrovaním a 10 Mpx teleobjektív s 3× optickým zoomom a OIS. Predný fotoaparát má rozlíšenie 50 Mpx a takisto ponúka funkciu automatického zaostrovania. 

Kvalita fotiek zo všetkých fotoaparátov je výborná vo dne aj v noci. S telefónom som bol na niekoľkých služobných cestách v zahraničí, takže som mohol naplno otestovať jeho schopnosti a s výslednými fotkami som spokojný. V tomto smere určite pomáha procesor Snapdragon 7 Gen 3, ktorý sa stará o spracovanie obrazu a postprocesing.

Dynamický rozsah je výborný, množstvo detailov na fotke je skvelé a kvalita 3× optického zoomu sa vyrovná aj drahším telefónom. Hlavný fotoaparát sníma veľa svetla a ultraširokouhlý senzor je možné vďaka automatickému zaostrovaniu použiť aj na fotenie makro fotiek.

motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 pro

Využitie umelej inteligencie

Podobne ako ostatní výrobcovia, tak aj Motorola využíva umelú inteligenciu. Tá pomáha zlepšovať stabilizáciu a sledovanie zaostrenia pri zázname videa a zlepšuje fotenie pri slabom osvetlení či kvalitu fotiek v prípade digitálneho zoomu až do 30× priblíženia.

Čoskoro by mal pribudnúť aj nový režim na zachytenie pohybu, ktorý opäť využije umelú inteligenciu na dosiahnutie lepšieho výsledku.

Drobné pripomienky mám k podaniu zelenej a modrej farby, ktoré môžu byť v niektorých scénach pri fotení hlavným fotoaparátom presaturované. Inak som však s kvalitou fotografií spokojný a motorolu edge 50 pro by som si pokojne zobral so sebou na akúkoľvek dovolenku a na fotenie ju môžem pokojne odporučiť.

Motorola v tomto smere spravila výrazný posun vpred v porovnaní s dva či tri roky starými telefónmi. Posúďte sami, galériu fotiek v plnom rozlíšení si môžete pozrieť TU.  

Záznam videa je dostupný v 4K pri 30 fps pre predný aj zadný fotoaparát. Kvalitu videa hodnotím ako priemernú. Ak chcete lepší záznam videa pomocou motoroly, zvážil by som skôr model edge 50 ultra.

motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 pro

Android 14 a extra funkcie

Motorola edge 50 pro využíva operačný systém Android 14 s prísľubom 3 ďalších verzií a 4 rokov bezpečnostných aktualizácií. Jeho spracovanie a optimalizácia sa mi páči a popravde, tomuto Androidu by som dal osobne prednosť pred nadstavbami konkurenčných čínskych výrobcov, ale to je iba moja subjektívna preferencia. 

Páči sa mi, že Motorola zakomponovala do systému viacero praktických nástrojov, ako je režim v štýle Samsung DeX – telefón môžete pomocou USB-C kábla, ktorý podporuje prenos obrazu, pripojiť k televízoru alebo inej obrazovke a používať telefón v počítačovom režime. Rozhranie systému Android sa v tomto režime prispôsobí veľkej obrazovke a má podobné rozloženie ako Windows či Linux. 

K dispozícii je tiež pripojenie k bezdrôtovým obrazovkám cez Miracast a Chromecast a aplikácia Smart Connect na prepojenie s tabletmi Lenovo a počítačmi so systémom Windows. Cez prepojené zariadenia môžete telefonovať, posielať správy, zdieľať súbory alebo ovládať Android aplikácie priamo cez počítač. Rovnako môžete využiť fotoaparát v telefóne ako webkameru vášho počítača. 

Motorola edge 50 pro podporuje Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.4. USB-C port má podporu pre DisplayPort 1.4 na prenos obrazu a prenosové rýchlosti na úrovni USB 3.1.

motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 pro

Haptická spätná väzba a Always-on režim

Z praktických skúseností zhodnotím ešte haptickú spätnú väzbu, ktorá je priemerná a nie je taká prepracovaná ako v prípade drahších telefónov. Always-on režim v spracovaní, ako to ponúkajú ostatní výrobcovia, chýba, avšak motorola už dlhé roky používa náhľadovú obrazovku so všetkými dôležitými informáciami.

Subjektívne mi takéto riešenie postačuje a vyhovuje. Z náhľadovej obrazovky sa prirodzene prepnete na uzamknutú obrazovku a viete priamo reagovať na notifikácie. 

Vo výbave sú aj tradičné moto funkcie, ktoré sú fanúšikom tejto značky dobre známe. Môžete napríklad aktivovať fotoaparát špeciálnym gestom a rýchlo som si naň zvykol. Alebo zapnete svetlo blesku zamávaním. 

motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 pro

Fotky, ktoré odfotila motorola edge 50 pro

Nižšie nájdete výber niektorých fotiek, ktoré som odfotil smartfónom motorola edge 50 pro. Tieto fotky boli zmenšené na účely webového článku. Galériu fotiek v plnom rozlíšení si môžete pozrieť TU.

Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT
Odfotila motorola edge 50 proZdroj: TOUCHIT

Verdikt

Motorola edge 50 pro je telefón v cene do 700 eur, ktorý prináša viacero atraktívnych vlastností. Zaujme displejom, dizajnom a spracovaním zadnej strany, 125 W nabíjaním a takisto fotografickou výbavou, ktorá ponúka aj 3× optický zoom, čo nie je v tejto cenovej kategórii štandardom. 

Ako som spomínal, na trhu nájdete aj telefóny, ktoré majú lepší pomer cena/výkon. Toto je však vec, ktorú bude riešiť skôr iná skupina používateľov, ako je cieľová skupina modelu edge 50 pro – aj s prihliadnutím na pomerne unikátny dizajn telefónu, vďaka ktorému sa môže edge 50 pro niektorým používateľom a používateľkám páčiť viac ako ostatné smartfóny na trhu.

Cena: 699 eur

Zapožičal: motorola

Páči sa nám

  • unikátny dizajn
  • kvalitný displej
  • 125 W káblové nabíjanie s nabíjačkou v balení
  • čistý Android s viacerými extra funkciami
  • všestranná a nadštandardná fotografická výbava
  • kvalitné fotografie cez deň aj v noci

Nepáči sa nám

  • na trhu nájdete aj výkonnejšie telefóny v tejto cene
  • zriedkavé nechcené dotyky na zaoblenom displeji
  • priemerná haptická spätná väzba

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit