Popularita platformy neustále klesala.

Ak si pamätáte najväčšiu slávu komunikačnej aplikácie ICQ, tak pravdepodobne nie ste najmladší. Jej prvopočiatky totižto siahajú až do roku 1998, keď väčšina z nás doma nemala ani internetové pripojenie a do predstavenia prvého smartfónu s iOS (2007) alebo Androidom (2008) zostávalo ešte niekoľko rokov. To však vôbec nebránilo tomu, aby sa ICQ dalo používať dokonca aj v smartfónoch, avšak so systémom Symbian. V tej dobe sme taktiež nemali tušenie o sociálnych sieťach ako Facebook, Instagram alebo komunikačných platformách ako napríklad WhatsApp a Messenger, čo potvrdzuje, že ICQ už skutočne patrí do starého železa.

Aplikácia ICQ sa najväčšej popularite tešila po roku 2000, keď bola široko používaná aj na Slovensku. Okolo roku 2001 malo ICQ zaregistrovaných viac ako 100 miliónov účtov, čo bolo na vtedajšiu dobu neskutočne vysoké číslo kvôli oveľa nižšej dostupnosti internetu, ako dnes. Stačilo si vytvoriť používateľský účet a mohli ste si začať písať s priateľmi. Každý používateľ mal priradené vlastné unikátne číslo, ktoré fungovalo ako prihlasovacie meno. Ktovie, koľko z nich si ho pamätá až do dnešných dní. 

ICQ z roku 2017Zdroj: ICQ
ICQ z roku 2017

Je však aj pomerne zaujímavé, že ICQ prežilo takmer tri desaťročia a stále existuje, teda už nie nadlho. ICQ oznámilo, že služba bude definitívne vypnutá 26. júna 2024. Nie je sa však čomu diviť, pretože aplikácia pravdepodobne prežívala iba na vlne nostalgie, ktorá ju držala pri živote. Keďže ICQ je stále vo vlastníctve VK (predtým Mail.Ru Group), spoločnosť navrhuje, aby používatelia tejto aplikácie začali od 26. júna používať VK Messenger alebo VK WorkSpace. Samozrejme, nie je to podmienka, ale iba želanie majiteľov ICQ. 

Koniec ICQ zapríčinila aj čoraz nižšia aktivita používateľov, ktorých bolo v roku 2022 “iba” 11 miliónov mesačne, pričom je vysoko pravdepodobné, že toto číslo v roku 2024 kleslo ešte výraznejšie. Napríklad taký WhatsApp používajú viac ako dve miliardy používateľov, a to je rozdiel.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.